Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is jackfruit? Recept voor het bereiden, eten en barbecueën van Pulled Pork

Wat is jackfruit? Recept voor het bereiden, eten en barbecueën van Pulled Pork
Jennifer Blow
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jennifer Blow

Heb je de laatste tijd een grote, stekelige, groene vrucht gezien in je plaatselijke supermarkt? Het is waarschijnlijk jackfruit en je zult er nog veel meer van zien.

Oorspronkelijk te vinden in de tropische laaglanden van Zuidwest-India (en nu in je plaatselijke supermarkt), wordt de jackfruit steeds populairder bij veganisten, vegetariërs en flexitariërs vanwege zijn uitgesproken vlezige textuur.

Jackfruit kan echter een beetje intimiderend zijn, omdat het tot 35 kg kan wegen en tot 90 cm lang kan worden, met een dikke schil waar je moeilijk in kunt komen. Daarom hebben we onderzocht wat jackfruit precies is, waarom mensen het eten en hoe het te gebruiken - zodat je kunt beginnen met het opnemen van deze vreemde maar heerlijke vrucht in je maaltijden.

Geladen Zoete Aardappel BBQ Pulled Jackfruit

Onrijpe jackfruit kan in een hele reeks maaltijden worden gebruikt, maar deze faux BBQ pulled 'pork' is een heerlijke vleesvervanger die smaakt en aanvoelt als de real deal. In combinatie met onze suikervrije barbecuesaus om geraffineerde suikers laag te houden, samen met voedzame zoete aardappel en avocado, is deze jackfruit van de barbecue wat je nodig hebt om je warm te houden op die koude winteravonden, en zou ook niet misstaan ​​op de barbecue.

https://youtu.be/YB2UF2qCqcw

Ingrediënten

  • 1 eetl. kokosolie
  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • ½ theelepel. zeezout
  • ½ theelepel. zwarte peper
  • 2 x 400g blikken jonge groene jackfruit
  • 150 ml suikervrije barbecuesaus
  • 2 middelgrote avocado's
  • Bos korianderblaadjes
  • BBQ Pulled Jackfruit
BBQ Pulled Jackfruit

Instructies

1.

Verwarm je oven voor op 180°C of 160°C voor hetelucht.

2.

Leg de zoete aardappelen op een bakplaat, vet ze in met kokosolie en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Bak 45 minuten op de middelste richel.

3.

Terwijl je wacht tot de zoete aardappelen gaar zijn, maak je de jackfruit. Giet de blikken jonge jackfruit af en giet het vruchtvlees in een diepe bakplaat. Voeg de helft van de suikervrije BBQ-saus toe en roer, sluit dan goed af met aluminiumfolie. Bak 40 minuten op hetzelfde rooster als de zoete aardappelen.

4.

Maak tijdens het wachten de toppings. Snijd de avocado’s eenvoudig in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit en hak ze vervolgens grof. Hak de korianderblaadjes grof.

5.

Zodra de zoete aardappelen en jackfruit gaar zijn, haal je ze uit de oven. Meng de resterende suikervrije BBQ-saus door de jackfruit en snijd de zoete aardappelen open.

6.

Garneer met de pulled BBQ jackfruit, avocado en koriander. Plantaardige perfectie.

Voedingswaarde informatie

Calorieën436
Totaal vet6g
Totaal koolhydraten74g
Eiwit7g

Wat is Jackfruit precies?

Jackfruit, AKA jack tree of 'tree-mutton' (je zult ontdekken waarom), is een vrucht uit dezelfde familie als zowel vijgen als moerbeien. De vrucht zelf kan behoorlijk groot zijn - tot 35 kg - maar in werkelijkheid zijn niet alle jackfruits zo groot.

Je kunt zowel het rijpe als het onrijpe fruit en zelfs de zaden gebruiken bij het koken - dit wordt het meest gebruikt in Zuid- en Zuidoost-Aziatische maaltijden, maar ook in de meer tropische regio's van de wereld.

Rijpe jackfruit

Naarmate echter meer en meer van de westerse bevolking veganist wordt (ongeveer 150.000 Nederlanders zijn nu veganist), is jackfruit enorm populair geworden. Dat komt omdat onrijpe jackfruit fungeert als een smakelijke veganistische en vegetarische vleesvervanger, omdat het een verrassend vlezige textuur en een milde smaak heeft.

Rijpe jackfruit is van nature zoet met een aroma dat lijkt op rijpe bananen en mango's - vaak gebruikt in zoete gerechten zoals cakes en custards, maar ook naast geschaafd ijs. De zaden kunnen ook worden gebruikt, en er wordt gezegd dat ze een beetje naar paranoten smaken - geserveerd als een zoute snack of zelfs in een curry.

Jackfruit-voedingswaarde

Jackfruit-vlees is een geweldige bron van zetmeelrijke koolhydraten en vezels - geweldig voor langzame afgifte van energie en spijsvertering. Bovendien bevat de vrucht grote hoeveelheden vitamine B6 (helpt onder meer bij het aminozuur-, glucose- en lipidenmetabolisme), en behoorlijk behoorlijke hoeveelheden vitamine C (helpt de huid gezond te houden, beschermt cellen en helpt bij wondgenezing) en kalium (helpt voedingsstoffen naar de cellen gaan en een gezonde hartfunctie behouden).

Hoewel jackfruit een geweldige vleesvervanger is voor zijn textuur en smaak, is het helaas niet zo rijk aan eiwitten als het echte werk. In feite, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevat het vlees slechts ongeveer 2% eiwit (terwijl je gemiddelde kippenborst rond de 24%).

Hoe Jackfruit te bereiden?

Gelukkig hoef je niet het hele fruit te kopen als je zin hebt in een beetje jackfruit bij je avondeten. Bespaar jezelf de moeite en rotzooi (en om nog maar te zwijgen van het risico - laten we niet van jackfruit de nieuwe avocado maken) en koop je jackfruit in blik.

Een ander ding om te weten over jackfruit is dat de onrijpe (of jonge/groene) vrucht behoorlijk verschilt van de rijpe versie. Als je op zoek bent naar een vleesvervanger met een vergelijkbare consistentie als pulled pork, ga dan voor onrijpe, jonge of groene jackfruit, zoals vermeld op het blikje of op het fruitetiket zelf.

Als je de hele vrucht gaat kopen en zelf klaarmaken, gebruik dan een groot, scherp mes om je een weg door de dikke schil te banen. Je kunt het dan in partjes snijden en een klein schilmesje gebruiken om het vruchtvlees eruit te snijden, net zoals je een meloen zou doen. Snijd in stukken en kook in water voor ongeveer 30-40 minuten om het een draderige textuur te geven. Nu kun je het gebruiken als vleesvervanger in je favoriete gerechten.

Welke maaltijden kan ik maken met jackfruit?

Onrijpe jackfruit kan in tal van maaltijden worden gebruikt - van faux pulled pork burgers en burrito's tot roerbakgerechten en curries. In zuidelijke delen van India wordt het eigenlijk in plakjes gesneden en tot chips verwerkt, terwijl het in Thailand vaak wordt gekookt in kokosmelk met kruiden en met rijst wordt gegeten. De wereld is jouw oester (of eigenlijk jouw jackfruit) - wees creatief!

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Jennifer Blow
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jennifer Blow

Jennifer Blow is onze geregistreerde diëtist. Registered Associate Nutritionist - het Britse register van bekwame en gekwalificeerde voedingsprofessionals. Ze heeft een Bachelor of Science in Nutritional Science en een Master of Science in Research in Nutrition en is nu gespecialiseerd in het gebruik van sportsupplementen voor gezondheid en fitness, ondersteund met wetenschappelijk onderzoek.

Jennifer is geciteerd en genoemd als voedingsdeskundige in grote online publicaties, waaronder Vogue, Elle en Grazia. Dit door haar expertise in voedingswetenschap voor bewegen en gezond leven.

Haar ervaring strekt zich uit van het werken met de NHS (National Health Service) op voedingsinterventieproeven, tot specifiek wetenschappelijk onderzoek naar omega-3 vetzuursupplementen en ook het effect van fastfood op gezondheid, dat ze heeft gepresenteerd op de jaarlijkse Nutrition Society Conferentie. Jennifer is betrokken bij vele professionele ontwikkelingsevenementen om ervoor te zorgen dat haar kennis op het hoogste niveau blijft. Lees hier meer over Jennifer's ervaring.

In haar vrije tijd houdt Jennifer van wandelen en fietsen in de heuvels. In haar artikelen zul je zien dat ze ervan houdt om gezond eten aan te moedigen. Dat betekent echter zeker niet dat je een leven lang honger zult hebben.

myprotein