Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Kan muziek je helpen genieten van HIIT en je prestaties verbeteren?

Kan muziek je helpen genieten van HIIT en je prestaties verbeteren?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Intervaltraining is steeds populairder geworden bij diegenen onder ons die weinig tijd hebben, maar toch een solide training willen hebben. Het is een zware manier om te trainen, waarbij je jezelf voor een korte tijd tot het uiterste pusht, wat niet iedereen zo leuk vindt als lekker joggen in het plaatselijke park. Als je je intervaltraining naar een hoger niveau wilt tillen, of er gewoon van wilt gaan genieten, dan heeft deze studie van UBC's Okanagan campus, School of Health and Exercise Sciences alle antwoorden.(1)

Volgens hen kan het luisteren naar muziek tijdens sprintintervaltraining de prestaties verbeteren en ervoor zorgen dat je er ook meer van geniet. Hier zijn de details over hoe het precies werkt.

De studie

Om de effecten van training met en zonder muziek te testen, namen de onderzoekers 24 niet fitte volwassenen van in de twintig die nog niet eerder sprintintervaltraining hadden geprobeerd. Ze plaatsten ze onder drie verschillende bedieningselementen: een training met motiverende muziek, een andere met een podcast en een zonder audio.

De volwassenen voltooiden sprints van 3 × 20 seconden met rustperiodes van 2 minuten in elke audio-omgeving. Ze meldden het meeste plezier bij de sprints met muziek, maar daar bleven de verschillen niet bij.

De training met muziek registreerde ook de hoogste hartslag en het totale vermogen. Dat betekent dat trainen met muziek gedurende een bepaalde periode tot betere resultaten kan leiden, omdat je harder kunt werken tijdens je trainingen.

Het vonnis

Hoewel dit goed nieuws is voor je intervaltraining in de sportschool, zijn er hier ook een paar dingen die verder onderzocht moeten worden. Om te beginnen werd het onderzoek alleen uitgevoerd bij niet fitte deelnemers die nog nooit eerder intervaltraining hadden gedaan, dus het zou interessant zijn om te zien of vergelijkbare resultaten worden gevonden in een groep die regelmatig trainde en intervaltraining deed.

Vervolgens is het onderzoek bij slechts 24 deelnemers uitgevoerd, dus dit is een vrij klein aantal mensen dat tot een bepaalde conclusie komt of muziek een verschil maakt voor je training. Wat we ten slotte willen weten, is of het muziekgenre een verschil maakt? Moeten we wat R&B of heavy metal luisteren voor een HIIT-sessie op het volgende niveau?

Geef je volgende training pit met een van onze Spotify-afspeellijsten, we hebben er een voor elke sessie, maar specifiek voor HIIT raden we Cardio aan.

https://open.spotify.com/playlist/4H0jwI5Sq8tuTNqrcDymCs?&utm_source=embed_v2&go=1&play=1

Bericht om mee naar huis te nemen

Heb je het gevoel dat muziek het verschil maakt? Zet de muziek dan aan en train! Het lijdt geen twijfel dat een beetje muziek de pijn van een snelle HIIT-training kan verminderen, dus probeer het eens en kijk of je ook een verschil in je hartslag en prestaties kunt zien.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

1. Stork, M. J., Karageorghis, C. I., & Ginis, K. A. M. (2019). Let’s Go! Psychological, psychophysical, and physiological effects of music during sprint interval exercisePsychology of Sport and Exercise, 101547.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein