Mentale kracht

5 natuurlijke manieren om gevoelens van angst tegen te gaan

We hebben gekwalificeerde voedingsdeskundige Rachel Greene gevraagd om haar gids voor het op natuurlijke wijze tegengaan van angst. Lees hier alles over het tegengaan van angstgevoelens.

tips tegen angst

Onze beste tips tegen angst

Angst wordt gedefinieerd als ‘een gevoel van onbehagen, zoals zorgen of angst, dat mild of ernstig kan zijn’. Tijdelijke perioden van angst zijn normaal in tijden van stress, maar voor sommige mensen kan angst een constante druk zijn die hun dagelijks leven beïnvloedt. Studies tonen zelfs aan dat 1 op de 6 mensen momenteel lijdt aan depressie of angst.

Er zijn verschillende manieren waarop we onze geestelijke gezondheid op natuurlijke wijze kunnen verbeteren, dus waarom zou je niet een van de volgende ideeën proberen?

1. Yoga

We hebben allemaal gehoord dat yoga uitstekend is voor verschillende aandoeningen, van stress tot chronische vermoeidheid. Yoga overtreft zijn tegenhangers bij het sporten vanwege de focus op het beheersen van de ademhaling (‘pranayama’), wat een belangrijk onderdeel is van het beheersen van angst. Ademwerk is een gemeenschappelijk thema in alle soorten yoga. Als langzamer trainen niet jouw ding is, geef je misschien de voorkeur aan een vinyasa-flow met hogere energie of hete yogales.

Slechts twee keer per week yoga beoefenen kan het algehele welzijn en de conditie verbeteren en stress verminderen. Je zou yogalessen moeten kunnen vinden bij de meeste lokale sportscholen. Als je liever thuis traint, zijn er een hele reeks online bronnen om je yoga sessies te begeleiden.

Lees hier meer over de mentale voordelen van yoga:

5 mentale voordelen van yoga

Training

5 mentale voordelen van yoga

2020-12-19 07:30:11van Monica Green

2. Gingko Biloba

Ook bekend als de ‘maidenhair tree’, wordt aangenomen dat Gingko Biloba effectiever is dan zowel placebo als een verscheidenheid aan andere kruidensupplementen bij het verlichten van angstgerelateerde symptomen en het verbeteren van de REM-slaap, wat belangrijk is voor leren en geheugenconsolidatie.

Gingko kan ook helpen de stijging van de bloeddruk tegen te gaan die kan optreden als gevolg van stress en het is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Dit maakt Gingko een geweldige aanvulling op zowel lichaam als geest.

3. Vitamine D

Ons lichaam maakt vitamine D aan wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, en de huidige richtlijnen zijn dat de meerderheid van de mensen dit moet aanvullen tijdens de herfst- en wintermaanden wanneer de zon beperkt is.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de immuniteit en wordt ook geassocieerd met de regulatie van het ‘gelukshormoon’ serotonine. Vitamine D-supplementen kunnen het serotoninegehalte in de hersenen verhogen. Lage niveaus van deze essentiële vitamine kunnen verhoogde symptomen van stress veroorzaken.

5 voedingsmiddelen met veel vitamine D

Supplementen

5 voedingsmiddelen met veel vitamine D

2022-01-26 07:00:36van Jamie Wright

4. Verminder je cafeïne-inname

Het is aangetoond dat cafeïne symptomen van angst veroorzaakt bij niveaus van 150 mg, wat niet bijzonder hoog is, aangezien een middelgrote afhaalkoffie gemiddeld 150 mg cafeïne bevat. Bovendien kan de halfwaardetijd van cafeïne tussen de 4-10 uur liggen, afhankelijk van het metabolisme van het individu, wat betekent dat een kopje koffie (of thee) in de middag onze slaap enkele uren later kan beïnvloeden.

Slaap en angst hebben een tweerichtingsrelatie. Een verminderd vermogen om in slaap te vallen kan een symptoom van angst zijn, terwijl een beperkte slaap ook angst kan veroorzaken. Om de slaaphygiëne te behouden, zijn alternatieven met een laag cafeïnegehalte zoals kruidenthee, groene thee en cafeïnevrije thee en koffie.

Drink je te veel cafeïne? Hier is hoe je er achterkomt

Voeding

Drink je te veel cafeïne? Hier is hoe je er achterkomt

2022-02-13 07:00:57van Myprotein

5. Magnesium

Er is een reden dat mensen die aan de oceaan wonen meer ontspannen zijn en het zijn niet alleen de prachtige uitzichten. Zeewater bevat van nature veel magnesium, een mineraal dat essentieel is voor meer dan 300 verschillende reacties die in het lichaam plaatsvinden. Suppletie van deze belangrijke voedingsstof kan de symptomen van milde tot matige angst helpen verminderen en de symptomen van PMS verbeteren (met een nog grotere verbetering in combinatie met vitamine B6).

Magnesiumtekort kan zich ook voordoen met symptomen die vergelijkbaar zijn met angst, waaronder nervositeit, slecht slapen, prikkelbaarheid en verminderde sportprestaties. Kun je niet naar het strand? Zink- en magnesiumtabletten zijn een gemakkelijke manier om je inname van twee essentiële mineralen te verhogen.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

Mentale kracht

Hardlopen om angst tegen te gaan | Wat je moet weten

2021-10-04 09:00:30van Chris Appleton

5 manieren om met stress om te gaan

Training

5 manieren om met stress om te gaan

2021-11-03 19:45:21van Lauren Dawes

5 eenvoudige manieren om jezelf gelukkig te eten | Top Mood Foods voor je mentale gezondheid

Voeding

5 eenvoudige manieren om jezelf gelukkig te eten | Top Mood Foods voor je mentale gezondheid

2020-10-02 07:15:51van Jennifer Blow


 • https://www.nhs.uk/conditions/generalised-anxiety-disorder/
 • https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/statistics-and-facts-about-mental-health/how-common-are-mental-health-problems/
 • https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anxiety-and-panic-attacks/anxiety-symptoms/
 • https://www.bristol.ac.uk/alspac/news/2020/covid19-anxiety.html
 • Grober. U., Werner. T., Vormann. J., Kisters, K. (2017). Myth or Reality—Transdermal Magnesium? Nutrients, 9(8): 813
 • Boyle. BN., Lawton. CL., Dye L. (2016). The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety. Magnesium Research, 29 (3), pp 120-125.
 • Lakhan. S.E., Vieira. KF. (2010). Nutritional and herbal supplements for anxiety and anxiety-related disorders: systematic review. Nutrition Journal, 9(42), https://doi.org/10.1186/1475-2891-9-42
 • Raub. J.A. (2002). Psychophysiologic Effects of Hatha Yoga on Musculoskeletal and Cardiopulmonary Function: A Literature Review. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 8(6), pp. 797-812
 • Lakkireddy. D., Atkins. D., Pillarisetti J., Ryschon K., Bommana. S., Drisko. J., Vanga. S., Dawn. B. (2013). Effect of Yoga on Arrhythmia Burden, Anxiety, Depression, and Quality of Life in Paroxysmal Atrial Fibrillation: The YOGA My Heart Study. Journal of the American College of Cardiology. 61(11), pp. 1177-82.
 •  https://www.gov.uk/government/news/phe-publishes-new-advice-on-vitamin-d
 •  Casseb., G., Kaster. M., Rodrigues. A (2019). Potential role of Vitamin D for the management of of depression and anxiety. CNS drugs, 33 pp. 619-637
 • Armstrong. D., Meenagh. G., Bickle. I. Lee. A, Curran. E.S., Finch. M. Vitamin D deficiency is associated with anxiety and depression in fibromyalgia. Clinical Rheumatology, 26, pp. 551-554
 • https://cspinet.org/eating-healthy/ingredients-of-concern/caffeine-chart.
 • Childs. E., Hohoff. C., Deckert J., Xu K., Badner. J., de Wit. H. (2008). Association between ADORA2A and DRD2Polymorphisms and Caffeine-Induced Anxiety. Neuropsychopharmacology, 33 pp. 2791-2800
 • Woelk. H., Arnoldt. KH., Kieser. M., Hoerr. R. (2006). Ginkgo biloba special extract EGb 761® in generalized anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Psychiatric Research, 41(6), pp. 472-80
 •  https://www.nice.org.uk/guidance/cg113/chapter/2-Research-recommendations#the-effectiveness-of-chamomile-and-ginkgo-biloba-in-the-treatment-of-gad


Myprotein

Myprotein

Schrijver en Expert