Voeding

Studies koppelen koffie aan minder lichaamsvet en vet voedsel en focus | De topstudies van deze week

We willen je helpen om op topniveau te blijven en daarom vinden we het belangrijk om de nieuwste sportvoeding- en trainingsstudies met je te delen. Haal er uit wat je wilt, er is elke week iets nieuws en interessants om over te lezen.

Deze week kijken we of koffieconsumptie je slank houdt en of vettig voedsel je de focus doet verliezen. Laten we erin duiken.

 

Kan koffie minder lichaamsvet veroorzaken?

 

We weten allemaal dat koffie allerlei voordelen kan hebben als pre-workout of gewoon om ons door een drukke dag heen te krijgen. Wat echter vaak wordt bediscussieerd, is of koffie goed is voor je algehele gezondheid. Welnu, deze studie heeft mogelijk een antwoord gevonden voor het effect op lichaamsvet.

Volgens onderzoekers die de resultaten van de National Health and Nutrition Examination Survey van het Center for Disease Control (CDC) in de Verenigde Staten hebben onderzocht, hebben vrouwen die dagelijks 2-3 kopjes koffie drinken de neiging om een ​​lager totaal lichaam en buikvet percentage te hebben in vergelijking met degenen die minder koffie drinken.(1)

De resultaten toonden zelfs aan dat het lichaamsvetpercentage van vrouwen in de leeftijd van 22-44 jaar gemiddeld 3,4% lager was dan bij degenen die niet 2-3 kopjes koffie per dag dronken. Het percentage was zelfs hoger bij vrouwen van 45-69 jaar, met een lichaamsvetpercentage dat 4,1% lager was.

Als je niet in staat bent om 2-3 kopjes cafeïne per dag te verwerken, maak je geen zorgen – uit de studie bleek dat het niet uitmaakte of de koffie cafeïnehoudend of cafeïnevrij was; de resultaten waren hetzelfde.

Als je een kerel bent, zie je mogelijk minder uitgesproken resultaten, aangezien mannen van 22-44 jaar een lichaamsvetpercentage hadden dat slechts 1,4% lager was dan mannen die geen koffie dronken.

De redenering voor het lagere vetpercentage is volgens de onderzoekers te danken aan bioactieve stoffen in de koffie die het gewicht reguleren.

Vergeet niet dat hoewel deze resultaten interessant zijn, voedingsstudies als deze de oorzaak niet definitief kunnen bewijzen. Kan het vetverlies bijvoorbeeld te wijten zijn aan iets anders dat koffiedrinkers gemeen hebben, zoals verhoogde activiteitsniveaus?

Desalniettemin zijn dit enkele interessante resultaten – en als je een excuus nodig had om de waterkoker aan te zetten, dan heb je er net een gevonden.

 

Vet eten en focus

Hoe je leven onlangs ook is veranderd, het valt niet te ontkennen dat velen van ons de spanning en stress van de isolatie voelen. Thuis werken en sociale contacten missen heeft ons allemaal het gevoel gegeven dat we wel wat lekker eten verdienen. Maar kunnen die vetrijke voedingsmiddelen je focus beïnvloeden?

Volgens een nieuwe studie kan het eten van een vetrijke maaltijd je concentratievermogen echt beïnvloeden. De onderzoekers testten de aandacht van 51 vrouwen na het eten van een maaltijd met veel verzadigd vet en vervolgens weer na het eten van dezelfde maaltijd, maar gemaakt met onverzadigd vet.

De resultaten toonden aan dat de deelnemer significant beter presteerde na de maaltijd gemaakt met onverzadigd vet. De onderzoekers waren vooral onder de indruk van het feit dat slechts één maaltijd zo’n verschil kan maken voor de aandachtsspanne van de vrouwen.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat beide maaltijden nog steeds veel vet bevatten – alleen verschillende vetten. Het zou interessant zijn om het verschil te zien tussen een vetrijke en een vetarme maaltijd.

We kennen allemaal dat trage gevoel na een grote, vetrijke maaltijd – nu begint het pas écht logisch te worden. Vergeet echter niet dat er wat vet in je dieet nodig is en het helemaal weghalen van het niet het antwoord is.

Als je echter moeite hebt om je op het werk te concentreren, is het misschien de moeite waard om te zien of een vetarm ontbijt en lunch enig verschil maakt.

 

Bericht om mee naar huis te nemen

Nu sportschool gains voor velen van ons op de achtergrond komen, is ons dieet een geweldige manier om de voortgang bij te houden, dus hopelijk zullen de studies van deze week daarbij helpen.

Hoewel het moeilijk is om iets zeker te bewijzen als het gaat om voeding (er zijn gewoon te veel andere levensstijlvariabelen), is het interessant om te zien of deze kleine veranderingen voor jou een verschil kunnen maken.

Genoten van deze studies?

BEKIJK DEZE OOK:

4 seconden fitness en betere vetverbranding | De topstudies van deze week

Training

4 seconden fitness en betere vetverbranding | De topstudies van deze week

2020-05-12 14:00:13van Evangeline Howarth

Geen training nodig, levenslange gezondheid en textuur versus Smaak | Topstudies van deze wee

Training

Geen training nodig, levenslange gezondheid en textuur versus Smaak | Topstudies van deze wee

2020-01-25 06:00:37van Evangeline Howarth


1. Cao, C., Liu, Q., Abufaraj, M., Han, Y., Xu, T.,Waldhoer, T., … & Smith, L. (2020). Regular Coffee Consumption Is Associated with Lower Regional Adiposity Measured by DXA among US WomenThe Journal of Nutrition. 

2. Madison,A,. Belury,  M., Andridge, R., Shrout, M., Renna, M., Malarkey, W., Bailey,  M., Kiecolt-Glaser, J. (2020) Afternoon distraction: a high-saturated-fat meal and endotoxemia impact postmeal attention in a randomized crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition. Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Schrijver en Expert

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.