Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Kan later eten leiden tot gewichtstoename? | De topstudies van deze week

Kan later eten leiden tot gewichtstoename? | De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Wil je de trend voor blijven als het gaat om fitness en gezondheid? Er is zoveel wetenschap dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen. Daarom brengen we je graag elke week twee van onze favoriete onderzoeken om je tanden in te zetten.

Deze week bekijken we of later eten je aan kan laten komen en de impact die duurtraining kan hebben op je lichaamsklok. Laten we beginnen.

Kan laat eten je doen aankomen?

Als er ooit een controversieel onderwerp was, dan is dit het wel. Velen van ons zullen hebben gehoord dat later op de avond eten niet goed voor ons is, maar het kan maar al te moeilijk zijn om die chocolade laat op de avond te weigeren - en sommigen van ons werken zo laat dat er überhaupt geen keus is.

Deze laatste studie beweert de antwoorden te hebben over later op de dag eten.(1) Kijkend naar 20 gezonde vrijwilligers, keken de onderzoekers naar hoe goed de deelnemers een diner dat om 22.00 uur gegeten werd, metaboliseerde, tegenover een diner dat om 18.00 uur gegeten werd.

Ze ontdekten dat de glucosespiegels na het diner 's avonds laat 18% hoger waren dan in het diner om 18.00. Het meest verbazingwekkende was echter dat ze ook opmerkten dat de vetverbranding voor het late diner met ongeveer 10% afnam.

Deze studie was vrij kort en slechts bij een kleine steekproef van mensen, maar het zijn wel alarmerende eerste resultaten. We zijn benieuwd of een grotere studie vergelijkbare resultaten oplevert.

Duurtraining en je lichaamsklok

Je hebt waarschijnlijk wel eens van een lichaamsklok gehoord - en als je je slaappatroon hebt veranderd, heb je waarschijnlijk ook de effecten ervan verstoord gevoeld. Allerlei zaken, van licht tot het moment dat we gaan slapen of wakker worden, kunnen van invloed zijn op onze lichaamsklokken - en deze nieuwe studie laat zien dat lichaamsbeweging de potentie heeft om het ook te veranderen.(2)

Onderzoekers hebben gekeken naar de impact van 60 minuten duurtraining op muizen in een laboratorium. De muizen werden op verschillende punten in hun actieve en inactieve perioden getraind (vergelijkbaar met dag en nacht bij mensen) om te zien of er een impact was op de spierlichaamklokken.

Ze ontdekten dat, afhankelijk van het moment van de dag dat ze trainden, de spierlichaamklokken met een uur veranderden. Deze klokken zijn aanwezig in bijna al onze cellen en maken het mogelijk functies uit te voeren volgens de waargenomen tijd.

De lichaamsklok kan dus verschuiven door middel van lichaamsbeweging, wat betekent dat dit kan worden gebruikt door mensen die in de avond/nacht werken en worstelen met dit onnatuurlijke slaap- en waakpatroon.

Aangezien deze studie invasieve procedures omvatte, is deze niet bij mensen uitgevoerd, het zou interessant zijn om te zien of verbeteringen in het welzijn of een verandering in de slaap- / waaktijd werden gezien door degenen die een uur duursport deden.

Bericht om mee naar huis te nemen

We zijn gefascineerd door de reactie van ons lichaam op deze kleine veranderingen die we kunnen aanbrengen in ons dieet en onze levensstijl. Waarom eet je niet wat eerder, of probeer je wat duurtraining om te zien welke impact het op je heeft. Doordat we allemaal verschillend zijn, is het maken van deze kleine wijzigingen een geweldige manier om erachter te komen wat wel en niet werkt voor jou.

Genoten van dit artikel?

LEES DEZE OOK:

1. Gu, C., Brereton, N., Schweitzer, A., Cotter, M., Duan, D., Børsheim, E., … & Jun, J. C. (2020). Metabolic Effects of Late Dinner in Healthy Volunteers–A Randomized Crossover Clinical TrialThe Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

2. Kemler, D., Wolff, C. A., & Esser, K. A. (2020). Time of Day Dependent Effects of Contractile Activity on the Phase of the Skeletal Muscle ClockbioRxiv.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein