Voeding

TikToker gaat 30 dagen zonder eten te kopen

Het is een bekend verhaal voor velen van ons: een koelkast vol lang vergeten etenswaren en ingrediënten in de kasten die stoffig worden. Je bent van plan alles te gebruiken, maar soms staat het leven je in de weg en gooi je er uiteindelijk veel van weg.

Dat was tot voor kort het geval bij de 25-jarige Madeline. Ze had genoeg van het weggooien van voedsel en wilde minder verspillen, dus besloot ze een 30-dagen no-buy-uitdaging aan te gaan. Geen wekelijkse supermarkten meer. In plaats daarvan bereidde ze al haar maaltijden met wat ze in haar koelkast, vriezer en kasten had.

En het was een compleet succes. Behalve het kopen van een krop sla en zichzelf trakteren op een chocoladereep, ging ze de hele maand zonder naar de supermarkt te gaan. Ze schat dat het haar £ 250 heeft bespaard en gelooft dat het haar een creatievere en vindingrijkere kok heeft gemaakt.

Haar uitdaging bracht mensen op TikTok ook aan het praten over hun eigen winkelgewoonten en wat ze kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan. Ik sprak met haar om erachter te komen hoe ze het voor elkaar heeft gekregen, welk advies ze heeft voor degenen die minder supermarktbezoeken willen doen, en wat ze nog meer van de ervaring heeft geleerd.

Wat heeft je doen besluiten om de 30 dagen challenge te doen?

Het was eigenlijk in een opwelling. Ik ging op een dag boodschappen doen en ik dacht: “Ik heb letterlijk nergens om dit spul neer te zetten.” Ik heb zoveel spullen in mijn koelkast en mijn kasten. Waarom blijf ik dingen kopen? Dus ik dacht gewoon: “laten we proberen alles te gebruiken wat ik heb.

En daar begon het allemaal. Ik postte al eerder op TikTok, maar ik dacht dat dit misschien wel leuk zou zijn om te doen, om ergens die uitdaging vast te leggen. Ik dacht dat TikTok de beste plek zou zijn om dat te doen.

https://www.tiktok.com/@me2udiary/video/7105495105091489029

Heb je altijd al van koken gehouden?

Ik heb altijd van koken gehouden. Ik begon met mijn moeder te koken toen ik een jaar of 10 was en keek altijd hoe ze dingen deed.

En vooral tijdens de eerste lockdown was ik elke dag van alles aan het koken. Het is altijd een passie van mij geweest. Ik heb het altijd gebruikt als een manier om te ontstressen. Dus ik denk dat ik door de jaren heen gewoon verschillende recepten heb geleerd, verschillende manieren van koken. En dus hielp al die ervaring me om tijdens de challenge op nieuwe ideeën te komen.

Deed je je laatste boodschap sessie in de wetenschap dat je 30 dagen geen supermarktbezoeken zou doen?

Nee helemaal niet. Als ik dat had gedaan, had ik zeker wat meer groenten en fruit gekocht. Maar nee, het was gewoon een soort van opwelling.

https://www.tiktok.com/@me2udiary/video/7106596686851476741

Welke week was het meest uitdagend?

Ik zou misschien week drie zeggen, toen ik letterlijk geen groenten en fruit had. Ik ben iemand die elke dag fruit en groenten eet, ik en fruit zijn als beste vrienden. Dus daarna was het een beetje een worsteling. En ik moest echt mijn hersens pijnigen om dingen te maken. En ik had op dat moment ook geen vlees meer. Dus toen kwam het idee voor tofu, gewoon om wat eiwitten binnen te krijgen.

https://www.tiktok.com/@me2udiary/video/7115159565871648005

Wat waren de voordelen van de uitdaging?

Voor mij hielp het me te analyseren waar ik veel geld aan andere dingen uitgaf dan voedingswinkels, en het zorgde ervoor dat ik  heroverweeg waar ik geld aan uitgeef.

Het deed me ook beseffen dat er zoveel dingen zijn die je kunt maken met weinig eten. Het heeft me geholpen mijn creativiteit op het gebied van eten te verkennen, want meestal ben ik het soort persoon dat als ik zin heb in iets voor het avondeten, ik het gewoon koop. Maar ik denk niet dat dat de beste houding is om te hebben, en het betekent dat ik uiteindelijk veel voedsel verspil.

