Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Studie onthult de beste tijd van de dag om calorieën te verbranden

Studie onthult de beste tijd van de dag om calorieën te verbranden
Lauren Dawes
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Lauren Dawes
Is je lichaamsklok de sleutel tot het verbranden van calorieën?

Als het gaat om calorieën, is de vraag: "hoeveel?", meestal ieders eerste zorg, toch? Nou ja, misschien hebben we het allemaal fout gehad

Onderzoekers hebben ontdekt dat het "wanneer" -gedeelte  eigenlijk iets meer aandacht verdient, vooral als het gaat om gewichtsverlies.

Een recente studie van Current Biology1 heeft aangetoond dat het aantal calorieën dat mensen tijdens de rust verbranden op verschillende momenten in de dag verandert - en dat heeft veel te maken met de circadiaanse fase van het lichaam, ook wel het circadiaans ritme genoemd.

Wat is het circadiaans ritme?

Maak je geen zorgen, wij hadden er ook nog nooit van gehoord. National Sleep Foundation definieert het circadiaans ritme als "als een 24-uurs interne klok die op de achtergrond van je hersenen loopt en regelmatig tussen slaperigheid en alertheid fietst" .2 Kortom, je slaap / waakcyclus.

calorieën verbranden

Je circadiaans ritme wordt bestuurd door een deel van de hersenen dat de hypothalamus wordt genoemd, maar andere factoren kunnen er ook een effect op hebben - zoals lichtheid en duisternis. Dat verklaart waarom in de winter, wanneer de dagen korter en korter worden, je je vaak eerder slaperig voelt - je circadiaans ritme valt vrijwel samen met de cyclus van dag en nacht.

En dit is het belangrijke deel. Je circadiaans ritme werkt het beste als je een regelmatig slaappatroon hebt, dat wil zeggen dezelfde tijd naar bed gaan en 's morgens op vergelijkbare tijden elke dag wakker worden.

Wat heeft dit te maken met het verbranden van calorieën?

Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen een verstoord circadiaans ritme en een verschuiving in energieverbruik (calorieverbranding). De resultaten van deze studie hebben aangetoond dat het ruststofwisselingspercentage (RMR) van zeven deelnemers varieert, zelfs wanneer calorie-inname, slaaphoeveelheid en trainingsniveaus in alle fasen consistent werden gehouden - wat de impact van hun circadiaans ritme aantoont.

Maar hoe hebben ze dit vastgesteld? Ten eerste vond de studie plaats in een speciaal aangepast laboratorium dat was ontworpen om ervoor te zorgen dat de deelnemers de tijd niet kenden - we praten hier over geen klokken, geen ramen, geen telefoons en geen internet.

De deelnemers kregen toegewezen tijden om naar bed te gaan en wakker te worden. Elke nacht werden die tijden aangepast zodat ze vier uur later waren dan de vorige nacht - het equivalent van het reizen naar het westen over vier tijdzones gedurende elke dag tijdens drie weken.

calorieën verbranden

De redenering hierachter was om de interne lichaamsklokken van de deelnemers te desoriënteren, om hun circadiane ritme te herstellen en in hun eigen tempo door te gaan. De onderzoekers konden vervolgens elk van hun ruststofwisselingssnelheden meten zonder de invloed van externe factoren.

Waarom is ruststofwisseling belangrijk?

In essentie is ruststofwisseling de sleutel tot gewichtsverlies. RMR is de hoeveelheid energie - of het aantal calorieën - dat je gebruikt om de basisfuncties uit te voeren om in leven te blijven, bijvoorbeeld ademhaling, temperatuurregeling, hersenactiviteit, circulatie. Dus hoe hoger je RMR, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt.

De uitslag

Onderzoekers ontdekten dat de deelnemers hun laagste ruststofwisseling scoorden op wat ze in hun circadiaanse fase als 0 ° definieerden - hun 'late biologische nacht' - die naast de laagste druppel in hun kerntemperatuur kwam.

De hoogste ruststofwisseling werd ongeveer 12 uur later geregistreerd, in de fase aangeduid als 180 ° en de "biologische middag tot de vroege avond".

Het onderzoek concludeerde: "Tijdens het ontwaken en rusten, verbrandt het menselijk lichaam de minste calorieën tijdens de late biologische nacht en de meeste calorieën tijdens de biologische middag en avond".

Dus het lijkt erop dat het net zo belangrijk is om te overwegen wanneer je eet - en te rusten - als wat je eet.

Bericht om mee naar huis te nemen

Nog een reden dus om te stoppen met geobsedeerd te zijn over calorieën en om minder op voedseletiketten te letten en meer aandacht te schenken aan ons slaappatroon. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar zeker iets om rekening mee te houden als je de volgende keer wordt verleid door de snooze-button of een nieuwe aflevering van Peaky Blinders.

  1. Kirsi-Marja Zitting, Nina Vujovic, Robin K. Yuan, Cheryl M. Isherwood, Jacob E. Medina, Wei Wang, Orfeu M. Buxton, Jonathan S. Williams, Charles A. Czeisler, Jeanne F. Duffy. Human Resting Energy Expenditure Varies with Circadian PhaseCurrent Biology, 2018.2.
  2. National Sleep Foundation. What is circadian rhythm? Retrieved from https://www.sleepfoundation.org/sleep-topics/what-circadian-rhythm. [Accessed 07/12/2018]
Lauren Dawes
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Lauren Dawes

Lauren is afgestudeerd in de Engelse literatuur en afkomstig uit het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Ze is altijd al dol geweest op zwemmen, heeft de afgelopen jaren de power van krachttraining ontdekt en geniet enorm van haar wekelijkse yogales.

In de weekenden kookt of eet ze meestal een soort van brunch en geniet ze van het uitproberen van nieuwe recepten met haar huisgenoten. Ze gelooft heilig in het evenwicht tussen de sportschool en af en toe een lekkere gin.

Lees hier meer over de ervaring van Lauren.

myprotein