Onze atleten

Meet The Athletes: Kaz van der Waard | ‘Ik zei nooit nee tegen een uitdaging’

In onze Meet the athletes serie duiken we in het leven van onze atleten. We bekijken wat hun drijft, wat hun doelen zijn en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

In deze aflevering spreken we met Kaz van der Waard. Kaz is fitnessmodel, ondernemer en sinds kort vader van twee zoons: Jax en Vox. Over het vaderschap heeft Kaz alleen maar lovende woorden.

‘Het is altijd een droom van me geweest om vader te worden. Voordat ik Sandra ontmoette had ik alleen nooit het gevoel van: met deze vrouw ga ik kinderen krijgen. Bij Sandra had ik dat gevoel gelukkig wel. Na een maand of 4,5 hadden we zoiets van: let’s go. Nu zijn we drie jaar verder en hebben we 2 kinderen. Het is dus wel heel snel gegaan.’

‘Vader zijn is geweldig’

‘Ik ben iemand die graag bezig is. Onze oudste zoontje Jax zit nu in een hele drukke periode, waarin hij alles aan het ontdekken is. Dat vind ik enorm mooi om mee te maken. Vader zijn is iets geweldigs.’

‘Ik kom zelf uit een heel sportief en hecht gezin. Mijn vader ging met al mijn activiteiten mee, van zwemmen tot voetballen. Eigenlijk alles wat je maar kon bedenken wou hij met mij doen. Gelukkig is hij zelf ook heel sportief, haha. Met mijn vader was het vooral dingen doen. Met mijn moeder had ik een meer emotionele band, daar kon ik echt mijn hart luchten.’

Waar social media het laatste decennium snel opkomt, groeit Kaz mee. In een relatief korte periode weet hij veel mensen te inspireren en een loyale groep volgers op te bouwen.

‘Het motiveert je om zelf heel actief te blijven’

‘Ik ben begonnen als personal trainer. Vanuit daar deelde ik steeds meer, van mij eigen progressie maar ook van mijn klanten. Op mijn 23e ben ik meegaan doen met competities en werd ik in 2014 Europees Kampioen Men’s Physique Musclemania. In die tijd kwam ik ook met Myprotein en Body Engineers in aanraking. Dat zijn natuurlijk grote partijen. ‘

‘Toen merkte ik dat ik er de huur ook gewoon van kon betalen. Ik ging meer op content focussen, deed fotoshoots en interviews. Het was een leuke tijd. Het motiveert je om zelf heel actief te blijven. Anderen krijgen namelijk weer motivatie van wat jij deelt. Zo help je elkaar enorm.’

‘Ik ben nu 30. Dan merk je dat sommige dingen toch wat moeizamer gaan. Je hebt af en toe wat pijntjes, de warming-up moet wat langer etc.. Daarbij gaat de fysieke progressie nu gewoon minder snel dan toen ik 25 was. Ik vind echter nog steeds heerlijk om keihard te trainen en het voldane gevoel dat ik ervan krijg. Die mindset, die knop om, achter je scherm vandaan en gewoon lekker trainen, heerlijk.’

Sinds een aantal jaar volgt Kaz een vegetarisch dieet. Daarmee wil hij laten zien dat je ook zonder vlees & vis spieren kunt opbouwen en gezond kunt leven.

‘Ik wil laten zien dat het prima kan’

‘Het begon als een experiment. Een vriend van mij in de US ging volledig vegan en vroeg of ik mee wou doen. Dat heb ik toen 6 weken gedaan. Zo kon ik ook klanten helpen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgden. Die 6 weken volledig vegan gingen eigenlijk vrij makkelijk. Ik miste alleen af en toe het eten van bijvoorbeeld kaas. Ik heb mezelf dan ook het ‘label’ vegetarisch gegeven, hoewel ik eigenlijk bijna geen dierlijke producten meer consumeer. Ik eet misschien één keer in de week een ei en wat kaas.’

‘Ik wil laten zien dat het echt niet moeilijk of duur hoeft te zijn om vegetarisch te eten. Van mij hoeft echt niet iedereen vegan of vegetarisch te gaan eten. Ik hoop mensen er alleen maar mensen mee te inspireren door te laten zien dat het prima kan. Dat is naar mijn mening de meest effectieve manier om positieve verandering te creëren.’

‘Ik zei nooit nee tegen uitdagingen’

‘Als je een passie hebt in je leven lijkt alles vanzelf te gaan. Als je het gevoel hebt dat je niet aan het werk bent, maar toch 40 uur werk week aan het werk bent.. dat is het mooiste wat er is natuurlijk. Ik probeer zo dicht mogelijk bij mijn passie, fitness, te blijven. Ik weet dat ik er heel veel uithaal. ‘

‘Wees dan ook vooral actief in je leven. Hetgeen wat mij heeft gebracht waar ik ben is dat ik nooit nee zei tegen uitdagingen. Ook al vond ik iets eng en was het buiten mijn comfort zone, zei ik ja.  Als je geen risico’s neemt en dingen doet die buiten je comfort zone liggen, dan blijf je maar binnen je veilige bubbel en zal er niet heel veel gebeuren.’

‘Uiteindelijk ben ik zo blij dat ik die instelling had van: pak het aan en kijk maar waar het uitkomt. Dat is ook iets wat ik iedereen zou willen meegeven. Sta open voor nieuwe dingen en pak de dingen die eng zijn juíst aan. Dat gaat je verder brengen in het leven. Ook al gaat het fout: je leert ervan en het brengt je daardoor verder.’

Meer weten over Kaz? Check de onderstaande video:Just van den Brekel

Just van den Brekel

Schrijver en Expert