Dus ik denk zeker dat het me heeft geholpen om creatiever te zijn, en het heeft me ook geholpen te beseffen dat ik niet zoveel hoef te kopen als vroeger.

Wat waren de grootste voordelen van geld besparen?

Het geldbesparende aspect was enorm voor mij, en het betekent dat waar ik geld spaar, ik het kan uitgeven aan andere dingen die ik leuk vind.

Ik weet dat ik elke week meestal een boodschap van £ 30 doe, en daartussen zou ik hier en daar wat kunnen uitgeven om kleine beetjes aan te vullen, dus ik zou zeggen dat ik, rekening houdend met dat alles, ongeveer £ 250- £ 300 heb bespaard.

Wat was je favoriete maaltijd die je hebt gemaakt?

Het was waarschijnlijk een soort taart met een pannenkoek van lente-uitjes als korst. Ik vond dat erg leuk, en ik was behoorlijk onder de indruk van mezelf op het gebied van creativiteit.

En je minst favoriete maaltijd?

Ik heb noedels gemaakt met deze overgebleven currysaus die ik nog had. En dat was zo van: “we maken dit niet nog een keer.”

Zou je jezelf uitdagen om het opnieuw te doen?

Ik denk dat het nu niet echt een uitdaging voor mij is. Het is gewoon een beetje de manier waarop ik mijn leven leef, dat is om ervoor te zorgen dat ik zie wat ik heb en dan dingen eromheen koop.

Wat ga je in de toekomst anders doen?

Ik denk dat ik mezelf elke week tussen de 5 en 10 pond zou geven om alleen vers fruit en groenten te kopen, zoals sla en wat fruit en dat soort dingen.

Ik zou ook zeggen dat je een aantal dingen inslaat die je favorieten zijn en waar je niet zonder kunt. Zorg ervoor dat je ook basisbenodigdheden inslaat, zoals meel, melk en eieren.

Blijf ook gewoon naar YouTube of zelfs TikTok kijken, want er zijn zoveel recepten waar je niet aan had gedacht.

En ga er gewoon voor. Zeg dat als je uit het VK komt, je niet beperkt bent tot alleen de Britse keuken. Breid je smaakpapillen uit, want er zijn veel dingen die je kunt maken met beperkte ingrediënten.

Heeft je iets verrast tijdens de ervaring?

Ik had niet verwacht dat ik er zo van zou genieten om eerlijk te zijn, en het was verrassend hoeveel ik eigenlijk kon maken met het weinige dat ik had.

En ik had niet verwacht dat zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn. Het was een soort eetdagboek voor mezelf, en ik dacht niet dat veel mensen het zouden kunnen schelen om eerlijk te zijn.

Hoe was het om ineens die aandacht op TikTok te krijgen?

Het motiveerde me wel om beter eten en nieuwe recepten te maken en dat soort dingen. Maar tegelijkertijd was het in het begin een beetje intimiderend omdat ik een soort van druk voelde die ik nodig had om indruk te maken op mensen, het gevoel dat ik de mooiste dingen moest maken enz. Maar dat ging snel weg omdat iedereen gewoon heel aardig was in de reacties.

En ik hou van het idee dat ik mensen kennis liet maken met voedsel waarvan ze nog nooit hadden gehoord of waarvan ze dachten dat ze het niet eerder zouden proberen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel het zeker niet gemakkelijk was, heeft Madeline geweldig werk verricht door haar koksmuts op te zetten en nieuwe en creatieve maaltijden te bedenken om te koken tijdens de uitdaging. Houd Madeline’s TikTok in de gaten voor meer tips over voedselverspilling en kosteneffectieve recepten met weinig.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

‘Fun As Hell’ | PT beoordeelt TikTok Workout trend

Training

‘Fun As Hell’ | PT beoordeelt TikTok Workout trend

2022-01-19 20:00:28van Myprotein

'Ik voel me sterker en minder gestrest' | PT Beoordeelt 75 Soft

Training

'Ik voel me sterker en minder gestrest' | PT Beoordeelt 75 Soft

2022-02-23 20:00:52van Emily Wilcock

10.000 calorieën per dag | Een Strongman voeden

Onze atleten

10.000 calorieën per dag | Een Strongman voeden

2022-05-12 07:00:27van Emily WilcockMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.