Ga door naar belangrijkste inhoud
Voeding

Gezond eten met eigen merkproducten van supermarkten

Gezond eten met eigen merkproducten van supermarkten
Jamie Wright
Schrijver en Expert2 jaar Ago
Bekijk het profiel van Jamie Wright

De voedselprijzen stijgen al enkele maanden – dankzij de perfecte storm van de energiecrisis en verschillende andere mondiale problemen – en de verwachting is dat ze de komende maanden zullen blijven stijgen.

In januari plaatste voedselschrijver en campagnevoerder voor voedselarmoede Jack Monroe een reeks virale tweets die illustreren hoe de gestegen prijs van voedsel de armsten het meest treft. Sommige basisartikelen van supermarkten, zoals pasta, rijst en conserven, zijn volgens haar berekeningen tot 344% in prijs gestegen.

Helaas is het onwaarschijnlijk dat de situatie van de ene op de andere dag zal veranderen, dus het wordt aan de consumenten overgelaten om de last te dragen en hun eigen oplossingen te vinden. Hoewel producten van het eigen merk enkele van de hoogste relatieve prijsstijgingen hebben gehad - zoals de tweets van Jack Monroe laten zien - zijn ze nog steeds enkele van de meest budgetvriendelijke opties voor shoppers die geld willen besparen.

Vrijwel alle toonaangevende supermarkten bieden een scala aan eigen merkalternatieven, met producten die qua voedingswaarde veel rijker zijn dan veel mensen zich realiseren. Het is zelfs meer dan mogelijk om een ​​volledig afgerond dieet te eten op eigen merkartikelen van de supermarkt. Hier lees je hoe je geld kunt besparen terwijl je toch gezond eet.

Wat is een "gezond" dieet?

De NHS Eatwell Guide beschrijft hoe je een "gezond, uitgebalanceerd dieet" volgt:

  • Eet elke dag minstens vijf porties van een verscheidenheid aan groenten en fruit
  • Basismaaltijden op aardappelen, brood, rijst, pasta of andere zetmeelrijke koolhydraten
  • Heb wat zuivel- of zuivelalternatieven (zoals sojadranken en yoghurt)
  • Eet wat bonen, peulvruchten, vis, eieren, vlees en andere eiwitten
  • Kies onverzadigde oliën en smeersels en eet in kleine hoeveelheden

Het wordt ook aanbevolen om onze inname van vet, zout en suiker (bijvoorbeeld sterk bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken) te beperken en veel water te drinken (zes tot acht glazen per dag).

Het is vermeldenswaard dat de NHS Eatwell Guide een brede voedingsrichtlijn is en niet bij elke maaltijd strikt hoeft te worden gevolgd. Een gezond, uitgebalanceerd dieet wordt bereikt over een lange periode, dus het is prima om jezelf af en toe te trakteren.

Kun je gezond eten met supermarktmerken?

Ja. Je kunt absoluut een gezond dieet volgen door supermarktmerken te kopen. Maar sommige supermarkten zijn goedkoper dan andere.

Welke? De organisatie voor consumentenkampioenen, voert een maandelijkse vergelijking van supermarkten uit, waarbij de prijzen worden bijgehouden om te bepalen welke de "goedkoopste supermarkt" is, dus het is een goed idee om hun analyse regelmatig te bekijken.

Eet elke dag minstens vijf porties van een verscheidenheid aan groenten en fruit

Sommige supermarkten hebben verschillende regelingen ingevoerd om voedselverspilling tot een minimum te beperken. Een van mijn favorieten is Lidl's "Too Good To Waste"-doos, die je voor €1,50 5 kg perfect goede producten geeft die anders zouden worden weggegooid. Een van deze dozen is meer dan genoeg voor een gezin om meerdere dagen aan hun groenten- en fruitinname te voldoen.

Er zijn andere manieren om betaalbare groenten en fruit te kopen. Seizoensproducten kopen is een goede manier om producten van topkwaliteit en prijs te kopen, aangezien aanbiedingen vaak samenvallen met seizoenen.

Basismaaltijden op aardappelen, brood, rijst, pasta of andere zetmeelrijke koolhydraten

Voor basiskoolhydraten kan het kopen van eigen supermarktmerken in plaats van merkalternatieven u wat geld besparen. Een pakje spaghetti van 500 g kost bijvoorbeeld slechts 65 cent, terwijl een premium pak maar liefst € 1,90 kan kosten. Een pakje langkorrelige rijst van 1 kg is verkrijgbaar vanaf 45 cent, maar kan u tot € 4,40 kosten als je een merkversie zou kiezen.

Aardappelen zijn over de hele linie relatief betaalbaar (misschien omdat er maar weinig merkopties zijn om uit te kiezen). Een zak aardappelen van 2,5 kg is al verkrijgbaar vanaf 89 cent.

Als het op brood aankomt, kun je verwachten dat een brood van 800 g gesneden wit kost van € 0,34 tot € 1,25. In de loop van een hele winkelsessie kunnen de besparingen oplopen tot een aanzienlijk bedrag.

Heb wat zuivel- of zuivelalternatieven (zoals sojadranken en yoghurt)

Supermarkten produceren vaak een volledig assortiment eigen merk zuivelproducten, van melk tot kaas tot yoghurt. Ze zijn ook vaak veel betaalbaarder dan populaire merken.

Vier pakken (2,27 liter) volle melk kost tussen de € 1,35 en €1,50, afhankelijk van in welke supermarkt je winkelt. En voor mensen die een zuivel- en lactosevrij dieet volgen, bieden veel supermarkten zuivelalternatieven van het eigen merk aan. Deze kunnen worden opgehaald voor iets minder dan € 1 - veel goedkoper dan veel onafhankelijke merken, maar vaak zeer vergelijkbaar in ingrediënten, kwaliteit en voedingsprofiel.

Kazen zijn over de hele linie duurder, maar ook veel goedkoper als je kiest voor het eigen merk van een supermarkt. Kijkend naar volwassen cheddar, zullen supermarktmerken zo laag zijn als € 2,19 voor een blok van 400 g. Genoemde merken kunnen bijna het dubbele bereiken, waarbij een van de meest populaire merken meestal meer dan €4 kost voor een blok van 350 g.

Nutritioneel is er heel weinig verschil tussen de twee. Per aanbevolen portie van 30 g levert de versie van het supermarktmerk van €2,19 125 calorieën en 7,5 g eiwit, terwijl een identieke portie van de populaire merkversie hetzelfde aantal calorieën en 7,6 g eiwit levert.

Het is een soortgelijk verhaal voor yoghurt en andere populaire alternatieve zuivelproducten. Eiwitrijke yoghurt is de laatste tijd steeds populairder geworden, maar ze kunnen aan de dure kant zijn. Je kunt versies van het eigen merk vinden vanaf 75 cent, terwijl versies met een naam tot het dubbele kunnen kosten voor een product van vergelijkbare kwaliteit.

Eet wat bonen, peulvruchten, vis, eieren, vlees en andere eiwitten

Bonen en peulvruchten zijn waar de eigen supermarktmerken echt uitblinken. Deze producten zijn routinematig de helft van de prijs van genoemde merken en vaak vergelijkbaar of zelfs superieur in kwaliteit.

Laten we eens kijken naar de bescheiden gebakken boon. Een blik van 420 g huismerk gebakken bonen in tomatensaus is verkrijgbaar voor 40cent, en een portie van een half blikje bevat 168 calorieën, 9,2 g eiwit, 9,9 g vezels en 8,5 g suikers. Ter vergelijking: een bekend populair merk kost vanaf 90 cent voor een blik van 415g en bevat 162 calorieën, 9,7g eiwit, 7,7g vezels en 9,8g suikers.

Eieren zijn in de supermarkten op dezelfde manier geprijsd en het is vaak kwaliteit waarvoor je betaalt. Vrije uitloop en biologische varianten zijn aan de duurdere kant, maar je kunt jezelf wat geld besparen als je kiest voor gekooide varianten.

Vlees, vis en soortgelijke eiwitbronnen zijn doorgaans aanzienlijk goedkoper als je kiest voor producten van het eigen merk, maar ze zullen toch een aanzienlijk deel van je totale budget in beslag nemen. Misschien wil je goedkopere eiwitopties proberen, zoals ingeblikte vis, bonen en andere peulvruchten en zuivelproducten.

Kies onverzadigde oliën en smeersels en eet in kleine hoeveelheden

Hier is nog een voorbeeld waarin de eigen merken van de supermarkt aanzienlijk goedkoper zijn voor een product van identieke kwaliteit.

Een fles extra vierge olijfolie van 750 ml is bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf € 2,39 bij een van de discountsupermarkten, maar merkalternatieven kunnen vanaf € 6 voor hetzelfde bedrag kosten.

En voor olijfoliespreads hebben vergelijkbare producten vaak aanzienlijke prijsverschillen. Eigen merken van supermarkten kosten gewoonlijk 99 cent voor een kuip van 500 g, terwijl benoemde merken meer dan € 2,50 kunnen kosten voor dezelfde hoeveelheid van een vergelijkbaar product.

Vergelijking afhaalmaaltijden

Ik was verrast om te ontdekken dat de eigen merken van supermarkten consequent goedkoper zijn en ongeveer gelijk aan en vaak superieur in voedingskwaliteit aan de genoemde merkalternatieven.

Als je je in een krappe financiële positie bevindt, is het de moeite waard om deze eigen merkproducten bij Lidl, Asda en Aldi te proberen, aangezien ze doorgaans de goedkoopste zijn van de grote Britse supermarkten.

Tips om gezond te eten met een beperkt budget

Hier zijn enkele van mijn andere favoriete tips om wat geld te besparen terwijl je toch gezond eet.

1. Heb een plan

Het plannen van je maaltijden helpt er niet alleen voor te zorgen dat je aan je voedingsbehoeften voldoet, maar betekent ook dat je zelden onderweg voedsel koopt (wat behoorlijk duur kan worden als het regelmatig voorkomt).

2. Probeer ingeblikt voedsel

Ingeblikt voedsel is doorgaans goedkoper dan niet-conserven en heeft een veel langere houdbaarheid. Je kunt geld besparen op de initiële kosten en door minder voedselverspilling.

3. Bereid maaltijden van tevoren

Door in bulk te koken en voedsel op te slaan, kun je zowel tijd als geld besparen. Maak twee keer per week tijd vrij om maaltijden te bereiden die drie of vier dagen meegaan.

4. Zoek naar korting stickers

Kortingsstickers zijn als het vinden van goud in een stroomgebied. Je krijgt hetzelfde product voor een fractie van de prijs - een geweldige manier om de kosten laag te houden!

5. Koop producten die in het seizoen zijn

Seizoensproducten zijn er in overvloed en worden vaak aangeboden of goedkoper dan in andere periodes van het jaar. Doe je onderzoek, zoek uit welke groenten en fruit in het seizoen zijn en plan je maaltijden dienovereenkomstig.

6. Kies goedkopere bezuinigingen

Goedkopere stukken vlees worden vaak als minder voedzaam beschouwd, maar dit is gewoon niet waar. Ze hebben misschien wat meer tijd nodig om te koken, maar ze zorgen voor heerlijke en zeer voedzame stoofschotels en soepen.

7. Vermijd de coffeeshop

Een afhaalkoffie kan je elke dag een paar euro kosten. Investeer in een reisbeker en je kunt jezelf in een maand tijd aardig wat geld besparen.

8. Bevroren is misschien een betere optie dan vers

Diepgevroren groenten en fruit zijn meestal goedkoper dan hun verse tegenhangers, maar vaak net zo voedzaam. "Vers is het beste" is niet altijd waar, vooral als het om groenten en fruit gaat.

Bericht om mee naar huis te nemen

De voedselprijzen en de kosten van levensonderhoud zullen naar verwachting de komende maanden blijven stijgen. Hoewel het jammer is dat de last hiervan wordt afgewenteld op de consument (zoals altijd), kunnen huishoudens zonder meer ondersteuning de druk verlichten via het wekelijkse supermarkt bezoek.

Bekijk de volgende keer dat je in de supermarkt staat alle producten die er zijn en vergelijk prijzen, ingrediënten en voedingswaarde-informatie. Je kunt jezelf vaak wat geld besparen door vergelijkbare (en soms superieure) kwaliteitsproducten te kopen die een fractie zijn van de prijs van merknamen.

Vond je dit artikel nuttig?

LEES DIT OOK:

Jamie Wright
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Jamie Wright
Jamie Wright heeft een MSc Degree in Human Nutrition en een BSc (Hons) in Sports and Exercise Science, en werkt nu samen met meerdere organisaties en runt zijn eigen privépraktijk om mensen te helpen met hun voedingsdoelen. Hij is geaccrediteerd bij de Vereniging voor Voeding en heeft honderden klanten, van thuisblijvende moeders tot internationale klanten, geholpen bij het werken met evidence-based, holistische voedingsprogramma's om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken. Naast het runnen van zijn praktijk, draagt ​​Jamie regelmatig bij met het presenteren en schrijven over voeding. Hij heeft zijn onderzoek gepresenteerd op het Britse Obesity Congress en op buitenlandse conferenties en heeft verschillende e-books geschreven terwijl hij geeft aan anderen(waaronder goede doelen). Zijn onderzoek richtte zich op gewichtsbeheersing, sport- / bewegingsprestaties en suppletie. Als een enorme sportfanaat, een fervente sportschoolganger en liefhebber van alles wat met honden te maken heeft, wil Jamie de ervaring en kennis die hij academisch en professioneel heeft opgedaan, delen door een bron van duidelijkheid te zijn in de enorme hoeveelheid ""belangrijke informatie en lawaai ""die er bestaat de gezondheids- en fitnessindustrie.
myprotein