Voeding

Melkchocolade ’s ochtends ‘leidde niet tot gewichtstoename’, zegt nieuwe studie

Een recent onderzoek van Brigham and Women’s Hospital heeft uitgewezen dat het consumeren van 100 g melkchocolade, ofwel ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, geen gewichtstoename veroorzaakte. Het consumeren van melkchocolade in de ochtend kan zelfs helpen om lichaamsvet te verbranden en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit is wat we weten over het onderzoek en de resultaten ervan…

De studie

Onderzoekers van het Brigham-ziekenhuis werkten samen met onderzoekers van de Universiteit van Murcia in Spanje om erachter te komen of het veranderen van het tijdstip waarop je chocolade eet een bepaald effect op het lichaam heeft.(1)

Hun onderzoek keek naar 19 postmenopauzale vrouwen die 100 g chocolade aan hun dieet toevoegden, hetzij ’s ochtends, binnen een uur na het opstaan, of’ s avonds, een uur voor het naar bed gaan. Vervolgens vergeleken ze eventuele gewichtstoename aan het einde van de proef met vrouwen die geen chocolade namen.(1)

De resultaten

De onderzoekers ontdekten dat noch ochtend- noch nachtinname tot gewichtstoename leidde en ze concludeerden zelfs dat in sommige gevallen een hoge inname van chocolade in de ochtend het lichaam kan helpen vet te verbranden en de bloedglucosespiegels te verlagen.(1) Het nemen van chocolade in de avond zou daarbij zowel het rust- als het inspanningsmetabolisme de volgende ochtend veranderen.

Zowel ochtend- als avondchocolade bleek ook de honger en trek in zoetigheid te verminderen, wat ook zou kunnen bijdragen aan een beperkte gewichtstoename.

Een van de hoofdonderzoekers, Frank Sheer, zei over de resultaten: “onze bevindingen benadrukken dat niet alleen ‘wat’ maar ook ‘wanneer’ we eten van invloed kan zijn op fysiologische mechanismen die betrokken zijn bij de regulering van het lichaamsgewicht”.(1)

Een beperking is echter dat het onderzoeksrapport van het ziekenhuis geen tijdsbestek specificeerde, dus we weten niet zeker hoe lang de vrouwen hun dieet veranderden.

Bericht om mee naar huis te nemen

Dus, de volgende keer dat je om 8 uur ’s ochtends trek krijgt in chocolade, eet het dan op! Onze craving is er meestal met een reden, of het nu voor de gezondheid van ons lichaam of onze geest is. Wat het ook mag zijn, een beetje chocola heeft nooit iemand kwaad gedaan…

Op zoek naar meer interessante studies? 

BEKIJK DIT OOK:

Roze drankjes laten je sneller en verder rennen, volgens deze studie

Voeding

Roze drankjes laten je sneller en verder rennen, volgens deze studie

2021-06-08 07:00:13van Evangeline Howarth

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

Voeding

"Vrouwen zijn vatbaarder voor ongezond eten dan mannen" volgens nieuwe studie

2021-07-03 07:00:21van Monica Green

Alles over excuses, 'spierverwarring' en de opinies over vegans| De Topstudies van deze week

Training

Alles over excuses, 'spierverwarring' en de opinies over vegans| De Topstudies van deze week

2020-01-18 06:00:49van Evangeline Howarth


  1. https://www.brighamandwomens.org/about-bwh/newsroom/research-briefs-detail?id=3926


Monica Green

Monica Green

Schrijver en Expert

Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.