Voeding

Avocado’s kunnen de vetverdeling bij vrouwen veranderen, suggereert onderzoek

Een recent onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Illinois heeft gevonden dat vrouwen die een avocado per dag consumeren, een specifiek type buikvet verminderden.

De studie

De studie observeerde 105 volwassenen met overgewicht en obesitas. Ze namen deel aan een gerandomiseerde controlestudie waarbij de deelnemers 12 weken lang één maaltijd per dag kregen.

Volgens de studie zijn er twee soorten vet in de buik.(1) Het ene bevindt zich vlak onder de huid en staat bekend als onderhuids vet, het andere vet bevindt zich dieper in de buik, rond de inwendige organen, dat bekend staat als visceraal vet. Onderzoek heeft gesuggereerd dat verhoogde niveaus van visceraal vet het risico op diabetes verhogen.(1)

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Eén groep kreeg dagelijks een maaltijd met verse avocado. De andere groep kreeg dezelfde maaltijd maar zonder avocado.

Voorafgaand aan en aan het einde van het onderzoek maten de onderzoekers de buikvet- en glucosetolerantie van de deelnemers, een indicator van diabetes, om te begrijpen hoe avocado’s het buikvet beïnvloeden.

De resultaten

Volgens het onderzoek zagen de vrouwelijke deelnemers een vermindering van het visceraal buikvet en ook een vermindering van de verhouding tussen visceraal vet en onderhuids vet, terwijl de mannelijke deelnemers geen verandering zagen. Geen van de deelnemers, ongeacht hun geslacht, zag echter verbeteringen in glucosetolerantie.(1)

Hoewel het onderzoek waardevol is geweest om licht te werpen op het feit dat geslacht een rol speelt bij reacties op dieetinterventies, moet er nog veel meer onderzoek worden gedaan om de volledige impact te begrijpen die avocado’s hebben op lichaamsvet en gezondheid.

Bericht om mee naar huis te nemen

Goed nieuws, avo toast vanaf nu elke dag! Nee, maar serieus, het kan de moeite waard zijn om wat meer avocado aan je dieet toe te voegen. Hoewel deze specifieke studie de voordelen voor vrouwen heeft benadrukt, wil dat niet zeggen dat mannen geen avocado’s meer moeten eten. Avocado’s worden nog steeds beschouwd als enorm voedselrijk en kunnen zeer gunstig zijn voor je hart en cholesterol(2), dus eet ze vooral nog, mannen!

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

Eten voor het slapengaan? | Welke voedingsmiddelen zijn goed of slecht?

Voeding

Eten voor het slapengaan? | Welke voedingsmiddelen zijn goed of slecht?

2021-09-15 12:25:02van Liam Agnew

Het Sirtfood Dieet | Werkt het?

Voeding

Het Sirtfood Dieet | Werkt het?

2021-09-15 07:00:52van Myprotein

Cholesterol | Wat is het? Hoe cholesterol verlagen?

Voeding

Cholesterol | Wat is het? Hoe cholesterol verlagen?

2021-09-13 07:00:44van Claire MuszalskiEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.