Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Pre & Post-Workout | Voordelen van snelwerkende koolhydraten

Pre & Post-Workout | Voordelen van snelwerkende koolhydraten
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Snelle ofwel simpele koolhydraten hebben een slechte reputatie. Er is een populaire misvatting dat koolhydraten je in het algemeen dik maken, waardoor veel mensen denken dat het vermijden ervan de beste manier is om vet te verliezen en de lichaamsbouw van hun dromen te bereiken.

Dit is niet het geval, en koolhydraten zijn een geweldig hulpmiddel. Of je nu wilt afvallen of juist spiermassa wilt kweken. Lees verder om erachter te komen waarom.

Snelle koolhdyraten

Soorten koolhydraten

Er zijn twee soorten koolhydraten; eenvoudig (simpel) en complex.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten worden langzamer verteerd dan eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat ze langzamer energie afgeven. Dit betekent ook dat ze minder effect hebben op je bloedsuikerspiegel dan snelwerkende koolhydraten.

De meerderheid van je maaltijden gedurende de dag moeten complexe koolhydraten bevatten, die ook vaak vezelrijker zijn.

Complexe koolhydraten zijn bijvoorbeeld" volkoren voedsel, haver, bruine rijst, volkoren brood en ook pasta.

Eenvoudige  koolhydraten

Snelwerkende koolhydraten worden ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd. Complexe koolhydraten zijn meestal het type koolhydraten waar de meeste mensen bekend mee zijn, omdat ze langzamer verteren en dus langzamer energie in het lichaam vrijgeven.

Hoewel de meesten van ons weten dat deze fantastisch zijn voor onze gezondheid en welzijn, spelen eenvoudige koolhydraten ook een rol en hebben ze ook verschillende voordelen, vooral als je ze op de beste momenten gebruikt om van nut te zijn voor je lichaam, bijvoorbeeld voor en na het trainen.

De reden dat dit type koolhydraat eenvoudig wordt genoemd, is vanwege de hoge snelheid waarmee het door het lichaam kan worden verteerd en opgenomen.

Veel mensen denken dat de enige voedingsmiddelen die enkelvoudige koolhydraten bevatten sterk bewerkte junkfood zijn, zoals chocoladerepen en snoep, maar dit is helemaal niet het geval.

Voedingsrijke voedingsmiddelen zoals fruit, melk en bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep en siropen bevatten enkelvoudige koolhydraten. Eenvoudige koolhydraten omvatten monosachariden, een suiker van één eenheid, zoals fructose, en disachariden, die suikers van twee eenheden zijn, zoals lactose of sucrose.

Veel zwaar bewerkte enkelvoudige koolhydraten hebben weinig voedingswaarde, dit betekent echter niet dat ze geen plaats zouden moeten hebben in je voedingsstrategie, alleen dat het met mate moet zijn.

Voordelen van eenvoudige koolhydraten

1. Brandstof

Simpele koolhydraten kunnen je een voorsprong geven voor de training vanwege hun snelle afgifte van energie. Eenvoudige koolhydraten zijn geweldig als je een training doet die een korte uitbarsting van energie vereist. Als je een kortere race doet, of een sprintsessie, en zelfs wat gewichten optilt, kun je door enkele eenvoudige koolhydraten te verteren voor je training de prestatievoordelen van eenvoudige koolhydraten plukken.

Pre-workoutmaaltijden die eenvoudige koolhydraten bevatten, zijn: gehakte banaan met honing, rijstwafels en jam en een glas melk.

2. Herstel

Na een zware trainingssessie draait het allemaal om goed herstellen. Dit is echt cruciaal als je later op de dag weer gaat trainen. Vanwege de aard van eenvoudige koolhydraten en het vermogen van het lichaam om ze zo snel te verteren, zijn ze een fantastisch voedsel om het herstel te bevorderen.

Eenvoudige koolhydraten brengen je glycogeen- en bloedsuikerspiegel effectiever terug naar de basislijn dan alleen complexe koolhydraten.

3. Gemakkelijke spijsvertering

Deze geldt vooral voor pre-workout, maar is natuurlijk ook relevant post-workout.

Zoals hierboven vermeld, betekent het vermogen van het lichaam om deze vorm van koolhydraten snel te verteren, dat het niet alleen snel een uitbarsting van energie kan leveren, maar ook het vermogen heeft om het herstelproces op gang te brengen.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het toevoegen van enkele snel verteerbare koolhydraten voor je training kan nuttig zijn om je een energieboost te geven. De belangrijkste voordelen van eenvoudige koolhydraten zijn voor degenen die met een hoge intensiteit trainen in plaats van voor mensen die voornamelijk zittend of niet met een hoge intensiteit trainen.

Probeer voor je volgende sessie wat fruit met honing en rijstwafels te eten en ontdek zelf hoe eenvoudige koolhydraten je kunnen helpen bij een goede training.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
ounded around a kitchen table in 2004, Myprotein’s vision has always been to revolutionise how we power movement. In 2011 Myprotein became part of the THG family, and by 2016 we proudly claimed the title of the world’s leading online sports nutrition brand. Over the last 20 years, we’ve created game-changing supplements like Clear Whey and Dry Scoop Pre-Workout and launched new brands tailored to your needs including MP, Myvitamins, Myvegan and MyPRO. We exist to break boundaries. To help you cut through the noise in the fitness industry and get down to the information you can trust. Our blog features articles from trusted PT’s, nutritionists and dieticians with tons of experience in the industry. We listen to what topics you’re interested in, and dip into our pool of experts to give you information you can trust.
myprotein