Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Jezelf mentaal fit houden | Een gids voor mentale gezondheid

Jezelf mentaal fit houden | Een gids voor mentale gezondheid
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Als je regelmatig aan het thuis trainen bent, ben je al snel op weg om je beter te voelen. Zowel je brein als je lichaam hebben er baat bij: verhoogd bewustzijn, verbeterde slaap en beter humeur. Dus als je nog steeds thuis traint, doe je het zeker goed.

Buiten de sportschool moeten er echter andere manieren zijn om je hersenen te trainen. Hoewel het een orgaan is, werkt het als een spier - het heeft beweging nodig en onderdelen kunnen veranderen of groeien wanneer ze worden gebruikt. Je gewoontes creëren de vorm en de paden die het dagelijks volgt, maar hoe hard je het ook traint, je zult geen spierpijn krijgen. .

Er zijn twee manieren om je hersenen te trainen om je beter te voelen - want op dezelfde manier als we willen dat ons lichaam droog en gespierd is, willen we dat onze hersenen veerkrachtig en scherp zijn.

 

Meditatie

Veel mensen denken misschien dat meditatie wat pretentieus is, of staan ​​sceptisch tegenover de voordelen ervan - en dat is normaal. Het kan lang duren voordat je het perfect onder de knie krijgt, maar het is niet veel meer dan dit: ademen, stoppen en concentreren. Zitten, alleen, tien minuten lang niets in je hoofd.

En dat is moeilijk.

Het komt het dichtst in de buurt van squatten of deadliften als oefening voor je hersenen. Het is als een volledige lichaamstraining, maar dan alleen voor je hersenen. Het zet je hersenen onder mentale druk omdat de aap in je hoofd gewoon wil dansen. Je zult trillen. Je zult moeite doen om daar stil te zitten. Je zou kunnen stoppen - en dat is oké, want een deel van het proces is om dat te leren accepteren.

Je zult echter het voordeel voelen. Een betere stemming, gevoelens van tevredenheid en je gewoon meer ontspannen voelen.

Dus, leer meer over mediteren en doe het dagelijks, 3 keer per week, of een keer per week, met verschillende frequenties of verschillende intensiteiten - het is alsof je je hersenen herprogrammeert. Het belangrijkste is consistentie. Waar wacht je nog op?

 

Schrijf je gedachten op

Dit is misschien wel het meest eenvoudige maar krachtige wat je kunt doen. Dagelijks, of zelfs een paar keer per dag, kan het je trainen om voor altijd anders te denken.

Je gedachten kunnen je een slecht gevoel geven. ‘Dit is klote, ik ben zwak, waarom is alles zo slecht.’

Zo hoeft het echter niet te zijn. Dr. David Burns, auteur van het Feeling Good Handbook, zegt het op een simpele manier. Je kunt je gedachten veranderen en gedachten creëren je stemmingen, dus van daaruit kunnen veranderende gedachten de manier waarop je je voelt veranderen.

Hij zegt dat veel van onze gedachten vervormingen zijn en niet gebaseerd op de realiteit. We denken dat de PT in onze sportschool ons haat, of iedereen beoordeelt ons omdat we nog geen 40 kilo kunnen bankdrukken, maar het kan echt niemand echt schelen. We proberen hun gedachten te lezen en onze gedachten te vullen met dingen die niet waar zijn. Of we voorspellen en kijken naar de toekomst en zeggen dingen als ‘dit zal eeuwig doorgaan, nietwaar?’.

Wat kan je hier aan doen?

Schrijf het op. Noem het zoals het is: een gedachtenvervorming. En schrijf vervolgens een redelijk antwoord op dat zowel waar is als in strijd is met de negatieve gedachte. Natuurlijk haat de PT je niet - hij kent je niet eens.

Na verloop van tijd, na het opschrijven, zullen je hersenen dit zelf gaan doen. Je hebt je getraind om je beter te voelen.

Het voelt raar om op te schrijven wat je overdag allemaal denkt. Maar nogmaals, beschouw het als trainen. Dit is een bewezen iets, dat net als een training, je hersenen zal trainen om beter na te denken. Het werkt.

Bericht om mee naar huis te nemen

Beide zijn effectieve oefeningen die passen in een gezonde routine om positief en gemotiveerd te blijven. Het kan gemakkelijk zijn om je slecht te voelen, maar onthoud: je kunt jezelf trainen om je beter te voelen op dezelfde manier waarop je je lichaam kunt trainen. Dus, ga die hersens verbeteren en verbeter zo je mentale welzijn.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein