Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

51% geeft toe dat ze hun gymkleding niet wassen | Jouw hygiënegewoonten onthuld

51% geeft toe dat ze hun gymkleding niet wassen | Jouw hygiënegewoonten onthuld
Jennifer Blow
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jennifer Blow

Denk je wel eens na over je eigen sportschool gewoonten en vraag je je tevens af wat anderen zouden doen? Als Myprotein hebben we onze klanten ondervraagd om er zo achter te komen wat als 'normaal' wordt beschouwd op het gebied van gymhygiëne.

Om dit te doen, hebben we ons verdiept in de routines en gewoonten van 2.081 sporters om te begrijpen wat jullie belangrijk vinden als het gaat om sportschool gewoonten. Is het normaal om je favoriete trainingsoutfit nóg een keer te dragen na een zweterige gym-sessie? Moet je een handdoek gebruiken? En mag je trainen als je ziek bent?

Wat je sportschoolgewoonten ook zijn, je herkent jezelf misschien in onze conclusie. Scroll naar beneden voor een lijst met gewoontes en een infographic om alle feiten op een rijtje te zien.

Jouw hygiëne gewoonten

1. Opnieuw dragen van je gymkleding

Er goed uitzien in de sportschool kan een enorme zelfvertrouwenbooster zijn en je kledingkast maakt daar een groot deel van uit. Je kleding laat je er niet alleen geweldig uitzien, kleding past ook bij de oefeningen die je doet en past zich aan je lichaam aan. Dat houdt ook in dat je het zweet dat je produceert tijdens een intense sessie bij je zal houden. Hoewel sportkleding is ontworpen om je training aan te kunnen, moet het tussen training sessies toch worden gewassen, niet?

Volgens onze enquête lijken velen het hier niet mee eens te zijn, waarbij 51% toegeeft dezelfde trainingsoutfit opnieuw te dragen na reguliere trainingssessies. Nog eens 11% zegt dat ze dezelfde sportschooloutfit ook weer zullen dragen na een intense, bezwete sessie - niet de meest hygiënische gewoonte... Als je merkt dat je steeds weer dezelfde outfit draagt, is het misschien tijd om te investeren in wat nieuwe gymkleding..

2. Negeren van mobiele telefoons en koptelefoons

Van het kijken naar Netflix op de loopband tot het bijhouden van je PR's, mobiele telefoons, koptelefoons en oordopjes zijn essentieel in de sportschool. Er zijn tal van apps die zijn ontworpen om je trainingsroutine effectiever te maken en naar muziek luisteren kan je helpen nog meer uit je sessie te halen.

Maar hoe vaak maken we dit deel van onze gymspullen schoon? Slechts 15% van ons maakt na elke sessie onze mobiele telefoons en koptelefoons schoon en 52% van ons maakt onze technologie niet schoon na de training. Om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, kun je alle gebruikte technologie eenvoudig afvegen met een antibacterieel doekje voordat je de sportschool verlaat.

3. Spoelen en hervullen van waterflessen

De waterfles lijkt onmisbaar voor sportschoolbezoekers. Hoewel ze misschien niet zoveel reiniging nodig hebben als je eiwitshaker, hebben ze toch wel wat aandacht nodig. We ontdekten dat slechts 35% zijn waterflesjes grondig wast na een trainingssessie.

Gehydrateerd blijven tijdens het sporten is essentieel, vooral tijdens een sessie met hoge intensiteit. Door water te drinken, vervang je de vloeistoffen die je door het zweten bent kwijtgeraakt. Ook als je denkt dat het maar een kleine sessie met gewichten is, kun je sneller dorst krijgen dan je denkt en volgens ons onderzoek neemt één op de tien (11%) mensen zelfs helemaal geen fles water mee naar de sportschool.

4. Je gymhanddoek negeren

Zie de feiten onder ogen: als je echt je best doet in de sportschool, ga je zweten.

Een handdoek kan een geweldige manier zijn om af te drogen, je kleding schoon te maken en een buffer te creëren tussen jezelf en de apparatuur. Als je weet dat het een hete duurtraining wordt, zijn er verkoelende handdoeken ontworpen om je fris te houden, ook tijdens de zwaarste training.

Ondanks het regelmatige en vele gebruik van de gymhanddoek, bleek uit ons onderzoek dat 51% van ons helemaal geen handdoek meeneemt naar de sportschool.

