Voeding

Veganistische Voedingsgids

Ben je al veganist en wil je je voeding verbeteren? Of wil je dit jaar veganisme proberen? We hebben alles wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat het een succes wordt.

Probeer onze Vegan Snack Box om je eiwitspel te verbeteren. Boordevol 10 onweerstaanbare plantaardige lekkernijen, waaronder onze nieuwste veganistische producten en nieuwste smaken.

Of vind je nieuwe favoriet met de Vegan Proefbox, waarin de lekkerste vegan snacks en eiwitten zitten om uit te testen.

Veganistisch voedingsadvies

1. 8 Vitaminen die alle veganisten zouden moeten overwegen | Veganistische vitaminegids

Wil je er zeker van zijn dat je aan je voedingsbehoeften voldoet? Deze acht vitamines zouden alle basissen moeten dekken.

8 vitamines die alle veganisten zouden moeten overwegen | Veganistische vitaminegids

Supplementen

8 vitamines die alle veganisten zouden moeten overwegen | Veganistische vitaminegids

2022-09-02 20:00:44van Claire Muszalski

2. Veganistisch maaltijdplan en tips

Als je genoeg hebt van dezelfde maaltijden keer op keer, probeer deze recepten dan eens. Gevuld met voedingstips en -trucs, is dit plan een geweldige manier om je voeten van de grond te krijgen als het gaat om veganistische voeding.

Veganistisch bulking maaltijdplan & tips

Voeding

Veganistisch bulking maaltijdplan & tips

2021-11-03 18:00:47van Claire Muszalski

3. Behoud je calorietekort en behaal je eiwitdoelen met deze veganistische supps

Een supplement kiezen dat voor je werkt, kan moeilijker zijn dan je denkt. Maar als je een calorietekort wilt behouden terwijl je je eiwitten binnenkrijgt, zijn deze supps misschien iets voor jou.

Behoud een calorietekort en bereik je eiwitdoelen met deze nieuwe supps

Supplementen

Behoud een calorietekort en bereik je eiwitdoelen met deze nieuwe supps

2022-06-04 20:00:17van Emily Wilcock

4. Top 18 vegetarische en veganistische eiwitbronnen

Wil je meer eiwitten toevoegen aan je meal prep? Probeer enkele van deze veganistische eiwitbronnen op te nemen.

Top 18 Vegetarische & Veganistische Eiwitbronnen

Voeding

Top 18 Vegetarische & Veganistische Eiwitbronnen

2022-03-08 09:00:36van Claire Muszalski

5. 7 Veganistische voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte

IJzer is een essentieel mineraal voor de gezondheid, maar het kan iets moeilijker zijn om aan je dagelijkse inname te voldoen met een veganistisch dieet. Probeer wat van deze veganistische voedingsmiddelen met veel ijzer toe te voegen aan je volgende maaltijd.

7 veganistische voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte

Voeding

7 veganistische voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte

2022-07-03 15:00:23van Claire Muszalski

6. Beste veganistische calciumbronnen

Calcium is een andere voedingsstof die wat lastiger te vinden is in een veganistisch dieet. Onze lijst met de beste veganistische calciumbronnen zou ideeën moeten geven over hoe je aan je dagelijkse calciuminname kunt voldoen.

Beste veganistische calciumbronnen

Voeding

Beste veganistische calciumbronnen

2022-09-15 20:00:31van Monica Green

7. Veganistische aminozuren begrijpen: alles wat u moet weten

Amiozuren zijn essentieel om je gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken – als je dit weet met een veganistisch dieet, kun je vooruit plannen, hetzij door supplementen of veganistische eiwitbronnen te gebruiken.

Veganistische aminozuren begrijpen: alles wat je moet weten

Voeding

Veganistische aminozuren begrijpen: alles wat je moet weten

2023-01-02 07:00:12van Myprotein

8. 15 eiwitrijke veganistische ontbijtrecepten om je echt vol te houden

Het ontbijt is de beste maaltijd van de dag – als je het maar goed speelt. Doe inspiratie op voor serieuze recepten om je ochtenden een kickstart te geven.

