Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Een gids voor het sapkuur dieet | Alles over het sapdieet

Een gids voor het sapkuur dieet | Alles over het sapdieet
Liam Agnew
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Sapkuur diëten worden gezien als de "snelle oplossing" van de dieetwereld . Ze zouden snel gewichtsverlies te bieden, een ontgift lichaam en zelfs een beter humeur in sommige gevallen. Is het echt veilig om de inname van voedsel te beperken en is het gewichtsverlies echt permanent? We zoeken uit of een sapkuur dieet voldoet aan alle claims of dat het in de gootsteen moet worden gegoten.

Wat is een sapkuur dieet?

Een sapdieet is een dieet waarin alle geconsumeerde maaltijden in een sap vorm komen, in een poging om meer vitaminen en mineralen te consumeren dan je via vaste voeding zou binnenkrijgen. Ze duren meestal ongeveer 3-7 dagen.(1) Het is beweerd dat al deze extra micronutriënten kunnen helpen je lichaam 'zuiveren' of 'ontgiften', helpen met het verliezen van aanzienlijke hoeveelheden gewicht, en de energie niveaus verhogen.(1)

Voor velen, kan een sap drinken een snelle oplossing bieden en worden gebruikt als een reset-knop. Ondanks hun recente populariteit , is er een duidelijk gebrek aan wetenschappelijk bewijs om dergelijke beweringen te ondersteunen. Het sapkuur dieet kan een reeks gezondheidsrisico's met zich meebrengen , wat betekent dat ze met voorzichtigheid moeten worden gebruikt.(1- 4)

sapkuur dieet

'Reiniging' of ' Ontgiften '

Een van de belangrijkste gerapporteerde voordelen van het sapkuur dieet is het 'reinigende' of 'ontgiftende' effect dat ze op het lichaam hebben. Dit is echter grotendeels ontkracht door de experts.(1)

Als het gaat om ontgiften van je lichaam 's organen, zoals de lever en de nieren, kunnen deze dat prima zonder de inname van sappen.(1)

Het is onbekend welke specifieke giffen het sapkuur dieet weggooit. Ze worden zelden aangeduid door degenen die de voordelen van een sapkuur dieet beweren.(1)

Als het gaat om toxiciteit, zit het gevaar altijd in de dosering. Consumeer elke substantie in extreme, overmatige hoeveelheden en het kan gevaarlijk zijn. Zo kan zelfs te veel water ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.(5)

Sapkuur dieet voor gewichtsverlies

Een van de andere vermeende belangrijkste voordelen van het sapkuur dieet is gewichtsverlies. Hoewel er aanwijzingen zijn dat sapdrankjes op korte termijn kunnen helpen om gewicht te veranderen, zijn de effecten niet langdurig.(6,2)

De manier waarop een sapdieet je helpt om af te vallen, is door het verminderen van jouw caloriegehalte. Sommige sapkuren kunnen net zo laag zijn in calorieën als 400 per dag.(2) Dit is niet duurzaam, en wanneer het normale calorieverbruik weer zal worden geconsumeerd, zal je snel het gewicht terug krijgen. Bovendien vergroten grote hoeveelheden gewichtsverlies in een korte tijdsperiode de kans op verlies van belangrijke spiermassa.

Wanneer vetvrije massa verloren gaat in korte tijd is er een concept dat 'collateral fat gain' wordt genoemd.(7) Dit is waar het lichaam vecht om het plotselinge gewichtsverlies te herwinnen in een poging om de homeostase , de natuurlijke balans van je lichaam, te herstellen .

De hersenen communiceren met het lichaam en de darmen en verhoogt de honger hormonen in een poging om de energie-inname te verhogen als een manier om spiermassa terug te winnen. Omdat het lichaam sneller vet terugkrijgt dan spiermassa, is het resultaat een algemene toename van lichaamsvet , waardoor je in een slechtere positie bent dan toen je met het dieet begon.(7) Om deze reden wordt aanbevolen dat het gewichtsverlies geleidelijk verloopt , gedurende een periode van weken en maanden. Dit beperkt de hoeveelheid spierverlies en vermindert het risico je weer snel aankomt. 

Is een sapkuur dieet veilig? Wat zijn de risico's ?

Laag in eiwit

Omdat sappen meestal bestaan ​​uit groenten en fruit, zijn de sapkuren vaak erg eiwitarm.(2) Een verminderde inname van eiwit kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, angst en beven. Deze symptomen worden vaak toegeschreven aan 'gifstoffen die het lichaam verlaten' door voorstanders van detox-diëten.(2)

Eiwitten zijn uitermate belangrijk voor het opbouwen van spieren. Spiermassa is uiterst belangrijk voor het behouden van een gezonde stofwisseling omdat het zorgt voor een glucose-opslagplaats voor energie, helpt bij de vetverbranding en de stofwisseling verhoogt in rust.(8)

sapkuur dieet
Cortisol

Er is aangetoond dat caloriearme diëten de hoeveelheid stresshormoon, cortisol, van je lichaam verhogen.(9) Een overmatige hoeveelheid cortisol kan tal van problemen veroorzaken, verlaagde immuniteit, gastro- intestinale complicaties, en stemmingsstoornissen.(10)

Oxalaat

Een voorbeeld van de gevaren van een langdurig sapkuur dieet wordt benadrukt in een studie , waarbij een persoon gedurende 6 weken op een sapdieet heeft gezeten. Een overmatige inname van oxalaat, dat wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals bieten en peterselie , heeft uiteindelijk geleid tot nierfalen.(2) Hoewel dit een extreem voorbeeld is, benadrukt het de gevaren van het volgen van een strenge sapkuur.

Voordelen van een sapdieet

Wegens het ontbreken van langetermijnbewijsmateriaal voor de voordelen van een sapkuur dieet en de negatieve effecten van een laag eiwit- en caloriedieet, is het niet aan te raden dat je heel lang op een sapkuur blijft. Maar wanneer verstandig en gedurende een korte periode gedaan, kunnen er manieren zijn waarop je zou kunnen doen profiteren van het opnemen van een of andere vorm van sap in je dieet. 

Aanhankelijkheid

Er zijn aanwijzingen dat een aanvankelijk gewichtsverlies aanmoediging kan bieden en je kan helpen een nieuw dieetplan te volgen. Gebruik een sapdieet om een ​​nieuw dieetplan of een gezond eetpatroon te starten. Dit kan helpen je aan een lange - termijn plan voor gewichtsverlies te houden.(11)

Gut Microbiome

Er zijn ook gegevens die aantonen dat een 3-daagse sap dieet de samenstelling van je darmbacteriën kunnen verbeteren. De gezondheid van de darmen is snel opkomend onderzoeksgebied, wat nog veel onderzoek nodig heeft. Het belang van een gezonde darm is echter goed gedocumenteerd.(6)

Een studie waarin werd gekeken naar het effect van een 3-daagse sapkuur. De darmbacteriën werden beter gedurende 3 dagen na de sapkuur. Na twee weken keerde de darmbacterie echter weer terug naar de basislijn.(6)

sapkuur dieet
Stikstofoxide

Er zijn ook aanwijzingen dat stikstofmonoxide tijdens een sapkuur dieet wordt verhoogd . Stikstofoxide is wat verkregen wordt na inname van voeding nitraten, die gevonden worden in voedingsmiddelen zoals rode biet. Van stikstofmonoxide is aangetoond dat het helpt bij de cardiovasculaire gezondheid door het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bewegingsvrijheid.(12)

Bericht om mee naar huis te nemen

Hoewel een sapdieet een geweldige manier kan zijn om vele vitaminen en mineralen binnen te krijgen, wordt geadviseerd als gevolg van de negatieve effecten van lage calorieën en een laag eiwitinname om niet zomaar een sapkuur dieet te beginnen. Er zijn tal van gezondheidsrisico's en de sapkuur kan niet worden gezien als een manier om te 'ontgiften' , omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is.

Zoals met de meesten zaken rondom voeding en gezondheid, is het het beste om zaken niet tot het uiterste te nemen. Hoewel een sapdieet een eerste motivatie kan zijn, is de meest effectieve manier is via een bescheiden, duurzaam energie tekort (waar je minder calorieën consumeert dan je verbrandt in een dag), met een dieet dat voldoende eiwit bevat.

 

 1. Klein, A. and Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), pp.675-686.
 2. Obert, J., Pearlman, M., Obert, L. and Chapin, S. (2017). Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Current Gastroenterology Reports, 19(12).
 3. Lien, Y. (2013). Juicing Is Not All Juicy. The American Journal of Medicine, 126(9), pp.755-756.
 4. Getting, J., Gregoire, J., Phul, A. and Kasten, M. (2013). Oxalate Nephropathy Due to ‘Juicing’: Case Report and Review. The American Journal of Medicine, 126(9), pp.768-772.
 5. Gardner, J. (2002). Death by Water Intoxication. Military Medicine, 167(5), pp.432-434.
 6. Henning, S., Yang, J., Shao, P., Lee, R., Huang, J., Ly, A., Hsu, M., Lu, Q., Thames, G., Heber, D. and Li, Z. (2017). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific Reports, 7(1).
 7. Dulloo, A. (2017). Collateral fattening: When a deficit in lean body mass drives overeating. Obesity, 25(2), pp.277-279.
 8. Hector, A. and Phillips, S. (2018). Protein Recommendations for Weight Loss in Elite Athletes: A Focus on Body Composition and Performance. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 28(2), pp.170-177.
 9. Tomiyama, A., Mann, T., Vinas, D., Hunger, J., DeJager, J. and Taylor, S. (2010). Low Calorie Dieting Increases Cortisol. Psychosomatic Medicine, 72(4), pp.357-364.
 10. Yaribeygi, H., Panahi, Y., Sahraei, H., Johnston, T. P., & Sahebkar, A. (2017). The impact of stress on body function: A review. EXCLI journal16, 1057–1072. doi:10.17179/excli2017-480
 11. Nackers, L., Ross, K. and Perri, M. (2010). The Association Between Rate of Initial Weight Loss and Long-Term Success in Obesity Treatment: Does Slow and Steady Win the Race?. International Journal of Behavioral Medicine, 17(3), pp.161-167.
 12. Vanhatalo, A., Bailey, S., Blackwell, J., DiMenna, F., Pavey, T., Wilkerson, D., Benjamin, N., Winyard, P. and Jones, A. (2010). Acute and chronic effects of dietary nitrate supplementation on blood pressure and the physiological responses to moderate-intensity and incremental exercise. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 299(4), pp.R1121-R1131.

 

Liam Agnew
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Liam Agnew

Liam is een gecertificeerde sport voedingsdeskundige bij de International Society of Sport Nutrition en is ingeschreven in het  Sport and Exercise Nutrition-register van de British Dietetics Association. Hij heeft een Bachelor of Science in Sport and Exercise Science en is afgestudeerd aan het ISSN Diploma in Toegepaste Sport en Exercise Nutrition.

Liam is een ervaren personal trainer die klanten helpt hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken met praktische, op wetenschap gebaseerde oefeningen en voedingsadviezen.

In zijn vrije tijd deed Liam mee aan tal van powerlifting-wedstrijden en geniet hij van heuvelwandelen, voetbal en het uitbreiden van zijn receptenrepertoire in de keuken. Lees hier meer over de ervaring van Liam.

myprotein