Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Je hebt waarschijnlijk gehoord van intuïtief eten, maar wat is intuïtieve training?

Je hebt waarschijnlijk gehoord van intuïtief eten, maar wat is intuïtieve training?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Heb je het gevoel dat je trainingsregime de controle over je neemt? Of misschien voel je je schuldig omdat je de hele week niet bent geweest. Nou, stop dan nu gelijk.

Het wordt namelijk tijd dat we stoppen met luisteren naar andere mensen en naar onszelf gaan luisteren. Om te beginnen, waar heb je nou vandaag echt zin in? Dat is waar intuïtieve beweging om draait.

Veel mensen zijn gestopt met die ellendige diëten nu we weten dat gezond zijn niet altijd betekent dat we extreem dun moeten zijn of een sixpack moeten hebben. Het wordt dus tijd dat we dezelfde mantra loslaten als het om training gaat.

Wat wordt bedoeld met intuïtief?

Wanneer je het opzoekt in een woordenboek, zie je mogelijk het volgende:

Gebaseerd op wat men als waar voelt, zelfs zonder bewuste redenering; instinctief.

Als het gaat om voeding, betekent dit het ultieme anti-dieet. Het gaat erom de biologische behoeften van je lichaam te herkennen in termen van wat en wanneer te eten. Dat is alles - geen regels, alleen je eigen intuïtie. En omdat je soms echt gewoon een donut nodig hebt.

Wat is de intuïtieve training precies?

Laten we dit idee nu toepassen op training. In plaats van het gevoel te hebben dat je moet trainen, of zelfs dat je op een bepaalde manier moet trainen, kun je écht luisteren naar wat je lichaam die dag nodig heeft. Bij intuïtieve training gaat het er niet om een ​​trainingsregime je leven te laten regeren en in plaats daarvan je te concentreren op wat voor soort training je denkt aan te kunnen op een bepaalde dag.

Haat aan training? Hardlopen om calorieën te verbranden? Dit zijn belangrijke signalen dat je je hersenen opnieuw moet instellen ten gunste van intuïtieve training. In plaats van je training te laten domineren door een dieetcultuur en de noodzaak om te trainen om er op een bepaalde manier uit te zien, wat dacht je van sporten voor zelfzorg, sociale contacten of psychologische voordelen? Misschien is het tijd om te stoppen met onszelf te straffen met trainingen en er echt van te gaan genieten.

Hoe oefen je intuïtieve training?

Het allerbelangrijkste om mee te beginnen, is de samenleving niet je doelen laten bepalen. Laat hen in plaats daarvan focussen op plezier, gezondheid of jezelf uitdagen, in plaats van de "perfecte" fysiek van de samenleving te bereiken.

Onthoud vervolgens dat geen enkele vorm van beweging 'beter' of 'slechter' is dan een andere - het geeft ons allemaal op verschillende manieren voordelen en zal leiden tot verschillende doelen, dus probeer het neutraal te houden. Dat betekent dat je geen spin-class moet doen in plaats van yoga, alleen omdat het meer calorieën verbrandt, maar omdat je er meer van geniet of je vandaag gewoonweg meer zin hebt om te spinnen.

Het is daarbij prima om niet te trainen. Als je niet goed hebt geslapen, of pijntjes voelt, neem dan een dag vrij. Maak het niet te hard voor jezelf - als je goed uitgerust bent, kun je het morgen allemaal inhalen. Ontgift je relatie met lichaamsbeweging door deze te gebruiken om positiviteit in je leven te creëren.

Betekent geen regime dat doelen niet worden gehaald?

Niet alleen zul je nog steeds in staat zijn om je doelen te bereiken, intuïtieve training kan volledig veranderen wat die doelen zijn. Je traint voor een hele reeks nieuwe voordelen, in plaats van alleen maar "er goed uit te zien". Verwar luiheid ook niet voor vriendelijkheid - het volledig opgeven van beweging geeft je lichaam niet wat het nodig heeft om op de lange termijn gezond en gelukkig te zijn. Dus als je merkt dat je geen specifieke reden hebt om je training uit te stellen, moet je jezelf misschien dwingen om toch te gaan. Je kunt jezelf ook nog steeds uitdagen om zwaarder te tillen of een marathon te lopen. De consistentie die zo'n doel vereist, betekent nu gewoon iets anders - je investeert consequent in je geluk en gezondheid als een prioriteit en al het andere is gewoon een bonus.

Bericht om mee naar huis te nemen

Voor de meeste van ons betekent intuïtieve training volledig anders aankijken tegen onze relatie met fitness, dus laat je niet zomaar afschrikken. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en manieren te vinden om te sporten op een manier die je echt leuk vindt - op die manier blijf je consistent gaan en profiteer je echt van de voordelen van sporten voor lichaam en geest.

Genoten van dit artikel?

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein