Onze atleten

Ryan Terry adviseert bodybuilder nadat brutale Pec Tear viraal ging

Een grote angst en bron van frustratie voor elke professionele atleet is om geblesseerd te raken. Als je een seizoen niet kunt trainen, is het zwaar, maar voor ernstige, mogelijk eindigende blessures, is de weg naar herstel een onzekere en lange weg.

Onze ambassadeur Ryan Terry is geen onbekende met blessures, hij heeft er in zijn 20-jarige carrière verschillende opgelopen. Daarom was hij de perfecte persoon voor Ryan Crowley om advies te vragen. Crowley, een jonge bodybuilder aan het begin van zijn carrière die een ondraaglijke blessure opliep toen zijn borstspier losliet tijdens het bankdrukken, is zeven maanden later nog steeds aan het herstellen. En de mentale uitdagingen waren net zo prominent aanwezig als de fysieke.

 

‘Het is een hele lange weg geweest’

Crowley beschreef zijn blessure en legde Ryan uit hoeveel tijd en moeite het kostte om te herstellen.

“Zeven maanden geleden was ik aan het bankdrukken en ik scheurde mijn borstkas volledig van het bot, het hele ding explodeerde. Ze moesten het letterlijk weer aan elkaar naaien en het als een stomp maken en toen moesten ze een neppe pees maken en het terug in mijn opperarmbeen boren. Het hele ding was ontploft.. Echt ongekend.

Het is sindsdien een heel lange weg geweest. Ik was aan het trainen met mijn linkerarm terwijl ik nog in het gips zat en probeerde het bloed te laten stromen en beter en beter te worden, en we zijn nu zeven maanden verder.”

‘Het zit me echt dwars’

Op slechts 24 jaar heeft Crowley enorm veel bereikt als amateur in de bodybuildingwereld. En nadat hij zo dicht bij zijn pro-card was, heeft het zeker zijn mentale tol geëist…

“Het heeft echt mijn hoofd in de war gebracht, misschien zal ik niet in staat zijn om de top van bodybuilding te bereiken zoals ik eerder echt geloofde. Er zijn niet veel mensen van 1.80 meter met zoveel spieren als ik, zeker niet zo jong. Ik geloofde dat echt, ik weet dat ik niet de mooiste lichaamsbouw heb, maar wel dat ik daar aan de top zou kunnen komen. ”

‘Ik voelde me Superman, en nu niet meer’

Hoewel hij weer aan het trainen is in de sportschool, heeft Crowley’s blessure nog steeds invloed op zijn mentale toestand tijdens een sessie. Het is op zich begrijpelijk dat hij zich niet meer altijd top voelt.

“Vroeger voelde ik me onbreekbaar, zoals in een hack squat of iets anders waarvan ik dacht: ‘Ik kan dit allemaal makkelijk verplaatsen’, het is zo eenvoudig toch? Maar zo eenvoudig is het niet. Ik voel me nu kwetsbaar voor vanalles.

Zelfs vandaag waren we benen aan het trainen en ik voelde een steek in mijn knie en het bracht me echt in de war. Ik had daarna echt moeite om door te gaan, alleen omdat ik bang was dat er iets anders zou gaan kriebelen, weet je wel? Omdat ik Superman was, voelde ik me Superman, en nu niet meer.”

‘Het is niet per se de fysieke kant die terugkomt, het is de mentale kant’

Met 20 jaar ervaring en zijn eigen aandeel in blessures, gaf Terry Crowley waardevol advies uit zijn eigen ervaring met blessurerevalidatie.

“Ik heb talloze blessures gehad; Ik heb 20 jaar getraind, dus het is onvermijdelijk. Vooral als je die bodybuilding-mentaliteit hebt. Je wilt elke sessie zo hard mogelijk gaan. Ik train altijd superzwaar, dus het was altijd een enorme last voor het lichaam.

Ik heb twee heupoperaties gehad, een hernia in mijn rug, een uitpuilende schijf in mijn nek. Dus ik begrijp waar hij vandaan komt met zijn gevoel.

Het is niet per se de fysieke kant die terugkomt, het is de mentale kant, het is proberen je hoofd goed te krijgen en dingen niet te overhaasten, jezelf niet onder druk te zetten.

Ik moest terug naar de geest om de mind-muscle connectie te maken en me te concentreren op elke herhaling van elke oefening in plaats van alleen maar de ‘massa’ te gaan.”

Ryan documenteerde ook zijn ervaring met het herstellen van zijn tweede heupoperatie…

Bericht om mee naar huis te nemen

Blessures horen bij een actieve levensstijl – vooral voor professionals. Zoals Ryan Terry Ryan Crowley vertelde, gaat herstel net zo veel over het mentale als het fysieke – je moet op beide letten en geduld oefenen. Als je zware gewichten optilt, denk er dan aan om je ego buiten de deur te laten en veilig te trainen.

Meer zien van Ryan?

BEKIJK DIT OOK:

Ryan Terry 'vastberaden' om Olympia Crown te claimen na Arnold Classic Win

Onze atleten

Ryan Terry 'vastberaden' om Olympia Crown te claimen na Arnold Classic Win

2021-10-06 19:00:31van Emily Wilcock

Ryan Terry deelt zijn 5 beste armoefeningen voor het opbouwen van spiermassa

Onze atleten

Ryan Terry deelt zijn 5 beste armoefeningen voor het opbouwen van spiermassa

2021-07-04 07:00:34van Evangeline Howarth

Zesvoudig Mr Olympia-deelnemer Ryan Terry deelt zijn geheimen

Onze atleten

Zesvoudig Mr Olympia-deelnemer Ryan Terry deelt zijn geheimen

2021-07-09 07:00:03van Evangeline HowarthMonica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.