5. Wassen voor en na de sessie

Schoon en hygiënisch blijven terwijl je traint, is een geweldige manier om fit en gezond te blijven. Bacteriën van zweet en gedeelde apparatuur kunnen in de sportschool terechtkomen. Een geweldige manier om dit allemaal op afstand te houden, is door je handen te wassen.

Slechts 42% zegt dat ze altijd hun handen wassen voor en na een sportschoolsessie, wat betekent dat de meerderheid wel een snelle scrub kan gebruiken om kiemvrij te blijven.

6. Ziek naar de sportschool gaan

Als je een keer een sessie mist, kan het voelen alsof je alle voortgang laat slippen. Maar als je je niet 100% voelt, kun je je nog slechter gaan voelen als je gewoon gaat sporten. Het bestrijden van een ziekte kan de kracht van je immuunsysteem verminderen en je zult er dan niks aan hebben om je grenzen te blijven verleggen in de sportschool. Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen. Desondanks vindt 70% van ons het normaal om ziek naar de sportschool te gaan om die routine maar te kunnen blijven voortzetten.

Je kunt je er niet alleen een heel stuk slechter door voelen, maar vergeet ook niet dat het ook de mensen om je heen kan beïnvloeden. Door simpelweg een paar dagen vrij te nemen, kun je het herstelproces versnellen en in een mum van tijd weer terug zijn in de sportschool, zonder de mensen om je heen te besmetten.

7. Douchen na sessies

Na een intensieve sessie gaat er niets boven een lekkere douche om je voor de rest van de dag klaar te stomen. Meer dan de helft van de respondenten (51%) is het daar niet mee eens en doucht niet direct nadat ze hun training hebben afgerond. 35% gaat later douchen, maar 16% doucht normaal gesproken helemaal niet af na het sporten.

Hoewel het sowieso goed is om je op te frissen, kan een douche na de sessie ook helpen om zweet weg te spoelen, je huid schoon te houden en de kans op puistjes verkleinen.

8. Geloven dat sportscholen net zo schoon zijn als andere plekken

Met zoveel mensen die passeren en aan het trainen zijn, zullen er altijd wat ziektekiemen in de buurt zijn. Veel sportscholen zijn trots op hun ruimte en apparatuur - 91% van de mensen met wie we spraken, zei dat hun sportschool faciliteiten beschikbaar had voor het reinigen van apparatuur. Dit zal misschien de reden zijn waarom we ontdekten dat 38% vindt dat de sportscholen net zo hygiënisch zijn als andere openbare plaatsen.

Hoewel sportscholen veel ziektekiemen kunnen bevatten, zijn er tal van maatregelen die je kunt nemen om de bacteriën te verslaan. Was je handen na sessies, veeg apparatuur af en was je kleding regelmatig.

Jennifer Blow
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jennifer Blow

Jennifer Blow is onze geregistreerde diëtist. Registered Associate Nutritionist - het Britse register van bekwame en gekwalificeerde voedingsprofessionals. Ze heeft een Bachelor of Science in Nutritional Science en een Master of Science in Research in Nutrition en is nu gespecialiseerd in het gebruik van sportsupplementen voor gezondheid en fitness, ondersteund met wetenschappelijk onderzoek.

Jennifer is geciteerd en genoemd als voedingsdeskundige in grote online publicaties, waaronder Vogue, Elle en Grazia. Dit door haar expertise in voedingswetenschap voor bewegen en gezond leven.

Haar ervaring strekt zich uit van het werken met de NHS (National Health Service) op voedingsinterventieproeven, tot specifiek wetenschappelijk onderzoek naar omega-3 vetzuursupplementen en ook het effect van fastfood op gezondheid, dat ze heeft gepresenteerd op de jaarlijkse Nutrition Society Conferentie. Jennifer is betrokken bij vele professionele ontwikkelingsevenementen om ervoor te zorgen dat haar kennis op het hoogste niveau blijft. Lees hier meer over Jennifer's ervaring.

In haar vrije tijd houdt Jennifer van wandelen en fietsen in de heuvels. In haar artikelen zul je zien dat ze ervan houdt om gezond eten aan te moedigen. Dat betekent echter zeker niet dat je een leven lang honger zult hebben.

myprotein