15 eiwitrijke veganistische ontbijtrecepten om je echt vol & verzadigd te houden

Recepten

15 eiwitrijke veganistische ontbijtrecepten om je echt vol & verzadigd te houden

2022-09-15 18:00:37van Lauren Dawes

Veelgestelde vragen

Geschreven door: Chermaine Samphire

Wat moet iemand die nieuw is in veganisme eten?

Als je pas veganist bent of het gewoon probeert, kun je het beste veel hele, plantaardige voedingsmiddelen in je dieet opnemen, zoals groenten, bonen, peulvruchten en peulvruchten.

Probeer niet te veel van je dieet te richten op plantaardige vleesvervangers, aangezien deze meestal ultrabewerkt zijn, zelden gezond en vaak teleurstellen.

Er zijn tal van voedzame recepten die nieuwe veganisten kunnen uitproberen. Stoofschotels op basis van bonen en roerbakgerechten met veel groenten zijn heerlijk, kosteneffectief en eenvoudig te maken.

Zoals bij elk ander dieet, is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat het goed uitgebalanceerd is.

Is het gezond om veganist te zijn?

Er kunnen veel gezondheidsvoordelen zijn voor veganisten als ze een uitgebalanceerd dieet volgen. Een veganistisch dieet kan veel vitamines, mineralen, vezels en weinig vet (vooral verzadigd vet) bevatten als het gebaseerd is op onbewerkt voedsel.

Het is echter gemakkelijk om een ongezond veganistisch dieet te volgen dat veel ultraverwerkt voedsel of zout, vet en suiker bevat. Kies voor een goed afgerond dieet voedingsmiddelen die:

  • Rijk aan vitaminen en mineralen
  • Rijk aan vezels
  • Vetarm, vooral verzadigd vet
  • Houdt je langer vol

Eten veganisten eieren?

Nee, veganisten eten geen eieren omdat ze geen dierlijke producten consumeren. Er zijn tal van alternatieven die veganisten kunnen gebruiken bij het koken en bakken. Aquafaba, het water uit een blikje kikkererwten, kan gebruikt worden als emulgator in recepten voor mayonaise en meringue. Appelmoes is een veel voorkomende eiervervanger bij het bakken, en zijden tofu kan worden gebruikt om een gerecht te maken dat lijkt op roerei.

Is pindakaas veganistisch?

Veel pindakaas is veganistisch, maar sommige veganisten kiezen ervoor om merken die palmolie bevatten te vermijden vanwege duurzaamheidsproblemen. Het is mogelijk om pindakaas te vinden die is gemaakt met alleen pinda’s, zoals Myprotein’s All-Natural Peanut Butter. Sommige veganisten vermijden misschien ook liever pindakaas die toegevoegde suikers bevat en kiezen in plaats daarvan voor natuurlijke zoetstoffen, zoals bananen of ander fruit.

Eten veganisten kaas?

Veganistische kaas wordt gemaakt met plantaardige alternatieven voor melk, zoals soja of kokosolie. Onthoud dat lactosevrije melk vrij is van de suikerlactose, maar het is nog steeds gemaakt van zuivel en is niet geschikt voor veganisten.

Eten veganisten rijst?

Ja, veganisten kunnen rijst eten omdat het een plantaardig voedsel is. Er zijn zelfs zuivelalternatieven gemaakt van rijst, zoals rijstmelk

Bericht om mee naar huis te nemen

Veganistische diëten kunnen enige planning vergen om ervoor te zorgen dat ze qua voeding volledig zijn afgerond – maar als je eenmaal weet waar je op moet letten en hoe je essentiële mineralen en vitamines in je dieet kunt krijgen, kan het een fluitje van een cent zijn.Joni McMullen

Joni McMullen

Schrijver en Expert