Voeding

Hoe je je te ontdoen van cellulitis

Cellulitis is een veel voorkomend, volkomen normaal deel van het lichaam. Er is echter veel verwarring over het onderwerp en hoe je er vanaf kunt komen (of het überhaupt mogelijk is en of het zou moeten).

Dit artikel helpt je te begrijpen wat cellulitis is en hoe je het kunt verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat cellulitis zelf geen gezondheidsproblemen veroorzaakt en in dat opzicht onschadelijk is, dus het is niet nodig om het te verminderen vanwege je gezondheid. Maar als je op zoek bent naar dingen die je kunt doen om het uiterlijk van cellulitis te verminderen, dan is dit artikel hier om je te helpen.

cellulitis

Wat is cellulitis?

Veel mensen zijn in de war over wat cellulitis eigenlijk is. Er is namelijk veel verkeerde informatie. Het belangrijkste om te onthouden is dat cellulitis volkomen normaal is.

Cellulitis is gewoon een verzameling vet die uitzet en tegen het bindweefsel van je huid drukt in de gebieden waar je het meeste vet draagt.(1) Dit is de reden waarom cellulitis een kuiltje heeft – meestal te vinden op de dijen, billen en buik. Als je het uiterlijk van cellulitis niet leuk vindt en het wilt verminderen, zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Hoe cellulitis te verminderen?

Het is heel normaal om deze vetophopingen te hebben – ze kunnen worden beïnvloed door een aantal dingen, zoals genetica, levensstijlkeuzes, hormoonspiegels en voeding.

Hier zijn een paar tips als je je cellulitis wilt verminderen.

Training en hydratatie effecten op cellulitis

Lichaamsbeweging kan op verschillende manieren helpen om cellulitis te verminderen. Door cardiovasculaire oefeningen uit te voeren om vet te verbranden, kun je je totale lichaamsvetpercentage verlagen en de hoeveelheid vet en cellulitis in je lichaam verminderen.

Gewichtstraining is ook een geweldige optie om tussen je cardiodagen door te doen. Gewichtstraining helpt je om vet te verbranden en tegelijkertijd spieren op te bouwen.

Niet genoeg water drinken is een andere reden voor het ontstaan van cellulitis. Water helpt om gifstoffen uit het lichaam te spoelen en te voorkomen dat ze via je huid naar buiten gaan, waardoor er mogelijk vlekken, vetopslag en slechte geuren ontstaan. Het drinken van 2-3 liter water per dag wordt aanbevolen en moet vooral worden gedaan tijdens het sporten om het vocht dat verloren is gegaan tijdens het sporten aan te vullen en uitdroging te voorkomen.(2)

Voeding om cellulitis te verminderen

Er zijn geen specifieke voedingsmiddelen die cellulitis veroorzaken, omdat het gewoon een ophoping van vet is. Vetverlies kan echter worden bereikt door een calorietekort en voldoende lichaamsbeweging.

Door je eiwitinname te verhogen, kun je spieren opbouwen terwijl je weerstandstraining uitvoert. Eiwit heeft ook een hogere verzadigingsfactor, waardoor eten met een calorietekort om vet te verliezen veel gemakkelijker wordt. En wees niet bang voor koolhydraten. Ze zijn van vitaal belang voor energie.

Roken & alcohol

We weten allemaal dat roken slecht is voor je longen, mond, keel en hart, maar hoe zit het met je huid? Roken bevat gifstoffen die de doorstroming van bloedvaten verminderen en de zuurstoftoevoer naar de huid beperken.

Nicotine is de verslavende chemische stof in sigaretten die ook het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen vermindert en die gebieden met cellulitis erger kan laten lijken dan ze zijn.(3)

De calorieën die we consumeren van alcohol kunnen niet nuttig worden gebruikt door het lichaam, waardoor ze vrij zijn om als vet aan te komen als je een calorie-overschot hebt (en dat is heel gemakkelijk  tijdens het drinken van alcohol).(4) Ook bevat alcohol gifstoffen die veroudering kunnen beïnvloeden en je maag en gezicht kunnen doen opzwellen.

Wil je meer info over de impact van alcohol op ons lichaam?

Moet ik alcohol laten staan om af te vallen?

Voeding

Moet ik alcohol laten staan om af te vallen?

2021-05-06 10:00:07van Claire Muszalski

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is verbazingwekkend wat een beetje lichaamsbeweging en gezonde voedingskeuzes voor je kunnen doen. Iedereen kan beginnen met het verhogen van de waterinname en meer sporten. Dit, gecombineerd met het maken van gezondere keuzes waar je kunt, kan cellulitis verminderen. Maar onthoud – cellulitis is volkomen normaal en vaak kan het genetisch zijn – wat betekent dat je nog steeds cellulitis kunt hebben, zelfs na gewichtsverlies – en dat is oké.

Lees ook deze artikelen:

Verlagen plantensterolen cholesterol?

Voeding

Verlagen plantensterolen cholesterol?

2021-09-26 07:00:28van Claire Muszalski

Voedingsdeskundige beoordeelt Het Sirtfood Dieet

Voeding

Voedingsdeskundige beoordeelt Het Sirtfood Dieet

2022-07-06 10:00:52van Myprotein

Zonnebloempitten: voedings- en gezondheidsvoordelen

Voeding

Zonnebloempitten: voedings- en gezondheidsvoordelen

2021-09-12 07:00:09van Claire Muszalski

 


  1. Rawlings, A. V. (2006). Cellulite and its treatment. International journal of cosmetic science28(3), 175-190.
  2. Sawka, M. N., Cheuvront, S. N., & Carter, R. (2005). Human water needs. Nutrition reviews63(suppl_1), S30-S39. 
  3. Black, C. E., Huang, N., Neligan, P. C., Levine, R. H., Lipa, J. E., Lintlop, S., … & Pang, C. Y. (2001). Effect of nicotine on vasoconstrictor and vasodilator responses in human skin vasculature. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology281(4), R1097-R1104. 
  4. Goodman, G. D., Kaufman, J., Day, D., Weiss, R., Kawata, A. K., Garcia, J. K., … & Gallagher, C. J. (2019). Impact of smoking and alcohol use on facial aging in women: results of a large multinational, multiracial, cross-sectional survey. The Journal of clinical and aesthetic dermatology12(8), 28. 


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.