Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Zitten inruilen voor… en hoe voorkom je een kruisband blessure?| De topstudies van deze week

Zitten inruilen voor… en hoe voorkom je een kruisband blessure?| De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Met alles wat er momenteel in de wereld gebeurt, kunnen we wel zeggen dat je nu de tijd hebt om alles te lezen over in vorm blijven. Daarom delen we graag met jou de meest interessante en opwindende nieuwe studies uit de wereld van sport- en voedingswetenschappen.

Deze week kijken we naar het effect van het zitten inruilen voor iets anders en de oefeningen die het verschil kunnen maken voor ACL-blessures.

 

Heeft het lang zitten invloed op je humeur?

Niet de hele tijd naar buiten kunnen gaan, heeft invloed gehad op hoe actief we zijn, terwijl velen van ons veel meer tijd op de bank of aan ons nieuwe bureau doorbrengen dan normaal.

Als je zoveel tijd aan luieren besteedt, heb je misschien een beetje een down gevoel, maar maak je geen zorgen - deze nieuwe studie heeft het antwoord. Volgens nieuw onderzoek kan je je humeur verbeteren door de tijd die je zittend doorbrengt te vervangen door slaap of lichte activiteit.(1)

Niet alleen dat, de onderzoekers ontdekten ook dat het ruilen van zitten met slaap geassocieerd was met verlaagde stressniveaus en een lagere BMI. Voordat je de hele dag in bed doorbrengt, ontdekte het onderzoek ook dat lichte activiteit zoals koken of rondlopen terwijl je aan het bellen bent, ook vergelijkbare positieve effecten had.

Het is goed om te weten dat je niet hoeft te trainen om je humeur te verbeteren. Dit zijn gemakkelijke veranderingen die we allemaal in ons dagelijks leven kunnen aanbrengen om ons beter te voelen.

Als je je uitgeput voelt, probeer dan rond te lopen terwijl je die vergadering hebt, of doe wat huishoudelijke taken om je dag te veranderen. Evenzo is een vroege avond in plaats van tv te kijken misschien precies wat je nodig hebt om je wat beter te voelen!

Excentrieke oefeningen tegen kruisband blessures

Een kruisband blessure wil je koste wat kost voorkomen. Je realiseert je niet hoeveel je dat deel van je been nodig hebt totdat het gewond is.

Na maanden van pijn te hebben geleden, ga je misschien weer trainen, maar met een veel zwakker been dan waarmee je begon. Deze zwakte op zichzelf al allerlei problemen veroorzaken.

Als dit maar al te bekend klinkt, dan is deze volgende studie iets voor jou. Onderzoekers hebben ontdekt dat excentrische oefeningen het antwoord kunnen zijn om de spiermassa te vergroten en het herstel van kruisband blessures kunnen voorkomen.(2)

Excentrieke oefeningen (ook wel 'negatieve' training genoemd) zijn bewegingen die de spier onder spanning verlengen. Denk aan bergafwaarts lopen, de neerwaartse zwaai van een biceps-curl of langzaam zakken bij een squat.

Er werd lang gedacht dat excentrieke oefeningen meer kwaad dan goed doen als het gaat om fysiotherapie, maar dit onderzoek verklaart dat dit achterhaald is.

Uit het onderzoek bij ratten bleek dat excentrische training beter was in het bevorderen van spiergroei en het beperken van blessures in vergelijking met concentrische oefeningen. Om dit te meten, lieten de onderzoekers de ratten ofwel bergopwaarts (concentrische beweging) of bergafwaarts (excentrische beweging) rennen.

Dit zijn behoorlijk opwindende bevindingen en kunnen op veel meer vlakken worden toegepast dan slechts bij het opbouwen en herstellen van spieren na een kruisband blessure. Aangezien dit onderzoek tot nu toe alleen bij ratten is uitgevoerd, is het interessant om te zien of excentrische bewegingen daadwerkelijk het antwoord zijn bij spieropbouw.

 

Bericht om mee naar huis te nemen

Wat hebben we deze week geleerd? We denken dat het tijd is om een ​​'alles is beter dan niets'-houding aan te nemen als het gaat om beweging - zelfs wat schoonmaken in huis is beter dan niets. En hoe zit het met het doen van enkele excentrieke oefeningen en kijken of je een verschil merkt?

Genoten van dit artikel? Lees deze ook:

1. Meyer, J. D., Ellingson, L. D., Buman, M. P., Shook, R. P., Hand, G. A., & Blair, S. N. (2020). Current and 1-Year Psychological and Physical Effects of Replacing Sedentary Time With Time in Other BehaviorsAmerican Journal of Preventive Medicine.

2. Lepley, L. K., Davi, S. M., Hunt, E. R., Burland, J. P., White, M. S., McCormick, G. Y., & Butterfield, T. A. (2020). Morphology and Anabolic Response of Skeletal Muscles Subjected to Eccentrically or Concentrically Biased ExerciseJournal of Athletic Training55(4), 336-342.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein