Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Kan je smartwatch zien dat je ziek bent voordat jij het weet?

Kan je smartwatch zien dat je ziek bent voordat jij het weet?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Stel je voor dat zoiets eenvoudigs als je horloge kon zien of je griep had of niet. Welnu, het zou maar eens kunnen. Er zijn specifieke symptomen die gepaard gaan met het krijgen van een infectie die sowieso door een fitnesshorloge wordt gevolgd - en deze informatie die van een hele populatie is verzameld, kan de mensen die het virus bestrijden op grotere schaal vrij belangrijke informatie geven. Hoe werkt dit precies? Laten we het uitzoeken.

De studie

Onderzoekers keken naar de gegevens van 200.000 Fitbit-dragers over 2 jaar - dat zijn aardig wat gegevens. Vervolgens vergeleken ze deze gegevens met wekelijkse schattingen van grieppercentages in de Verenigde Staten, waar de data gegevens uit waren gehaald, waarover werd gerapporteerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In het bijzonder vergeleken de onderzoekers verhoogde hartslag en slaapniveaus waar griepachtige klachten werden gemeld.

 

De resultaten

Het is vrij algemeen bekend dat een infectie je hartslag in rust kan verhogen en ook je slaappatroon kan onderbreken - zo is het namelijk moeilijk om goed te slapen met een verstopte neus... Het is dan ook logisch dat als we dit zien bij een hele populatie Fitbit-dragers, we mogelijk zouden kunnen helpen om ziekten op te sporen en maatregelen te nemen om de verspreiding ervan te stoppen. De studie verbeterde de griepvoorspellingen in alle vijf de staten van de VS aanzienlijk.

Wat kan het voor jou betekenen?

Hoewel deze gegevens zijn gebruikt om naar populaties als geheel te kijken, kun je mogelijk kleine verschillen opmerken bij je hartslag in rust en slaappatronen die kunnen duiden op het begin van een ziekte. Er is niet veel dat dit kan doen om te voorkomen dat je ziek wordt, maar het kan je in staat stellen je dag een stapje terug te brengen of actie te ondernemen om te voorkomen dat je het naar anderen verspreidt. Er kunnen echter ook andere redenen zijn voor een verhoogde hartslag in rust of een gebrek aan slaap, zoals stress, of zelfs een kater, dus stress zeker niet elke keer dat je een stijging meemaakt.

Bericht om mee naar huis te nemen

Als we kijken naar de gegevens over een populatie van dragers van een smartwatch, kunnen de autoriteiten behoorlijk goede inzichten krijgen in waar een ziekte toeslaat en waar ze maatregelen kunnen nemen om verspreiding te voorkomen. Mogelijk zie je ook veranderingen in je eigen hartslag in rust of slaappatroon wanneer je geïnfecteerd bent. Dit kan echter ook te wijten zijn aan andere effecten op het lichaam. Het is hoe dan ook een opwindende functie die we nooit van onze fitnesshorloges hadden verwacht.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein