Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Vetverbrandende neuronen en de kracht van pre-workout | De topstudies van deze week

Vetverbrandende neuronen en de kracht van pre-workout | De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Op zoek naar een voorsprong in de sportschool of wil je gewoon om op de hoogte te blijven van de nieuwste sportwetenschap? Nou, je bent hier aan het juiste adres. Elke week kiezen we studies uit elkaar die ons nieuwe dingen geven om te proberen als het gaat om onze training en voeding.

Deze week praten we over de kracht van vetverbrandende neuronen en of pre-workout je prestaties echt kan verbeteren. Laten we erin duiken!

Vetverbrandende neuronen gebruiken

We moeten nu allemaal weten dat we om vet te verliezen in feite minder moeten eten en meer moeten bewegen, maar waar we misschien minder zeker van zijn, zijn de mechanismen die ons helpen om vet te gebruiken.

Ingebed in vetweefsel zitten webben van zenuwen, verbonden met de hersenen. Deze neuronen ontbranden vetafbraak om te worden gebruikt voor energie- of warmteproductie. Wat deze laatste studie heeft gevonden, is dat deze neuronen bij het juiste signaal kunnen groeien, wat het vermogen van een dier om vet te verbranden vergroot.

Volgens het onderzoek geven vetcellen dit signaal af - een hormoon dat leptine wordt genoemd - waardoor deze neuronen groeien en in hun afwezigheid krimpen. Vetcellen kunnen in feite hun eigen vetverbranding reguleren.(1)

De onderzoekers ontdekten dat muizen die niet zelf het hormoon leptine produceerden driemaal zwaarder werden, meer aten en minder bewogen. Dit komt omdat het hormoon signalen doorgeeft tussen het vetweefsel en de vetafzettingen in de hersenen, waardoor het lichaam de eetlust kan bedwingen en het lichaamsgewicht kan reguleren.

Wat echt gek was, was dat wanneer deze muizen een dosis leptine kregen, ze meer bewogen, minder aten en wit vet afbraken voor energie en bruin vet om warmte te genereren - zoals een normale muis zou doen. Dit leek te gebeuren omdat leptine ervoor zorgde dat neuronen meer door het vetweefsel groeiden.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, aangezien dit soort onderzoek alleen bij muizen is uitgevoerd, is het zeker interessant om iets meer te begrijpen over hoe ons lichaam vetweefsel reguleert.

Kan pre-workout je prestaties verbeteren?

We zeggen het al jaren en volgens deze nieuwe studie zien we nu duidelijke verschillen in training bij het gebruik van een pre-workout.

In de studie werd gekeken naar de effecten van het gebruik van een pre-workout-supplement met meerdere ingrediënten op twaalf fysiek actieve mannen die intensieve training uitvoeren versus het gebruik van een placebo en de resultaten zijn zeker interessant.(2)

De wetenschappers ontdekten dat het gebruik van een pre-workout het aantal geleverde inspanningen, de tijd tot uitputting, aanzienlijk verhoogde, maar weinig invloed had op de VO2 Max (de maximale snelheid waarmee het hart, de longen en spieren zuurstof gebruiken tijdens inspanning).

Deze resultaten zijn echter behoorlijk nuttig, omdat het aangeeft dat je tijdens oefeningen met hoge intensiteit meer bewegingen kunt maken en dat het langer duurt om vermoeid te raken. Dit zal uiteindelijk op de lange termijn betere resultaten opleveren, omdat je meer uit elke training kunt halen.

We zijn benieuwd of deze resultaten ook op andere oefeningen van toepassing zijn, maar ook op een groter aantal deelnemers, evenals op vrouwen.

In de tussentijd blijven we een pre-workout voor die vroege gym-sessie gebruiken, want op sommige ochtenden is dit het enige dat ons de deur uit kan krijgen!

Bericht om mee naar huis te nemen

De onderzoeken van deze week zijn geweldig om ons te helpen iets meer te begrijpen over hoe ons lichaam werkt, en een mogelijke oplossing om meer uit onze intensieve training te halen.

We kijken uit naar meer onderzoek naar beide onderzoeken. Het lichaam kan een complex iets zijn, dus deze kleine stukjes informatie kunnen je helpen om je op weg te helpen naar het perfecte voedings- en trainingsprogramma voor jou - veel succes!

Genoten van deze topstudies?

LEES DEZE OOK:

1. Wang, P., Loh, K. H., Wu, M., Morgan, D. A., Schneeberger, M., Yu, X., … & Cohen, P. (2020). A Leptin-BDNF pathway regulating sympathetic innervation of adipose tissue. Nature, In-press.

2. Figueiredo, C., Lira, F. S., Rossi, F. E., Billaut, F., Loschi, R., & Padilha, C. S. (2020). Multi-ingredient pre-workout supplementation changes energy system contribution and improves performance during high-intensity intermittent exercise in physically active individuals: a double-blind and placebo controlled study. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 17, 1-8.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein