Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Plantaardig vlees – Is het de toekomst?

Plantaardig vlees – Is het de toekomst?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Plantaardig vlees: is het dé oplossing om gezond te blijven en spieren op te bouwen, terwijl we beter zijn voor de wereld om ons heen? Kan het de manier zijn om gezonder te leven en toch te genieten van een burger?

Mensen zoeken elk jaar steeds meer naar alternatieven voor het eten van vlees, en plantaardig vlees is dan uiteraard een populaire keuze.

Plantaardige vleesbedrijven blazen op

We hebben allemaal wel eens een vegetarische burger gehad, maar 'nieuw' plantaardig vlees doet écht zijn best om als echt vlees te laten smaken, te laten voelen en het daadwerkelijk te vervangen in allerlei soorten maaltijden.

Van worstjes tot steaks: vlees op plantaardige basis is er nu in alle soorten en maten. Het voelt alsof er elke week een nieuw plantaardig vlees in de schappen van de supermarkt ligt, deze bedrijven lijken dan ook te exploderen.

Hoe ziet de toekomst er voor deze bedrijven uit?

Tegen 2026 wordt voorspeld dat de markt voor plantaardig vlees 6,5 miljard dollar waard zal zijn.

Het ziet er dus best goed uit. Met ingrediënten als bonen, quinoa, erwten en soja-eiwitten zorgen ze ervoor dat niet-vleesproducten naar vlees smaken. Best wel briljant toch?

Kook een burger zonder schuldgevoel. Uiteindelijk komt het er echter op neer dat de vraag of plantaardig vlees de toekomst is of niet uit op een paar belangrijke zaken.

Hoe smaakt plantaardig vlees?

Het eerste waar de meesten van ons aan denken als ze iets gaan eten, hoe smaakt het? Smaakt plantaardig vlees echt naar echt vlees?

Dit is een belangrijke reden waarom mensen nog niet (of juist wel) beginnen met het eten van plantaardig vlees: ze maken zich zorgen over de smaak. In een IFIC-enquête waarin mensen die plantaardig vlees eten werden ondervraagd, zei 53% dat het belangrijkste aan plantaardig vlees de goede smaak was. 35% zei dat het de vleesachtige textuur was.

We weten inmiddels dat ieders smaak en voorkeuren verschillend zijn, dus we kunnen niet voor iedereen spreken, maar om het zo goed mogelijk te doen, moeten de meesten vleesvervangers op zijn minst oké smaken, toch? Om erachter te komen of jij het lekker vindt, moet je er zelf een paar proberen.

Zijn ze een goede eiwitbron?

Dit is wat we allemaal willen weten: zal het eten van vleesvervangers mijn vooruitgang in de sportschool tegenhouden?

Een grote zorg voor mensen is hoe het hun spiergroei en fitnessroutine zal beïnvloeden. Omdat, zoals we weten, eiwit enorm belangrijk is voor spiergroei.

Beyond Meat's hamburgers claimen> 20 g eiwit per portie (net als ons wei-isolaat). Een essentiële zaak van echt vlees en wei is echter dat het complete eiwitten zijn: ze bevatten genoeg van alle 9 essentiële aminozuren die we nodig hebben en zijn dus optimaal voor spiergroei.

Plantaardig vlees gebruikt meestal plantaardige eiwitten uit bronnen zoals erwten of sojabonen. Als het plantaardige vlees soja gebruikt, bevat het bovendien ook genoeg van alle 9 essentiële aminozuren om als complete eiwitten te worden beschouwd, waardoor het prima geschikt is om je spieren optimaal mee te voeden.

Als het echter erwteneiwit gebruikt (zoals dat van Beyond Meat), bevat het niet genoeg van 2 van de 9 essentiële aminozuren: methionine en cysteïne. Om deze reden moet je die aminozuren mogelijk uit andere voedingsmiddelen halen. Een quinoa-salade met daarin noten en zaden is dan bijvoorbeeld een goede keuze.

Je hoeft alleen maar de ingrediënten te controleren om erachter te komen wat voor soort eiwit je plantaardig vlees bevat en hoeveel eiwit je binnenkrijgt. Nu plantaardige eiwitten vlees kunnen evenaren als een solide eiwitbron, kun je erop rekenen dat ze je helpen spieren op te bouwen.

Zijn planten beter dan vlees voor je gezondheid?

Je zou denken dat plantaardig vlees gezonder is omdat, nou ja, ze komen van groenten - maar klopt dat eigenlijk?

De realiteit is dat veel plantaardig vlees niet is gemaakt van groenten. Als het vlees is gemaakt van soja, kan het zijn dat er andere ingrediënten aan zijn toegevoegd.

Dat is misschien wel het grootste probleem voor het gezondheidsprofiel van plantaardig vlees: het is verwerkt voedsel. Sommigen gebruiken mogelijk additieven en emulgatoren - controleer de ingrediënten dan ook goed.

Helaas weten we nog niet hoe gezond plantaardig vlees is. Zoals alles, hoef je alleen maar naar het totaal plaatje te kijken, neem het op in een uitgebalanceerd dieet en probeer ook andere geweldige zelfgemaakte veganistische recepten te eten.

Goed voor de aarde?

Vleesproductie is een van de ergste CO2-bijdragers ter wereld. Minder vlees eten is dus niets anders dan een goede zaak voor moeder natuur.

Uit een onderzoek uit 2018 van Beyond Meat en de Universiteit van Michigan bleek dat hun vlees 46% minder energie kost om te produceren en 93% minder land gebruikt dan normaal vlees.(1) De Beyond Burger produceert 90% minder broeikasgas. Plantaardig vlees is volgens hen dus goed voor de aarde.

Dit is een heel sterk argument voor het feit dat plantaardig vlees de toekomst is: naarmate we op weg zijn naar een groenere wereld, kan plantaardig vlees de milieuvriendelijke optie zijn om ons daarbij te helpen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Plantaardig vlees is zeker futuristisch. Is het echter de toekomst? Het lijkt goed voor het milieu en is ook een prima optie voor spieropbouw. Voor onze algehele gezondheid moeten we de onderzoeken echter nog even afwachten.

Als je je zorgen maakt over het eten van te veel bewerkte voedingsmiddelen (en echt vlees), neem dan thuis je eigen plantaardige en veganistische alternatieven. Dan vink je alle juiste vakjes aan.

1. Heller, Martin C. and Gregory A. Keoleian. (2018) “Beyond Meat’s Beyond Burger Life Cycle Assessment: A detailed comparison between a plant-based and an animal-based protein source.” CSS Report, University of Michigan: Ann Arbor 1-38.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein