Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

7 tips voor het herstarten van je gym routine

7 tips voor het herstarten van je gym routine
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

In de afgelopen paar maanden hebben we allemaal onze thuistrainingen geperfectioneerd, maar hoe pakken we onze sportschoolroutine op nu we weer naar de sportschool mogen?

1. Wees enthousiast en krijg je motivatie terug

Je zult wat motivatie moeten terugkrijgen, want de afgelopen 4 maanden heb je er misschien wat van verloren. Motivatie is de motor achter het herstarten van je routine, dus hier zijn een paar ideeën om je motivatie terug te krijgen:

  • Maak een checklist met gymoefeningen die je wilt doen
  • Visualiseer je nieuwe doelen
  • Onthoud dat je nu sneller vooruitgang boekt dan voorheen
  • Minder nadenken, meer doen

2. Kies een nieuwe routine

Op een nieuw programma hoppen is perfect voor het herstarten van je sportschoolroutine na de lockdown. Dit is het perfecte moment om met een frisse start te beginnen, zodat je je op de zwakke plekken kunt inwerken en sterker dan voorheen terug kunt komen.

Denk ook na over wat je wilt bereiken, zodat je kunt werken in overeenstemming met je doelen. Voor het opbouwen van spieren en kracht is een training van het hele lichaam 2-3 keer per week altijd een goede keuze (vooral omdat ons hele lichaam het nu waarschijnlijk nodig heeft).

Zelfs als het geen nieuwe routine of programma is, kies dan in ieder geval iets dat je leuk vindt en waar je je prettig bij voelt.

3. Kijk waar je je nu bevindt

Zet niet teveel druk op jezelf. Ga als experiment gewoon naar de gym om erachter te komen hoeveel kracht en uithoudingsvermogen je hebt verloren door de lockdown.

Zelfs als je je thuistrainingen hebt bijgehouden, is de kans groot dat er enkele oefeningen zijn waar je misschien wat kracht in hebt verloren. Maak je echter niet al te veel zorgen, we zitten wat dat betreft allemaal in dezelfde boot.

Nadat je eerste paar sessies achter de rug zijn, kun je beginnen met het plannen van specifieke doelen.

4. Stel nieuwe doelen

Als je eenmaal weet waar je je bevindt qua fitnessniveau, stel je jezelf enkele nieuwe doelen. Gebruik onze Goal Selector om je te helpen met je voedingsplan.

Ben je je kracht op de bankdruk kwijt? Stel een doel om X-gewicht te bereiken tegen Y-tijd. Maak het niet onbereikbaar zoals het proberen om je vorige liften tegen het einde van de week te bereiken, maar maak het een haalbaar fitnessdoel dat je rustig wilt opbouwen.

5. Bereid je voor met wat eiwitten en pre-workout

Mogelijk heb je na dit alles geen voorraad meer, dus zorg ervoor dat je wat eiwitten inslaat. Bestel de bouwstenen die je nodig hebt voor die eerste, zware sessies in de gym.

Denk na over wat je nodig hebt om het meeste uit je trainingen te halen en wat je nodig hebt om te herstellen. Zorg ervoor dat je voorbereid bent, of het nu gaat om pre-workout om je er doorheen te helpen, of eiwit om je spieren te laten herstellen.

Waarom zou je jezelf ook niet trakteren op nieuwe kleding? Dit is een geweldige manier om jezelf excited te maken en je goed te voelen terwijl je je eerste training in de gym hebt.

6. Wees consistent

Dit is iets waar we ons allemaal aan moeten herinneren: het belang van consistentie. Hoe vaak wil je per week terug naar de sportschool? Het hoeft niet dezelfde frequentie te zijn als voorheen - je kunt je thuistrainingen combineren met die van je in de sportschool.

Schrijf nog steeds op hoevaak je in de gym wilt zijn (en iets minder dan voorheen is waarschijnlijk een goed idee) en vergeet niet consistent te zijn met wat je ook doet in het leven. Met enige consistentie zal het zijn alsof die lockdown nooit heeft plaatsgevonden.

7. Blijf veilig

Het heeft geen zin om met je trainingen te beginnen als je jezelf of anderen ziek maakt, dus zorg ervoor dat je je gezond verstand gebruikt wanneer je in de gym bent terwijl je veilig blijft en plezier hebt.

Dat betekent dat als jij of iemand met wie je samenleeft zich ziek voelt, het waarschijnlijk beter is om thuis te blijven. We willen niet dat de sportscholen weer zo lang dicht moeten...

Dit geldt ook voor het voorkomen van blessures. Onthoud dat je waarschijnlijk niet zo zwaar kunt tillen als 4 maanden geleden. Het ergste wat je kunt doen is nog vier maanden vrij te nemen vanwege een blessure, dus speel het veilig en geleidelijk kom je terug naar waar je was.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het herstarten van je sportschoolroutine na de lockdown kan moeilijk zijn, maar vergeet niet om consistent, geduldig en vooral verstandig te blijven nadenken. We kunnen allemaal niet wachten om weer zwaar te gaan tillen.

Wat vind je ervan dat de sportscholen weer open zijn?

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein