Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Kan een cheat-maaltijd je doelen beïnvloeden? | De topstudies van deze week

Kan een cheat-maaltijd je doelen beïnvloeden? | De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Als je meer wilt weten over de innerlijke werking van je lichaam, dan is het lezen van wetenchappelijke studies een geweldige plek om te beginnen. Van meer leren over hoe je je trainingen kunt voeden tot de beste trainingsmethoden, er is genoeg te leren en te experimenteren.

Deze week kijken we hoe goed het lichaam omgaat met een eenmalige cheat-meal en het effect van een suikerrijk dieet op je training. Laten we beginnen.

Kun je jezelf eenmalig laten gaan?

We houden allemaal zo nu en dan van een cheat-dag (sommigen van ons meer dan anderen ...) maar voor sommigen maken ze zich zorgen dat het een impact kan hebben op je doelen. Welnu, je kunt die zorgen laten rusten volgens deze laatste studie.(1)

Volgens een nieuwe studie is ons metabolisme behoorlijk goed in het af en toe omgaan met een enorme toestroom van calorieën.

Om de resultaten te krijgen, vroegen onderzoekers een groep jonge mannen om eerst pizza te eten totdat ze comfortabel vol waren en vervolgens bij een andere gelegenheid totdat ze onmogelijk nog een hap konden eten.

Ze ontdekten dat de deelnemers ongeveer het dubbele van hun gebruikelijke limieten konden eten, waardoor hun calorie-inname verdubbelde. De bloedresultaten lieten echter enkele onverwachte resultaten zien, aangezien hun nutriëntenniveaus binnen een normaal bereik bleven.

De bloedsuikerspiegel en lipiden (vet) in het bloed vertoonden weinig verandering tussen de twee maaltijden, maar de insulineproductie nam na de grotere maaltijd met ongeveer 50% toe.

Dit suggereert dat téveel eten geen nadelig effect heeft op de stofwisseling, maar de onderzoekers hebben al wel gewaarschuwd dat het té vaak teveel eten negatieve gevolgen kan hebben.

Geniet je van een cheat-dag of trakteer je jezelf de meeste dagen op een ongezonde snack? Vinden wat voor jou het beste werkt op het gebied van levensstijl en hoe je je voelt, is altijd het beste, maar het is leuk om te weten dat een grote uitbarsting met een flinke pizza af en toe niet al te veel schade aanricht.

Kan je suikerinname je voortgang beïnvloeden?

Oproep aan alle zoetekauwen, deze studie is voor jou. We weten allemaal dat te veel suiker niet het beste is voor ons, maar volgens deze volgende studie kan het ook een negatieve invloed hebben op je trainingsresultaten.(2)

Volgens het onderzoek kan het hebben van zeer hoge bloedsuikerspiegels het veel moeilijker maken om je aerobe trainingsvermogen te verbeteren.

Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen van twee verschillende groepen. De eerste groep zag een stijging van de bloedsuikerspiegel door het consumeren van een westers dieet met veel suiker en vet, terwijl de tweede groep werd aangepast door minder insuline te produceren, wat op zijn beurt leidde tot een hogere bloedsuikerspiegel.

Ze ontdekten dat hoewel beide groepen zich aan een strikt trainingsregime hielden, geen van beide groepen een verbetering in hun aerobe capaciteit zag. Toen ze dieper naar de spieren van de muis keken, ontdekten ze zelfs dat deze zich niet aanpaste aan aerobe oefeningen zoals normaal zou gebeuren.

Onderzoekers hebben dit onderzoek ook gevolgd met tests op jonge menselijke deelnemers met vergelijkbare resultaten. Ze ontdekten dat degenen met hogere bloedsuikerspiegels de laagste aerobe trainingscapaciteit vertoonden.

Ondanks het ontbreken van veranderingen in aërobe conditie, werden enkele positieve resultaten gezien van het trainingsregime, waaronder vetverlies en een beter glucosemetabolisme. Dit suggereert dat er nog steeds duidelijke voordelen zijn om te trainen, of je nu een hoge bloedsuikerspiegel hebt of niet.

Zoals veel studies, lijkt dit het feit te ondersteunen dat er net zoveel winst kan worden gemaakt in de keuken als in de sportschool.

Bericht om mee naar huis te nemen

Of je nu op zoek bent naar een excuus om te genieten van een cheat day-pizza, of gewoon beter wilt begrijpen hoe voeding je training kan beïnvloeden, deze twee onderzoeken hebben ons zeker een aantal interessante inzichten opgeleverd.

1. Hengist, A., Edinburgh, R. M., Davies, R. G., Walhin, J. P., Buniam, J., James, L. J., … & Betts, J. A. (2020). Physiological responses to maximal eating in men. British Journal of Nutrition, 1-11.

2. MacDonald, T. L., Pattamaprapanont, P., Pathak, P., Fernandez, N., Freitas, E. C., Hafida, S., … & Lessard, S. J. (2020). Hyperglycaemia is associated with impaired muscle signalling and aerobic adaptation to exercise. Nature Metabolism, 1-16.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein