Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Sauna Workouts, #Fitspo loslaten & training en slaap| De Topstudies van deze week

Sauna Workouts, #Fitspo loslaten & training en slaap| De Topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste fitnesstrends? Lees hier alles over de nieuwste en beste trends in de wereld van gezondheids- en fitnessstudies. Deze week kijken we naar wat een sessie in de sauna écht voor je kan doen, of #fitspo wel zo goed voor je is en of meditatie je hersenen kan veranderen. Laten we het allemaal ontdekken!

 

Moet je uitzweten in de sauna?

Velen van ons zweten graag even na in de sauna na een zware sportschoolsessie, maar tot nu toe waren de voordelen slechts beperkt tot een kort verlies van watergewicht. Een nieuw onderzoek kan daar echter verandering in brengen. Volgens het onderzoek namen zowel de bloeddruk als de hartslag toe tijdens een saunasessie van 25 minuten. Deze stijging was vergelijkbaar met het doen van matige lichaamsbeweging. De resultaten lieten na de sessie ook een daling van de bloeddruk zien, wat zou kunnen suggereren dat de sauna heel gunstig is voor het cardio-systeem.

Voordat je die sauna in duikt.., dit onderzoek werd alleen uitgevoerd bij 19 gezonde volwassenen gedurende een periode van 25 minuten en vervangt ook niet het effect op de rest van het lichaam dat een echte workout wel heeft, zoals spierconditionering. Laten we afwachten wat toekomstig onderzoek zegt, maar tot nu toe is er niets dat je weerhoudt te genieten van een heerlijke sauna sessie na de training.

 

Dump de #Fitspo om je goed te voelen

Ben je vandaag door Instagram gaan scrollen? Deze nieuwste studie zorgt ervoor dat je de app wilt verwijderen en je telefoon voorgoed weg wilt gooien. Onderzoekers bekeken hoe 108 verschillende vrouwen van 17-25 jaar vóór en na het sporten reageerden op fitspiratiefoto's. De vrouwen kregen ofwel fitspiration of reisbeelden om naar te kijken en ofwel een wandeling van 10 minuten of een rustperiode.

De resultaten toonden bij de vrouwen die de fitspo bekeken aan dat de negatieve stemming en lichaamsontevredenheid aanzienlijk toenam, waarbij wandelende deelnemers meer inspanning voelden als ze de fitspo ook hadden bekeken. Het goede nieuws is dat zowel de uitgeruste als de wandelende groep zich positiever voelden na deze sessies. Ons oordeel? Het is tijd om te stoppen met vergelijken en te genieten van je eigen fitnessjourney.

 

Kan avondtraining de slaap beïnvloeden?

Voor velen van ons zijn avonden de enige beschikbare tijd om te trainen, maar kan het 's avonds zweten het moeilijker maken om te slapen? Als je je lichaam vol met pre-workout pompt, dan is dit een duidelijke mogelijkheid. Een recent onderzoek heeft echter goed nieuws voor degenen die naar de sportschool gaan voordat ze gaan slapen.

Twaalf mannen gingen naar een lab waar ze ofwel een cardio-, gewichten- of rustsessie namen. 90 minuten nadat ze naar bed gingen, namen ze op hoe lang het duurde om in slaap te vallen, de slaapduur slow-wave en de REM-slaaptijd. Resultaten toonden aan dat matige lichaamsbeweging geen invloed had op de slaapkwaliteit. Dus je kunt zo laat trainen als je wilt!

Bericht om mee naar huis te nemen

Of je nu het nieuwste onderzoek voor jezelf probeert of niet, het is belangrijk om geen enkele studie als wonderonderzoek aan te nemen. Geniet van je sauna sessie, maar weet dat niets wonderen doet en als #Fitspo je inderdaad inspireert, blijf dan gewoon lekker door instagram scrollen.

Lees deze artikelen ook:

1. Ketelhut, S., & Ketelhut, R. G. (2019). The blood pressure and heart rate during sauna bath correspond to cardiac responses during submaximal dynamic exerciseComplementary therapies in medicine44, 218-222.

2. Prichard, I., Kavanagh, E., Mulgrew, K. E., Lim, M. S., & Tiggemann, M. (2020). The effect of Instagram# fitspiration images on young women’s mood, body image, and exercise behaviourBody Image33, 1-6.

3. Miller, D. J., Sargent, C., Roach, G. D., Scanlan, A. T., Vincent, G. E., & Lastella, M. (2020). Moderate-intensity exercise performed in the evening does not impair sleep in healthy malesEuropean Journal of Sport Science20(1), 80-89.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein