Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Helpt het eten van een banaan voor het slapengaan je om te slapen? | Late Night Snacks

Helpt het eten van een banaan voor het slapengaan je om te slapen? | Late Night Snacks
Lauren Dawes
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Lauren Dawes

Dus je hebt je avondeten op en je zit op de bank na te denken over wat je daarna kunt eten ... je hebt eigenlijk geen honger, maar je wilt gewoon iets zoets te hebben. We zijn er allemaal geweest.

Kiezen voor vers fruit is een geweldig alternatief voor het plunderen van die kast waar de koekjes en chocolade in liggen, toch? Je mindert de verzadigde vetten en krijgt in plaats daarvan een lading superessentiële vitamines.

Dit is voor het grootste deel waar, maar het kan gemakkelijk zijn om over het hoofd te zien dat de meeste vruchten ook een hoog suikergehalte hebben. De gemiddelde sinaasappel bevat ongeveer 9 g, de gemiddelde peer 13 g, een middelgrote appel 16 g en een middelgrote banaan kan 18 g suiker bevatten. Is het goed om fruit laat op de avond te eten?

De vezels in fruit kunnen echter de snelheid waarmee je lichaam deze suikers verwerkt te vertragen, omdat het de vertering van koolhydraten en de opname van glucose vertraagt. Dit kan helpen om de hoeveelheid insuline te verminderen die je alvleesklier aanmaakt als reactie op een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat het risico op insulineresistentie vermindert. Insuline is ook verantwoordelijk voor het stimuleren van de omzetting van overtollige glucose in vetzuren, die vervolgens in weefsels worden opgeslagen.

Dus hoewel fruit misschien niet zo onschuldig is als sommige mensen misschien denken, is het belangrijk om te zeggen dat het nog steeds een véél gezonder alternatief is voor verwerkte koolhydraten en zoete lekkernijen (je hoeft die fruitschaal niet weg te gooien). Maar helpt fruit je om te slapen? En meer specifiek: bananen?

Helpen bananen je te slapen?

Veel mensen beschouwen bananen als een goede middagsnack of als opkikkertje voor het sporten. Veel atleten kiezen ervoor om voor en/of na een training een banaan te eten, omdat ze een bron zijn van complexe koolhydraten en natuurlijke suikers, wat betekent dat ze zowel langdurige als snel vrijkomende energie leveren.

Ze helpen je hersenen ook actief en functionerend te houden, aangezien de natuurlijke suiker in bananen – fructose – door je lichaam wordt gebruikt om glucose te produceren, wat de belangrijkste brandstofbron van je hersenen is. Dit klinkt veel meer als een wake-up call, dan een rustgevende snack voor het slapengaan...

Nou, misschien niet. Hier zijn vier redenen waarom bananen je kunnen helpen slapen:

Potassium

Bananen zijn een uitstekende bron van kalium ofwel potassium. Kalium is niet alleen een essentiële voedingsstof die je lichaam nodig heeft voor veel belangrijke functies, maar het is ook een natuurlijke spierverslapper. Het is ook aangetoond dat het helpt de symptomen van de slaapstoornis, het rustelozebenensyndroom, te verminderen.

Magnesium

Bananen bevatten ook magnesium, een ander natuurlijk spierverslapper.

Tryptofaan

Tryptofaan is een aminozuur dat wordt aangetroffen in bananen. Het heeft een natuurlijk kalmerend effect omdat het in de hersenen wordt omgezet in 5-HTP, dat vervolgens wordt omgezet in serotonine, een ontspannende neurotransmitter die een rol speelt in je slaapcyclus.

Vitamine B6

Slechts een van de essentiële vitamines in bananen, vitamine B6 is nodig om melatonine te maken, een slaapverwekkend hormoon dat helpt om je slaap- en waakcycli onder controle te houden.

Deze vier eigenschappen van de banaan maken het een goed stuk fruit voor het slapengaan.

Andere voedingsmiddelen om te eten of te vermijden voor het slapengaan

We geven bananen groen licht - maar wat staat ​​er nog meer bekend als goede of slechte late night snacks? Bekijk ze hieronder om je pre-slaaproutine te optimaliseren.

Wat te eten voor het slapen?

Melk - een glas melk is een klassiek iets voor het slapengaan, en met een goede reden - het bevat het aminozuur tryptofaan, dat de aanmaak van serotonine stimuleert.

Turkey – nog een goede bron van tryptofaan... wat verklaart waarom je altijd zo slaperig bent na een kerstdiner.

Zoete aardappelen – deze zijn een bron van complexe koolhydraten, die meer tijd nodig hebben om het lichaam af te breken, en kunnen dus helpen om pieken of dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen – die de slaap kunnen verstoren. Ook bevatten ze, net als bananen, kalium, wat een natuurlijke spierverslapper is.

Wat te vermijden?

Alcohol – hoewel je er moe van kunt worden, kan het drinken van alcohol leiden tot een slechte slaapkwaliteit en een grotere kans om midden in de nacht wakker te worden. Het zorgt er ook voor dat je veel sneller gaat snurken, dus als je een bed deelt met iemand... zal het ook hun nachtrust verpesten.

Vette voedingsmiddelen – het eten van vet stimuleert de productie van maagzuur, dat brandend maagzuur en indigestie kan veroorzaken, vooral als je heel snel eet voordat je gaat slapen.

Cafeïne - nogal voor de hand liggend, maar koffie of thee drinken voor het slapengaan houdt je langer wakker omdat cafeïne stimulerend werkt. Afhankelijk van je tolerantie, kun je zelfs merken dat cafeïne in de middag je slaap later op de avond kan beïnvloeden.

Pure chocolade – niet zo voor de hand liggend, je zou denken dat je gezonder bezig bent door te kiezen voor een hoger cacaopercentage, maar donkere chocolade heeft juist een hoger cafeïnegehalte.

Bericht om mee naar huis te nemen

Nu je je wat meer bewust bent van welke voedingsstoffen je slaap kunnen helpen of belemmeren, zou het gemakkelijker moeten zijn om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om 's avonds laat snacken.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Lauren Dawes
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Lauren Dawes

Lauren is afgestudeerd in de Engelse literatuur en afkomstig uit het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Ze is altijd al dol geweest op zwemmen, heeft de afgelopen jaren de power van krachttraining ontdekt en geniet enorm van haar wekelijkse yogales.

In de weekenden kookt of eet ze meestal een soort van brunch en geniet ze van het uitproberen van nieuwe recepten met haar huisgenoten. Ze gelooft heilig in het evenwicht tussen de sportschool en af en toe een lekkere gin.

Lees hier meer over de ervaring van Lauren.

myprotein