0 Winkelmandje

Er zijn op dit moment geen producten in jouw winkelmandje

Voeding

Kan slaapkwaliteit je eetgewoonten beïnvloeden? | De topstudies van deze week

Ben je graag op de hoogte van de laatste wetenschap omtrent training, voeding en supplementen? Wij hebben daar elke week een nieuw antwoord op. Wekelijks delen we onze favoriete nieuwe onderzoeken waarvan we denken dat ze je voedings- en trainingsroutine een boost kunnen geven.

Deze week kijken we naar het effect van REM-slaap op eetgedrag en of etikettering op voedsel ons echt gezonder laat eten. Laten we erin duiken..

Heeft slaap invloed op je eten?

We weten allemaal dat slaap belangrijk is, maar kan het ook een belangrijke rol spelen in onze eetgewoonten? Slaap is vrij ingewikkeld, maar wetenschappers denken dat ze het antwoord hebben gevonden.(1)

Onze slaap is opgesplitst in verschillende fasen, een daarvan is rapid eye movement sleep (REM). Over het doel van deze fase is niet veel bekend, maar wetenschappers kunnen wel zien welke delen van de hersenen oplichten tijdens REM.

Een van de onderdelen waarin ze tijdens de REM-slaap een hoge mate van activiteit hebben gezien, is de hypothalamus. In het bijzonder de neuronen in dit gebied die dingen zoals eetlust beheersen en gedrag en verslaving reguleren als we wakker zijn.

De onderzoekers experimenteerden met het onderdrukken van deze neuronen bij muizen tijdens de REM-slaap om te zien of dit invloed had op het dagelijkse gedrag, met enkele interessante resultaten.

Ze ontdekten dat wanneer deze neuronen werden onderdrukt, de muizen gedurende de dag minder voedsel aten. Dit suggereert dat REM-slaap een integraal onderdeel kan zijn van het reguleren van voedselinname en eetlust.

Hoewel deze studie is uitgevoerd bij muizen, zou het met onze moderne verstoorde slaappatronen, interessant zijn om te zien of vergelijkbare resultaten ook bij mensen zouden worden waargenomen.

Waarom we betere voedselkeuzes maken

Als we iets eten oppakken, zijn we er behoorlijk aan gewend dat de voedingsinformatie op de voorkant wordt weergegeven, maar dat was niet altijd het geval.

De voedingswaarde-etikettering op de voorkant werd al in 2006 geïntroduceerd, waarbij rood, amberkleurig of groen werd gebruikt om aan te geven of een levensmiddel gezonde niveaus van verschillende voedingsstoffen bevat, zoals vet of zout.

De vraag is, na ruim een ​​decennium van dit systeem, heeft het gewerkt? Onderzoekers hebben gekeken naar de verandering in kooptrends sinds deze etikettering werd geïntroduceerd om erachter te komen.(2)

Ze ontdekten dat de voedingssamenstelling van onze winkelmandjes over het algemeen is verbeterd en dat er nu kleinere hoeveelheden van het gelabelde voedsel, zoals kant-en-klaarmaaltijden, worden gekocht.

Dankzij deze nieuwe wetgeving verminderen mensen in Engeland gemiddeld hun maandelijkse calorieën met 588 als het gaat om het kopen van gelabeld voedsel uit de supermarkt, evenals een vermindering van verzadigd vet, zout en suiker.

Hoewel dit misschien niet veel lijkt, suggereert het dat etikettering ons meer bewust maakt van wat we eten – en of het goed voor ons is.

Bericht om mee naar huis te nemen

Je bewust zijn van wat onze eetlust of de voedingswaarde van specifieke voedingsmiddelen zou kunnen vergroten, helpt je beter goede beslissingen nemen als het gaat om het voeden van je lichaam voor die zware trainingen, of om gewoon de werkdag door te komen.

Genoten van deze topstudies?

Lees deze ook:

4 seconden fitness en betere vetverbranding | De topstudies van deze week

Training

4 seconden fitness en betere vetverbranding | De topstudies van deze week

2020-05-12 14:00:13van Evangeline Howarth

Geen training nodig, levenslange gezondheid en textuur versus Smaak | Topstudies van deze wee

Training

Geen training nodig, levenslange gezondheid en textuur versus Smaak | Topstudies van deze wee

2020-01-25 06:00:37van Evangeline Howarth


1. Oesch, L. T., Gazea, M., Gent, T. C., Bandarabadi, M., Herrera, C. G., & Adamantidis, A. R. (2020). REM sleep stabilizes hypothalamic representation of feeding behavior. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(32), 19590-19598.

2. Fichera, E., & von Hinke, S. (2020). The response to nutritional labels: Evidence from a quasi-experiment. Journal of Health Economics, 102326.



Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Schrijver en Expert

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.