Supplementen

Druivenpit Extract | Voordelen & Gebruik

Misschien heb je wel eens gehoord van de stof die gemaakt wordt van het velletje van druiven, resveratrol. Langzamerhand komen we er echter achter dat druiven nóg meer geheimen onder hun velletje hebben gestopt. Binnen in de druiven zitten kleine pitjes waarvan nu wordt veronderstelt dat ze een positieve bijdrage aan onze gezondheid kunnen leveren, in plaats van slechts het velletje zoals we eerder dachten.

De stof die in druivenpitten zit wordt proanthocyanidine of oligomere proanthocyanidine genoemd (niet te verwarren met anthocyaan, een vergelijkbare stof die in het velletje van donker gekleurde vruchten kan worden gevonden). Deze stof is een extreem sterke antioxidant waarvan is aangetoond dat het diverse gezondheidsvoordelen te bieden heeft. In dit artikel wordt ingegaan op de voordelen van druivenpit extract. Daarnaast wordt gekeken hoe je druivenpit als supplement kunt gebruiken.

Druivenpit Extract voordelen

De proanthocyanidinen hebben alle gebruikelijke voordelen die antioxidanten hebben van verminderde ontsteking en versneld herstel tot het stoppen van ongewenste schade die vrije radicalen in het lichaam aanrichten. Maar de voordelen gaan verder dan dat. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar druivenpit extract met betrekking tot de behandeling van:

  • Hoog cholesterol
  • Macula degeneratie
  • Slechte doorbloeding van extremiteiten
  • Zenuwschade

Volgens een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift ‘Free Radical Biology and Medicine’, is druivenpit extract bijzonder goed in het helen van wonden. De onderzoekers die het onderzoek deden zeiden “Wij hebben solide bewijs geleverd dat het plaatselijk aanbrengen van DPPE (Druivenpit proanthocyanidine extract) een uitvoerbare en productieve aanpak is om wonden op of aan de huid te helpen genezen.” Hoewel ze er nog niet over uit zijn hoe dit proces werkt weten ze wel dat proanthocyanidinen de productie van cellen in het endotheel kan bevorderen. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij bloedstolling.

druivenpit extract voordelen

Proanthocyanidine in combinatie met calcium kan botsterkte bevorderen en het wordt gebruikt als behandeling voor botzwakte, wat veroorzaakt wordt door een tekort aan calcium. Als het aankomt op voordelen voor hart en bloedvaten, dan is dit antioxidant superieur aan vitamine A, C en E en het heeft het potentieel om bloedvaten te beschermen tegen schade, waardoor in feite de bloeddruk wordt verlaagd bij mensen die een chronisch hoge bloeddruk hebben.

Er zou nog meer geschreven kunnen worden over de voordelen van druivenpit extract waaronder het vermogen om tandbederf te behandelen, zicht te bevorderen, veroudering te verminderen, cognitieve aftakeling door ouderdom te stoppen en vele andere voordelen die we nu nog aan het ontdekken zijn, maar dat laat ik aan je eigen onderzoek over. De rest van dit artikel zal worden toegewijd aan hoe je duivenpit extract moet doseren en of je het als supplement zou moeten nemen of dat alleen druiven eten voldoende is.

Druivenpit Extract als supplement gebruiken

Er zijn een aantal mogelijkheden als het aankomt op het aanvullen van je dieet met druivenpit extract, maar slechts een paar daarvan zullen werken in jou situatie. De eerste en op het eerste gezicht eenvoudigste manier om je antioxidanten van druiven binnen te krijgen is door meer druiven te eten. Makkelijk toch?

Dit hangt ervan af. Als je anthocyanine of resveratrol van het velletje binnen wilt krijgen is het eten van druiven waarschijnlijk de beste manier om dat te doen, maar dat geldt niet voor proanthocyanidinen. Vergelijkbaar met watermeloen en andere vruchten met pitten erin ontdoen wij druiven langzaam van hun pitten, omdat ze erg bitter smaken. De meeste druiven die tegenwoordig worden verkocht zijn pitloos, hierdoor is dit specifieke antioxidant eruit verwijderd.

De pitten zijn los verkrijgbaar om op te eten, maar door hun uitgesproken bittere smaak is het erg lastig om ze te eten. De laatste optie is werkelijk de makkelijkste en waarschijnlijk de meest efficiënte. Deze optie bestaat uit het poeder van vermalen druivenpitten. Voor degenen die de bittere smaak niet kunnen hebben is het poeder er ook in een capsule, waardoor je de capsule iedere ochtend simpelweg met water kunt doorslikken.

Conclusie

Druivenpit extract heeft voor bijna iedereen voordelen en het is gelukkig goed te betalen. Voor dit supplement bestaat geen aanbevolen dagelijkse dosering, maar uit het meeste onderzoek blijkt dat tussen de 100 en 300 milligram per dag genoeg is om alle voordelen te verkrijgen.

Een laatste zaak om te onthouden is dat er een negatieve wisselwerking kan bestaan tussen sommige medicaties en druivenpit extract, met andere woorden, als je druivenpit extract aan je dieet wilt toevoegen en je gebruikt medicijnen, raadpleeg dan alsjeblieft eerst je huisarts.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Wat is Omega-3? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

Supplementen

Wat is Omega-3? | Voordelen, bijwerkingen en dosering

2021-12-08 16:00:58van Grant Koch

L-Glutamine | Wat is het & wat doet het precies? Voordelen & Bijwerkingen

Supplementen

L-Glutamine | Wat is het & wat doet het precies? Voordelen & Bijwerkingen

2021-12-05 20:00:56van Claire Muszalski

Wat zijn elektrolyten? | Van essentieel belang?

Supplementen

Wat zijn elektrolyten? | Van essentieel belang?

2021-11-29 16:00:03van Claire MuszalskiMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert