Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is het beste eiwit om spieren mee op te bouwen? | De topstudies van deze week

Wat is het beste eiwit om spieren mee op te bouwen? | De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Of je nu graag de bron bent van alle kennis onder je sportschoolvrienden of gewoon wilt weten wat er speelt in de wereld van sport- en voedingswetenschap, we zijn hier met de studies van deze week om je informatie te geven over hoe je het meeste uit je lichaam kunt halen.

Deze week bekijken we welk eiwit het beste is om spieren op te bouwen en hoe lang je moet vasten om af te vallen - als je überhaupt vast, natuurlijk. Dus maak je klaar om iets nieuws te leren.

Soja, tarwe of dierlijke eiwitten?

De vraag die iedereen de afgelopen jaren lijkt te stellen: kun je echt spieren opbouwen uit het eiwit dat je in planten krijgt en is het net zo effectief? Welnu, volgens de studie van deze week zou je je dieet misschien willen heroverwegen voordat je genoegen neemt met alleen soja.

Onderzoekers voerden menselijke proeven uit om te kijken of soja- en tarwe-eiwitten even krachtig waren voor spieropbouw als dierlijke eiwitten om spierverlies door veroudering tegen te gaan. Ze ontdekten dat de deelnemers een grotere hoeveelheid plantaardige eiwitten moesten eten om een ​​vergelijkbare spieropbouwende reactie te hebben zoals bij het eten van dierlijke eiwitten.

De onderzoekers gebruikten verschillende technieken om veranderingen in de spieren van de deelnemers te meten, waaronder bloedafname en spierbiopten om te zien hoe snel spieren werden opgebouwd uit aminozuren die door de verschillende eiwitbronnen werden geleverd.

De onderzoekers denken echter nog lang niet klaar te zijn en gaan onderzoek doen naar de spieropbouwende eigenschappen van andere plantaardige eiwitbronnen, zoals haver en quinoa.

Dus als je spiermassa wilt behouden terwijl je ouder wordt terwijl je een plantaardig dieet volgt, denkt deze studie slechts dat je gewoon wat meer eiwitten moet eten. Dat klinkt niet zo erg, toch?

Vasten om gewicht te verliezen: hoe lang?

Als je onlangs iets hebt gelezen over diëten, dan heb je vermoedelijk ook gelezen over intermitterend vasten. Hoewel elk dieet kan werken als je een negatieve caloriebalans aanhoudt, vinden sommigen dat het beperken van de tijd op een dag dat je eet dit gemakkelijker kan maken. Dus, hoe lang moet je volgens de wetenschap vasten om af te vallen?

Een in de VS uitgevoerd onderzoek vergeleek het gewichtsverlies van deelnemers aan een 4 uur durende voeding en een 6 uur durende voeding met een controlegroep. Dit betekende dat de groep van 4 uur tussen 13.00 en 17.00 uur kon eten en de groep van 6 uur tussen 13.00 en 19.00 uur.

Gedurende deze tijd waren de deelnemers helemaal niet beperkt in wat ze wel en niet konden eten en buiten deze tijd konden ze alleen water of calorievrije drankjes drinken. De controlegroep moest hun gewicht behouden en hun dieet niet veranderen.

Deze diëten werden vervolgens gedurende 10 weken gevolgd, waarbij het gewicht en andere factoren werden gemeten. De resultaten waren ook behoorlijk verrassend.

Beide dagelijkse vastengroepen verminderden hun calorie-inname met ongeveer 550 calorieën per dag door simpelweg binnen de aangegeven uren te eten. Ze verloren ook gemiddeld ongeveer 3% van hun lichaamsgewicht.

Zou jij je aan zo'n dieet kunnen houden?

Bericht om mee naar huis te nemen

We hebben deze week een aantal interessante onderzoeken doorlopen voor zowel spieropbouw als het verliezen van gewicht. Onthoud dat iedereen anders is en wat voor iemand anders werkt, misschien niet voor jou werkt. Test dus (verstandig) dingen uit en zorg er vooral voor dat je voeding en training bij jouw levensstijl past.

Genoten van deze topstudies? Bekijk deze ook:

1. https://www.physoc.org/news_article/soy-and-wheat-proteins-helpful-for-building-aging-muscles-but-not-as-potent-as-animal-protein/

2. https://today.uic.edu/how-long-should-you-fast-for-weight-loss

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein