Training

Waarom je moet blijven sporten als je zwanger bent

Het is een veel voorkomende misvatting dat vrouwen moeten stoppen met trainen zodra ze weten dat ze zwanger zijn of het tweede trimester ingaan. Sterker nog, het is beter voor jou, je lichaam en je baby als je actief blijft tijdens de zwangerschap.

Personal trainers Kay Johnson en Sim Farrington weten waar ze het over hebben bij dit onderwerp – Kay is momenteel zwanger van haar eerste kind, terwijl Sim ook in verwachting is, en ze hebben allebei een pre- en postnatale training gevolgd – dus we zullen het aan hen overlaten om het verder uit te leggen.

Alle vrouwen en zwangerschappen zijn anders, dus het is belangrijk informatie te vergaren van je verloskundige of huisarts voordat je doorgaat met trainen.

Naarmate je baby groeit, moet je je trainingsroutines aanpassen. Een goede manier om te plannen is door je training voor elk trimester van je zwangerschap te veranderen.

Trimester 1

De eerste drie maanden zijn cruciaal voor de ontwikkeling van je baby. Je moet voorzichtig zijn met schokkerige bewegingen, dus het kan verstandig zijn om HIIT, burpees en andere vormen van intensieve training te vermijden.

Bovendien komt ochtendmisselijkheid vaak voor in het eerste trimester, en gevoelens van uitputting komen vaak voor tijdens de hele zwangerschap. Als je last hebt van deze gevoelens, is het van vitaal belang dat je naar je lichaam luistert en jezelf niet te veel pusht. Rust is altijd belangrijk, maar vooral als je zwanger bent.

Sommige vrouwen vinden dat lichaamsbeweging helpt om hun symptomen te verlichten, maar dit is niet voor iedereen het geval. Vermijd vergelijking en focus op wat voor jou werkt.

Trimester 2

De tijd om te zitten en na te denken over hoe je je trainingen kunt aanpassen. Verlaag de intensiteit van je training – dit is niet de tijd voor een PR, maar in plaats daarvan de tijd om een ​​pomp te krijgen van een paar lichte herhalingen. Je zult het beu worden om dit te horen, maar nogmaals, luister naar je lichaam en geniet gewoon van in beweging zijn. Train met lichtere gewichten en als je je zorgen maakt, raadpleeg dan zelf een trainer of zoek de hulp van je arts of verloskundige.

En onthoud dat je al meer calorieën verbrandt door een baby in je te laten groeien. Dus doe jezelf een plezier en verminder je herhalingen en sets. En doe het gewoon rustig aan. Je zou moeten trainen als je denkt dat het je mentaal of fysiek helpt, maar push jezelf niet tot het uiterste. Bewaar dat voor nadat je je baby hebt gekregen.

En comfort staat centraal. Wat je draagt, heeft een enorme impact op je training. Voorkom dat je je te warm en beklemd voelt en vind de juiste zwangerschaps-trainingskleding voor jou. Misschien hebben we zelfs iets in petto om hiermee te helpen.

Drink zoals altijd veel water tijdens je training en neem zo lang rust als je nodig hebt. En nogmaals: luister naar je lichaam.

Trimester 3

In de laatste drie maanden van je zwangerschap zul je je waarschijnlijk het meest ongemakkelijk voelen. Op dit punt moet je je calorieën verhogen, waarschijnlijk met ongeveer 400-500 calorieën per dag. Dit houdt geen rekening met calorieën die tijdens het sporten zijn verbrand, dus houd hier rekening mee en zorg ervoor dat je deze aanvult.

Op dit punt zou je je alleen moeten concentreren op het bewegen van je lichaam in plaats van op het verplaatsen van enig gewicht. Vertraag je trainingsschema en eventuele oefeningen, en concentreer je op lichaamsgewichtoefeningen en bekkenbodemoefeningen om je voor te bereiden op de bevalling. Sommige vrouwen geven er misschien zelfs de voorkeur aan om de sportschool te verlaten en in plaats daarvan te genieten van de frisse lucht tijdens een wandeling.

Bericht om mee naar huis te nemen

Je mag tijdens je zwangerschap geen druk voelen om door te gaan met sporten. Maar als je een fervent sporter bent of actief wilt blijven, is er geen reden om te stoppen en de voordelen te missen die het voor jou en je baby kan hebben. Luister altijd naar je lichaam en het advies van je huisarts en concentreer je op wat voor jou werkt.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Bouw spiermassa op met hypertrofietraining

Training

Bouw spiermassa op met hypertrofietraining

2022-03-15 20:00:50van Emily Wilcock

PMS beheren met voeding

Voeding

PMS beheren met voeding

2022-03-15 07:00:47van Myprotein

Tips om je energie natuurlijk te stimuleren en die middagdip te verslaan

Voeding

Tips om je energie natuurlijk te stimuleren en die middagdip te verslaan

2022-03-13 07:00:14van MyproteinEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.