Ga door naar belangrijkste inhoud
Mentale kracht

7 Meditatie-mythen ontkracht

7 Meditatie-mythen ontkracht
Monica Green
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Monica Green

Dus je voelt je enorm gestrest en bent meditatie tegengekomen. Er wordt veel gesproken over wat meditatie is en hoe het mogelijk je lichaam en geest ten goede kan komen. En door alle chit chat, zijn er een paar mythen die moeten worden ontkracht.

Meditatie kan ongelooflijke effecten hebben op je geest en op hoe je je gedachten organiseert en ermee omgaat. Het leert je hoe je je geest beter kunt begrijpen en op een gezondere manier met situaties in je dagelijkse leven kunt omgaan.

Als je een meditatie-newbie bent die op zoek is naar begeleiding, zou onze beginnershandleiding voor meditatie je moeten helpen.

Maar laten we voorlopig enkele van de grootste mythen rond meditatie doorbreken.

1. Meditatie vereist een heldere geest

Veel mensen proberen meditatie te vermijden, omdat de gedachte om met hun drukke geest in stilte te zitten iets te veel is. Misschien denken ze zelfs dat ze het nooit zouden kunnen, omdat hun geest zo gevuld is met gebabbel.

Maar dit zou zelfs een nog grotere reden kunnen zijn om meditatie eens te proberen. Het doel van de oefening is om je te helpen je drukke geest te begrijpen en te leren hoe je gedachten kunt laten komen en gaan zonder je al te veel zorgen te maken.

Dus maak je geen zorgen als je geest het gevoel heeft dat er een constante dialoog is, dat zou je juist de perfecte kandidaat kunnen maken.

Begeleide meditatie is het beste voor drukke geesten. Probeer hieronder onze begeleide meditatie voor beginners.

2. Je moet in kleermakerszit zitten

En je hoeft ook geen "om ..." te zeggen.

In kleermakerszit zitten met je vingers op je knieën, is waarschijnlijk een van de eerste beelden die in je opkomt als je aan meditatie denkt. Maar wees niet bang, als je sinds de basisschool niet met gekruiste benen hebt gezeten, verwachten we niet dat je daar nu mee begint.

Bij de meeste meditatieoefeningen is zitten met gekruiste benen niet nodig. Je kunt op een normale stoel zitten of soms zelfs liggen. Vrijwel alles wat je comfortabel vindt, is voldoende.

Je wilt je kunnen concentreren op je meditatie en dus niet afgeleid worden door een slechte houding of een dood been!

3. Je moet elke dag minstens 20 minuten mediteren

Hoewel meditatie geen snelle oplossing is en absoluut consistentie vereist, hoef je niet meer dan 20 minuten per dag te doen om de voordelen te voelen.

Sterker nog, als je geconfronteerd wordt met zo'n lange verwachting van iets dat je nog nooit eerder hebt geprobeerd, zal het overweldigend aanvoelen en je waarschijnlijk ontmoedigen om door te gaan met oefenen.

Het is veel beter om te beginnen met kleinere sessies, die niet meer dan 3 minuten duren, zodat je gemakkelijker kunt oefenen.

Als je merkt dat meditatie iets nuttigs voor je is, wil je natuurlijk meer tijd vrijmaken voor je beoefening en de duur van je sessies opbouwen. Maar meer dan drie minuten is echter niet nodig als je net begint. Laat de duur van je sessies op natuurlijke wijze toenemen naarmate je vordert.

Wil je meer info? Bekijk dan dit artikel:

4. Meditatie is een snelle oplossing voor stress en angst

Veel mensen beginnen aan meditatie met de verwachting dat ze zich na slechts één sessie een gloednieuw persoon zullen voelen. Hoewel je de voordelen kunt voelen van het nemen van een paar minuten van je dag om met jezelf te mediteren, zal dit voor de lange termijn zijn.

Hoe meer je echter meditatie beoefent, hoe meer je de voordelen zult voelen en je vaardigheid zult ontwikkelen.

Benader meditatie met een open mindset, verwacht niet dat het een snelle oplossing is voor stress en angst, maar als iets waar je in investeert, voor voordelen op de lange termijn.

5. Meditatie werkt niet als je in gedachten verzonken bent

Vaak, vooral als je net bent begonnen met mediteren, kun je je gefrustreerd voelen als je gedachten afdwalen tijdens een sessie. Veel mensen zien het doel van meditatie een heldere geest vormen, zonder dat er gedachten rondlopen.

Geen van beide is het geval. In feite is het normaal dat je geest soms verdwaalt tijdens meditatie. Het betekent niet dat het niet "werkt". Het betekent gewoon dat je een mens bent, en dus word je van nature soms op een zijspoor gezet met een gedachte, maar je bent nog steeds aan het mediteren.

Een deel van de oefening is om je gedachten te identificeren, ze te laten passeren, je aandacht weer bij de ademhaling te brengen.

6. Meditatie is puur voor jezelf

Hoewel de heldere meditatie je eigen geest enorm ten goede kan komen, is het niet helemaal egoïstisch.

Meditatie moedigt gewoonlijk aan om na te denken over hoe het een positieve invloed kan hebben op de mensen om je heen. Misschien maakt het je een aardiger, toegankelijker persoon. Of misschien kan het je zelfvertrouwen vergroten en je een betere collega op het werk maken. Of misschien is je focus hoe het je mededogen en empathie voor degenen om je heen zal helpen krijgen.

Dit zijn allemaal mogelijke langetermijndoelen voor meditatie. De effecten van je beoefening zijn net zo diepgaand op anderen om je heen als op jezelf.

7. Meditatie is strikt spiritueel

Hoewel meditatie culturele associaties heeft met sommige oosterse tradities, is het niet strikt voor mensen met religieuze of spirituele overtuigingen.

Het is zeker mogelijk om een ​​meer seculiere benadering van meditatie te hebben, het te gebruiken om je eigen geest te begrijpen en meer tijd met jezelf door te brengen, in plaats van om religieuze redenen.

Misschien merk je dat je je spiritueler voelt na meditatie, maar dit is meestal het geval als je op de een of andere manier al spiritueel bent. Het gaat meer om je eigen persoonlijke benadering van meditatie dan wat dan ook.

Bericht om mee naar huis te nemen

Als je voelt dat de stress van het leven op je afkomt, zal meditatie proberen geen kwaad kunnen. En het kan zelfs enkele langetermijnvoordelen opleveren waar je dankbaar voor zult zijn. Betreed het met een open geest, wat gemakkelijker zou moeten zijn nu enkele van de belangrijkste mythen zijn ontkracht!

Kom dus in je zen-zone en mediteer je weg naar een meer bewust leven.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

Monica Green
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Monica Green
Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.
myprotein