Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Wat is een gezonde, evenwichtige levensstijl? Definitie & 7 toptips

Wat is een gezonde, evenwichtige levensstijl? Definitie & 7 toptips
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

De meesten van ons associëren gezond leven met fysiek fit zijn, maar er komt veel meer bij kijken. Van voldoende slaap tot dieettips en -trucs, we leggen je uit hoe je het hele jaar door een gezonde, evenwichtige levensstijl kunt leiden.

Geschreven door: Katie Lambert.

Definitie van een gezonde levensstijl

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert gezondheid als een 'toestand van volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn'. (1) Dit omvat het eten van een uitgebalanceerd dieet, voldoende rust krijgen en een optimale emotionele gezondheid behouden.

Hoe kan ik een gezonde, evenwichtige levensstijl leiden?

1. Eet met aandacht

Een gezond voedingspatroon is er een waarin alle voedingsgroepen op een evenwichtige manier zijn opgenomen. Door voldoende fruit, groenten, eiwitten en vetten te eten, zorg je ervoor dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er wordt aan elke volwassene het volgende aanbevolen:

 • Eet minimaal twee porties vis per week, inclusief vette vis. Deze omvatten zalm, haring, makreel en sardines.
 • Controleer de inname van verzadigde vetten en suiker.
 • Verminder overtollig verzadigd vet in je dieet, omdat dit het cholesterolgehalte in het bloed kan verhogen. Dit type vet komt voor in room, worstjes, koekjes en meer.
 • Lagere suikerinname, omdat dit het risico op tandbederf en obesitas kan vergroten. Probeer te minderen op koolzuurhoudende dranken of snoep en vervang ze door natuurlijke bronnen, zoals fruit of honing.
 • Eet minder dan 6 gram zout per dag. Na verloop van tijd kan zout het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroertes verhogen. Gebruik voedseletiketten om je te helpen bepalen welke producten hoog zijn.

2. Training

Regelmatige lichaamsbeweging heeft enorme voordelen voor de mentale en fysieke gezondheid. We raden aan om elke dag een half uur in te plannen voor lichaamsbeweging. Dit kan een combinatie zijn van rustige bewegingen, waaronder yoga of wandelen, en intensieve oefeningen, waaronder hardlopen of dansen.

Voor degenen die worstelen met PMS of maandelijkse hormonale veranderingen, kan het synchroniseren van je fitnessroutine met je menstruatiecyclus enorm voordelig zijn.

3. Slaap

Slaap is een vitaal proces dat invloed heeft op het hele lichaam. Door de hersenen te laten herstellen, bevordert slaap betere mentale en fysieke prestaties door te helpen bij het herstel van spieren, organen en andere cellen.

De Sleep Foundation beveelt 7-9 uur slaap per nacht aan. Als je moeite hebt om in slaap te komen of door te slapen, raden wij je het volgende aan:

 • Vermijd dutjes overdag.
 • Vermoeid jezelf overdag met lichaamsbeweging.
 • Vermijd grote maaltijden, cafeïne en alcohol voor het slapengaan.
 • Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is en een aangename temperatuur heeft.

4. Verhoog de waterinname

Er wordt aanbevolen aan dat elke volwassene 6-8 glazen water per dag drinkt. Uitdroging kan hoofdpijn, vermoeidheid en in ernstige gevallen nierproblemen veroorzaken. Vergeet niet om je vloeistofinname te verhogen bij warm weer of als je aan het sporten bent.

5. Verminder het alcoholgebruik

Velen van ons genieten af ​​en toe van een alcoholisch drankje, maar het is belangrijk om je inname waar mogelijk te controleren en beperken.(2)

Dus wat doet alcohol met het lichaam?

 • 1-2 eenheden: Na het drinken van 1-2 eenheden (ongeveer 1 glas wijn) versnelt je hartslag en worden je bloedvaten groter. Dit is wat je het warme, blozende gevoel geeft.
 • 4-6 eenheden: Na maximaal 6 eenheden (2 pinten sterk bier) worden je hersenen aangetast door alcohol. Besluitvorming en oordeel worden beïnvloed.
 • 8-9 eenheden: Het consumeren van 9 eenheden heeft invloed op je zenuwstelsel. Dit is wat ervoor zorgt dat je reactietijden vertragen en je balans vermindert.
 • 10 eenheden of meer: ​​Bij zwaar drinken van meer dan 10 eenheden loop je een ernstig risico op een ongeval. Alcohol is een depressivum waardoor je je slaperig voelt en wanneer de niveaus hoog zijn, probeert je lichaam het weg te spoelen, wat uitdroging veroorzaakt. In ernstige gevallen kan de alcohol je spijsvertering beïnvloeden, waardoor je moet braken.

6. Vul je sociale agenda

Studies tonen aan dat contact maken met anderen en nieuwe vrienden maken verschillende voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid. Probeer minstens één keer per week een sociaal evenement met anderen te plannen. Dit kan gaan om een ​​wandeling met een buurman of het bijwonen van een feestje op een vrijdagavond.

Als je moeite hebt om vrienden te maken of alleen woont, kan lid worden van clubs of het starten van een hobby wonderen verrichten bij het uitbreiden van je sociale omgeving. Evenzo zijn er tal van Facebook-groepen en andere online communities die je helpen nieuwe mensen in je omgeving te ontmoeten.

7. Plan zelfzorg

Zelfzorg is veel meer dan een wekelijks bad voor jezelf nemen. Zelfzorg vereist dat je prioriteit geeft aan je eigen mentale en fysieke welzijn. Dit omvat het ondersteunen van jezelf tijdens periodes van stress, het nemen van een time-out om alleen te zijn en het stellen van persoonlijke doelen. (3)

Geestelijke gezondheid en liefdadigheidsorganisatie Mind heeft veel nuttige bronnen om je te helpen bij het plannen van zelfzorg. Klik hier voor meer informatie.

Praat met je huisarts

Als je je zorgen maakt over je algemene welzijn of gezondheidsadvies nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts of een andere getrainde professional. Dit artikel mag niet worden vervangen door officieel medisch advies.

Bericht om mee naar huis te nemen

Een gezonde levensstijl omvat onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. We weten dat het moeilijk kan zijn om elke dag een gezonde levensstijl te volgen, maar kleine, eenvoudige veranderingen kunnen je helpen om je van binnenuit goed te voelen.

Veelgestelde vragen

Wat definieert een gezonde levensstijl?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een gezonde levensstijl een ‘toestand van volledig fysiek, mentaal en sociaal welzijn’. (1)

Waarom is een evenwichtige levensstijl belangrijk?

Zonder een uitgebalanceerde levensstijl kan het moeilijk zijn om je zowel fysiek als mentaal op je best te voelen. Zwaar alcoholgebruik kan bijvoorbeeld je humeur beïnvloeden en leiden tot uitdroging. Gezond eten in combinatie met lichaamsbeweging en slaap zullen allemaal in combinatie werken om je dagelijks welzijn te ondersteunen.

 1. World Health Organisation (http://apps.who.int/iris/handle/10665/108180)
 2. https://www.nhs.uk/conditions/alcohol-misuse/risks/
 3. https://nshcs.hee.nhs.uk/training-support/healthcare-science-self-care-handbook/what-does-self-care-mean-to-you/
Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein