Voeding

Is biologisch voedsel echt beter voor je?

Je betaalt misschien iets meer, of in sommige gevallen zelfs meer dan 50 procent meer voor biologisch voedsel, maar is het écht gezonder?

Deskundigen blijven discussiëren over deze vraag, maar de consensus is dat biologisch voedsel over het algemeen beter voor je is. Hier bij Myprotein onderzoeken we waarom…

Wat maakt een voedsel biologisch?

Biologische voedingsmiddelen zijn over het algemeen voedingsmiddelen die geen kunstmatige stoffen bevatten. Bij vlees en zuivel betekent dit dat het voedsel afkomstig is van dieren die geen antibiotica of andere hormonen hebben gekregen. Voor groenten en fruit betekent biologisch dat ze zijn geteeld zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Waarom zouden producenten hormonen en pesticiden gebruiken?

Pak bijna elk willekeurig pakket in de supermarkt en je zult een soort E-nummer of ander conserveermiddel vinden. Fabrikanten nemen ze op om zowel de houdbaarheid van het product te verlengen als de consistentie te garanderen. Hetzelfde geldt voor hormonen en pesticiden. Bij het massaal produceren van voedsel is consistentie de sleutel. Op zeer grote schaal betekent het reguleren en beschermen van de consistentie van gewassen en zelfs dieren dat je elke supermarkt in het land kunt binnenlopen en appels, melk en eieren kunt vinden die er hetzelfde uitzien als op 300 kilometer afstand. De prijs hiervoor is dat potentieel schadelijke chemicaliën en hormonen in je lichaam worden geïntroduceerd.

Biologisch voedsel gebruikt geen chemicaliën of hormonen om de consistentie te reguleren, daarom ziet biologisch voedsel er vaak anders uit dan niet-biologisch voedsel. Daarom ziet het er zelfs anders uit dan ‘zichzelf’. Een pakje biologische appels kan een iets andere vorm, maat en kleur hebben, omdat het teeltproces minder is verstoord.

Waarom is het duurder?

Omdat biologisch voedsel niet wordt ‘beschermd’ door pesticiden of hormonen, is het arbeidsintensiever. Er is ook meer kans op verspilling, en in sommige opzichten is het (financieel) riskanter voor producenten wanneer ze voeding in grote hoeveelheden produceren. Daarom is het meestal duurder om biologisch te kopen.

Smaakt het beter?

Dat hangt af van je eigen voorkeuren en tot op zekere hoogte van wat je kiest te geloven. Sommige mensen zeggen dat omdat biologisch voedsel niet gehinderd wordt door chemicaliën, het beter smaakt. Anderen geloven dat als jij denkt dat het beter smaakt, dat ook zo zal zijn.

Dus, is biologisch gezonder?

Kortom, ja, dat is het. Biologisch voedsel heeft doorgaans meer voedingsstoffen en meer antioxidanten dan niet-biologisch voedsel. Het kost misschien wat meer, maar voor gemoedsrust en een meer voedzaam bord loont het naar onze mening om biologisch te gaan.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Zijn cranberries goed voor de nieren?

Voeding

Zijn cranberries goed voor de nieren?

2022-03-14 07:00:50van Myprotein

13 voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte

Voeding

13 voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte

2022-03-11 20:00:22van Claire Muszalski

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

Voeding

16 voedingsmiddelen met veel omega 3

2021-12-30 07:00:46van Claire MuszalskiMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert