Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Top 5 zuivelalternatieven om lactose-intolerantie te verminderen

Top 5 zuivelalternatieven om lactose-intolerantie te verminderen
Claire Muszalski
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Het verminderen van zuivelproducten komt steeds vaker voor bij sporters. Met mate kan zuivel een gunstig onderdeel zijn van je voedingsinname. Er zijn echter verschillende redenen waarom mensen er steeds vaker voor kiezen om af te zien van hun gebruikelijke zuivelproducten.

Een van de redenen is een toename van het bewustzijn van lactose-intolerantie. Dit veroorzaakt ernstige reacties in het lichaam wanneer het de natuurlijke suikers in zuivelproducten probeert te verteren. Sommige mensen vinden dat, hoewel ze niet ernstig genoeg reageren om gediagnosticeerd te worden met een allergie, ze zich beter voelen zonder zuivel. Een verbeterd spijsverteringsproces, meer energie en gezondere sinussen (bijholten) zijn slechts enkele van de veranderingen die worden ervaren.

Een andere reden waarom velen ervoor kiezen om zuivel in hun dieet te verlagen of te schrappen, is te wijten aan de melkveehouderij. Sommigen geloven dat de methoden waarmee zuivelproducten worden gemaakt onethisch zijn.

Wat je ook kiest, er zijn een aantal geweldige alternatieven voor zuivelproducten. Dit zijn onze favorieten.

5 zuivelvrije alternatieven

1. Lactosevrije vervanger voor melk

Er zijn algemeen beschikbare alternatieven voor koemelk. Plantaardige melk, zoals soja- en amandelmelk, is een geweldige aanvulling op je kopje thee in de ochtend. Voor overnight oats of chiapudding geeft havermelk een weldadige smaak. Ga voor ongezoete versies om ervoor te zorgen dat je je calorie-inname niet scheeftrekt.

Geitenmelk is ook een levensvatbaar alternatief voor veel lactosegevoelige mensen. Hoewel het natuurlijke suikers bevat, is het op een veel lager niveau dan traditionele zuivel.

2. Vervanging voor yoghurt

Kokosyoghurt is een geweldig alternatief voor je gebruikelijke yoghurt. Het bevat veel antibacteriële eigenschappen, dus als je yoghurt je belangrijkste probiotische bron was, heb je nog steeds enkele voordelen.

3. Vervanging voor ijs

Je kunt lactosevrij, vezelrijk ijs maken door bananen en bessen te mengen. Voeg voor extra romigheid kokosmelk toe. Vries het dan een paar uur in en je hebt bolletjes heerlijk roomloos ijs.

Voor ouders of kieskeurige eters is dit ook een stiekeme manier om meer vitamines in je dieet te krijgen in de vorm van een traktatie.

4. Vervanger voor boter

Vervang bij het koken de boter door olijfolie of kokosolie. Dit werkt in de meeste bakrecepten, maar ook bij het frituren of in marinades. Als je overtuigd wilt worden van de culinaire voordelen, zullen oliën doordrenkt met kruiden en specerijen je gerechten een serieuze upgrade geven.

Voor het smeren op toast kun je avocado gebruiken in plaats van boter. Dit is niet alleen lactosevrij, maar het verhoogt ook je vitamine E-inname. Notenboter is ook een goed alternatief en geeft je ook een bron van eiwitten.

Met alle bovenstaande swaps met boter, verander je je verzadigde vetten voor onverzadigde "goede" vetten.

5. Vervanger voor kaas

Enkele van de beste kaasvervangers in termen van smaak en textuur zijn de veganistische assortimenten die in de winkel worden gekocht. Je kunt ook je favoriete ricotta- en kwarkrecepten namaken met fijngehakte tofu.

Daarnaast zijn er notenkazen verkrijgbaar. Deze zullen je voorzien van een bron van eiwitten en hebben een mooie zoute smaak die de smaakprofielen van kaas weerspiegelt.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Claire Muszalski
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Claire Muszalski

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.

myprotein