Training

Volgens onderzoek kan op één been staan je gezondheid ten goede komen

Thee zetten, wachten op het squatrek, in de rij bij de kassa van de supermarkt staan. Deze zaken hebben allemaal iets gemeen. Ze bieden een geweldige mogelijkheid om op één been te staan, wat wonderen kan doen voor je gezondheid.

Een recente studie heeft aangetoond dat het verhogen van de hoeveelheid tijd die je op één been doorbrengt, je ten goede kan komen naarmate je ouder wordt.(1)

Als je op kantoor werkt, is het moeilijk te voorkomen dat je de hele dag zittend doorbrengt, terwijl je thuis vermoedelijk ook zittend zal doorbrengen. Een ongewenst gevolg is dat hoe langer je zit, hoe meer spierkracht je verliest. Ga vooral naar de sportschool. Bouw die kracht op! Maar een nog eenvoudigere oplossing is om op één been te staan, aldus de studie.

Over het algemeen is het menselijk lichaam, wanneer het rechtop staat, behoorlijk onstabiel. We hebben een kleine basis ten opzichte van onze hoogte en breedte. Dus hoe groter je bent, hoe onstabieler je bent. Onze ogen, binnenoren, spieren en gewrichten werken hard om ons in balans te houden. Hoe meer fysiek actief we zijn, hoe beter ons evenwicht meestal is. En als je naar het beste streeft, zal het staan ​​op één been ook je balans verbeteren.

Mensen met een slecht evenwicht hebben een hoger risico om te vallen, en hoe ouder we worden, hoe meer risico’s er volgen.

De studie zag dat jongere mensen een beter evenwicht hadden dan mensen die ouder waren. Onderzoek heeft aangetoond dat het voor mensen van 80 jaar en ouder, 10 seconden op één voet kunnen staan, optimaal is.(2) Vooral voor het verbeteren van de botmineraaldichtheid van de heup, wat betekent dat als ze zouden vallen, er minder kans is op een breuk. Maar als er eerder stappen worden ondernomen, kan je je score voor jouw leeftijdsgroep ruim boven het gemiddelde liggen.

Leeftijd Gemiddelde tijd doorgebracht op één been met open ogen (seconden) Gemiddelde tijd doorgebracht op één been met gesloten ogen (seconden)
18-39 43.4  9.4
40-49 40.3  7.3
50-59 37.0 4.8
60-69 26.9 2.8
70-79 15.0 1.9
80-99 6.2 1.3

Experts stellen zelfs voor om jezelf uit te dagen om op één been te gaan staan ​​met je ogen dicht. Met je ogen open wordt het lichaam lui en vertrouwt het op je zicht om je in balans te houden, dus door je ogen te sluiten, dwing je je andere zintuigen om harder te werken.

Elke dag, twee keer per dag, al besteed je er vier minuten van je leven aan tijdens het tandenpoetsen. Maak het leuk. Sluit je ogen. Sta op een been.

Bericht om mee naar huis te nemen

Ga je nu je balans verbeteren om het risico op een val te verkleinen? Of laat je de natuur zijn gang gaan. We zullen er persoonlijk naar streven om elke dag onze tijd op één been te verbeteren. Tenslotte zijn 37,3 miljoen valpartijen per jaar wereldwijd ernstig genoeg om naar het ziekenhuis te moeten…(1)

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Avocado's kunnen de vetverdeling bij vrouwen veranderen, suggereert onderzoek

Voeding

Avocado's kunnen de vetverdeling bij vrouwen veranderen, suggereert onderzoek

2021-10-06 14:00:50van Emily Wilcock

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

Voeding

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

2021-07-03 07:00:21van Monica Green

Algoritme voorspelt de beste manier om spieren op te bouwen op basis van individuele fysiologie

Training

Algoritme voorspelt de beste manier om spieren op te bouwen op basis van individuele fysiologie

2021-09-05 14:00:45van Emily WilcockEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.