Supplementen

Kan te veel vitamines innemen slecht voor je zijn?

We weten dat vitamines essentieel zijn voor ons lichaam, maar weten we ook of we er te veel van binnenkrijgen? Weten we eigenlijk wel of er zelfs zoiets bestaat als te veel vitamines? En kan te veel vitamines innemen slecht voor je zijn?

Zoals onze kerstdiners en paaseieren zullen bewijzen, kunnen we te veel van het goede hebben. Ons lichaam heeft misschien vitamines en mineralen nodig om te functioneren, maar eigenlijk heeft het er maar een bepaalde hoeveelheid van nodig. Ons lichaam heeft bijvoorbeeld slechts 83-105 mg vitamine C per dag nodig, maar sommigen van ons consumeren naar verluidt meer dan 2000 mg per dag!

Dus hoe weten we hoeveel te veel is? Hier is je complete gids voor de bovengrenzen van de meest populaire vitamines, zodat je weet wat je kunt en zou moeten consumeren. Het helpt ons om erachter te komen: kan te veel vitamines slecht voor je zijn?

teveel vitaminen innemen

Artikel geschreven door Katie Lambert.

Hoeveel vitamines hebben we nodig?

We kunnen meestal achterhalen hoeveel van een vitamine ons lichaam nodig heeft door de ADH of de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te gebruiken. De meeste vitaminesupplementen, inclusief het hele myvitaminen-assortiment, laten zien hoeveel van onze ADH in elke portie aanwezig is. Deze informatie staat in een overzichtelijke tabel in de ingrediëntenlijst.

Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan ons helpen ervoor te zorgen dat ons lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft in de juiste hoeveelheden krijgt. Dit is een goede richtlijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat voedingsbehoeften van persoon tot persoon kunnen verschillen. Een aantal factoren is van invloed op onze voedingsbehoeften, waaronder levensstijl, dieet, grootte en genetica. Dus we kunnen meer van sommige vitamines hebben en minder van andere. Dat is vaak de reden waarom je misschien ziet dat multivitaminen en supplementen vaak meer dan 100% van je ADH leveren.

Dus als onze ADH een richtlijn is die we soms kunnen overschrijden, hoe zorgen we er dan voor dat we niet te veel vitamine binnenkrijgen?

Hoeveel vitamines is te veel?

Vitaminen kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: in water oplosbaar en in vet oplosbaar.

In water oplosbaar

Ons lichaam kan de hoeveelheid van de in water oplosbare vitamines regelen. Het kan vasthouden in tijden van uitputting en vrijkomen wanneer het te veel wordt geconsumeerd. Dit betekent dat ons lichaam zich kan aanpassen aan de individuele vitaminebehoefte en -behoefte zonder zich zorgen te hoeven maken over het binnenkrijgen van te veel.

In vet oplosbaar

Vetoplosbare vitamines daarentegen worden door ons lichaam anders opgeslagen. Overmatige consumptie kan gedurende langere tijd toxiciteit veroorzaken. Dit omdat ze worden opgeslagen in de vetcellen van ons lichaam, waardoor het voor het lichaam moeilijk is om overtollig vet te verwijderen.

Dus, als sommige vitamines giftig kunnen zijn, kan te veel vitamines dan slecht voor je zijn?

Kan te veel vitamines innemen slecht voor je zijn?

Kortom, ja. Het nemen van te veel vitamines kan gedurende lange tijd negatieve gezondheidseffecten hebben. Maar het nemen van vitamines zou niet iets moeten zijn om je zorgen over te maken! Ze zijn essentieel voor onze gezondheid en correct gebruik kan krachtige voordelen hebben voor ons welzijn.

Om er zeker van te zijn dat de vitamines die je neemt niet slecht voor je zijn, is het belangrijk om op je consumptie te letten. Als je meer dan één vitamine neemt, tel dan bij hoeveel je daadwerkelijk inneemt om er zeker van te zijn dat je binnen een gezond bereik blijft.

De meeste multivitaminen die te koop zijn, bevatten minder dan deze toxiciteitsniveaus. Voorzichtigheid is echter geboden wanneer in de loop van de tijd meer dan één supplement tegelijk wordt geconsumeerd. We raden je aan de voedingstabel van elk supplement te controleren om er zeker van te zijn dat je het beste voor je lichaam doet.

Als je je zorgen maakt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

5 supplementen voor het versterken van je immuunsysteem

Supplementen

5 supplementen voor het versterken van je immuunsysteem

2020-03-12 09:00:48van Claire Muszalski

Hoe je de beste multivitamine voor jou kiest

Supplementen

Hoe je de beste multivitamine voor jou kiest

2021-01-17 06:00:57van Claire Muszalski

De voordelen van het consequent innemen van vitamines

Supplementen

De voordelen van het consequent innemen van vitamines

2021-10-08 07:00:03van MyproteinMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert