Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Waarom je volgens een voedingsdeskundige niet hoeft te detoxen

Waarom je volgens een voedingsdeskundige niet hoeft te detoxen
Alice Pearson
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Alice Pearson

Het feestseizoen is er een van verwennerij. Na overvloedige hoeveelheden kalkoen, gehakttaarten en slagroom is je lichaam je misschien niet zo dankbaar.

Misschien is het jouw goede voornemen om af te vallen, naar de sportschool te gaan en gezonder te worden- te beginnen met een detox in januari?

Nou, zet je schrap, want we gaan geheime informatie onthullen over DE beste ontgiftende producten op de markt. Ben je klaar?

Tromgeroffel aub…

Je lever EN je nieren *

* gratis, maar niet restitueerbaar. Nieren zijn er één kopen en er één gratis krijgen. Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Wat is een detox?

Detoxificatie (detox) diëten - ook wel reinigingsdiëten genoemd - beweren je bloed, spijsverteringsstelsel te reinigen en giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Bijna alsof je op een resetknop drukt en je lichaam opeens als nieuw is!

In werkelijkheid word je waarschijnlijk moe, chagrijnig en geïrriteerd op alles en iedereen. Iets in de trant van:

"Beste Sandra,Het spijt me dat ik naar je snauwde voor het gebruiken van het laatste theezakje. Ik volg dit nieuwe detoxdieet ... Ik heb de afgelopen dagen gevast, waar niets anders dan water en het kopje zwarte thee in kwestie mijn lippen konden raken.Ik betwijfel of ik dit nog veel langer vol kan houden. Ik voel me behoorlijk licht in het hoofd, vermoeid, geïrriteerd (zoals je weet) en ik verlang wanhopig naar chocolade. Ik denk dat ik vanaf nu het hele jaar door vasthoud aan een gezonde, evenwichtige levensstijl.Mijn oprechte excuses,Janet van Marketing. ”

Zitten er voordelen aan een detox?

Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar detox-diëten, maar sommige studies suggereren voordelen zoals een verbeterde huid, een betere spijsvertering en gewichtsverlies.(1,2) Dit is echter waarschijnlijk te wijten aan de plotselinge eliminatie van alcohol, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers. Bovendien heb je een hoge inname van vitamines en mineralen uit groenten en fruit, die je misschien eerder niet binnenkreeg.

Detox-diëten bevatten meestal weinig calorieën, wat hun potentieel voor gewichtsverlies verklaart. Maar dit gewicht zal waarschijnlijk worden herwonnen zodra je je normale dieet hervat.

Als je het nog niet had opgemerkt, de voordelen van detox-diëten kunnen worden bereikt via een uitgebalanceerd caloriegestuurd dieet. Dus, is een detox echt de gezondste en beste manier?

Waarom je niet hoeft te detoxen

Laten we teruggaan naar het wonder dat het menselijk lichaam is - en de reden waarom je niet in januari (of op welk moment dan ook) hoeft te ontgiften.

Beginnend met de nieren - deze twee bonenvormige organen kunnen klein zijn, maar hun vitale functies houden ons letterlijk in leven. Uiteindelijk is hun rol om te ontgiften. Dit is hoe ze het doen:

Ze handhaven de vochtbalans. De nieren bevatten niertubuli, die water, glucose, natrium, kalium en chloride weer opnemen in het bloed. Het eindresultaat is een verdunde vloeistof die ureum bevat (een toxisch bijproduct van eiwitafbraak) dat vervolgens in de urine wordt uitgescheiden.

Ze filteren bloed. Elke nier bevat ongeveer een miljoen kleine structuren die nefronen worden genoemd. De nefronen nemen bloed op, breken de voedingsstoffen af ​​en verwijderen alle afvalproducten - de nierader voert dan het 'schone bloed' terug naar het hart.

Ze verwijderen afvalstoffen uit voedsel, medicijnen en giftige stoffen.

Ze produceren hormonen die de productie van rode bloedcellen bevorderen, de bloeddruk reguleren en de gezondheid van de botten handhaven.

Als je het ons vraagt, zouden we zeggen dat de nieren het ontgiftende werk moeten doen. Het is echt niet nodig om te overleven met een brouwsel van ahornsiroop, citroensap en cayennepeper (dat is het enige dat Beyoncé niet goed deed).

Vervolgens de lever. De lever werkt als een team met de alvleesklier, darmen en galblaas om voedsel te verteren, op te nemen en te verwerken. Onafhankelijk houdt de taakbeschrijving van de lever in:

Filteren van bloed uit het maagdarmkanaal en doorgeven aan de rest van het lichaam.

Ontgiftende chemicaliën - inclusief die welke van nature als afvalproduct worden geproduceerd (zoals anomie), die welke via het dieet worden geconsumeerd (voedseladditieven, conserveermiddelen, zoetstoffen, alcohol en farmacologische middelen) en milieutoxines (dampen, luchtvervuiling). Daar worden gifstoffen vervolgens gecombineerd met aminozuren (eiwitten), zodat ze via gal of urine uit de lever kunnen worden verwijderd.

Afscheiding van gal (een vloeistof die cholesterol, galzuren, zouten en metalen bevat) die de spijsvertering bevordert door vetten af ​​te breken

Opslag van vitamine A, D, E & K en glycogeen (de opslagvorm van koolhydraten voor energie)

Productie van eiwitten die essentieel zijn voor bloedstolling en bloeddrukregulatie

Het menselijk lichaam is gebouwd voor een doel - en het dient dat doel goed! De behoefte aan extreme detox-diëten bestaat simpelweg niet. En het gebrek aan onderzoek ter ondersteuning van detox-diëten betekent dat ze potentieel gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Bericht om mee naar huis te nemen

Vergeet niet dat alle voordelen van ontgiften kunnen worden bereikt door meer water te drinken, de alcohol af te voeren, minder bewerkte voedingsmiddelen te eten en je inname van groenten en fruit te verhogen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. We hebben geen wetenschap nodig om ons te vertellen dat dit de gezondere en duurzamere weg is.

Dus, voordat je die detox-thee gaat gebruiken, moet je je doelen heroverwegen - zoek een gezonde levensstijl die verder gaat dan de eerste week van januari.

Genoten van dit artikel?

1Morrison, J. A. & Iannucci, A. L. (2012). Symptom Relief and Weight Loss From Adherence to a Meal Replacement-enhanced, Low-calorie Detoxification Diet. Integrative Medicine, 11(2), 42-47.

2Kim, M. J., Hwang, J H., Ko, H. J., et al. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research, 35(5), 409-420. doi:10.1016/j.nutres.2015.04.001

Alice Pearson
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Alice Pearson

Alice Pearson est une nutritionniste associée agréée par l'UKVRN et conseillère accréditée en matière de lutte contre le dopage, ayant obtenu un Bachelor’s of Science en nutrition et un Master’s of Science. Elle s'intéresse particulièrement à l'utilisation des suppléments sportifs pour améliorer la santé, la condition physique et la performance sportive. Alice a de l'expérience de travail avec des athlètes amateurs et d'élite, notamment en fournissant un soutien nutritionnel au Tranmere Rovers FC et au Newcastle Falcons Rugby Club. Ses conseils en nutrition sont toujours appuyés par des recherches fondées sur des données probantes, qu'elle tient à jour grâce au perfectionnement professionnel continu et à son apprentissage autonome. Dans ses temps libres, Alice aime voyager, faire du sport et se lire un bon livre. Pour en savoir plus sur l'histoire d'Alice, cliquez ici

myprotein