Voeding

Gebruik van pesticiden gekoppeld aan gewichtstoename bij muizen, blijkt uit onderzoek

Vogelverschrikkers houden vogels misschien van het akkerland, maar ze hebben niet hetzelfde effect op insecten. In plaats daarvan wenden boeren zich vaak tot het gebruik van herbiciden en pesticiden, maar kan je hierdoor aankomen in gewicht? Studies hebben aangetoond dat een veelgebruikt pesticide in verband kan worden gebracht met gewichtstoename en obesitas.

De studie

Onderzoekers van McMaster University hebben onderzoek gedaan naar het effect van het bestrijdingsmiddel chloorpyrifos op muizen. In 2019 was chloorpyrifos het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in Europa, maar het is vervolgens verboden gezien de gezondheidsrisico’s.(2) Het bestrijdingsmiddel wordt echter nog steeds veel gebruikt in sommige staten in Amerika(3) en in heel Afrika(4), wat betekent dat een deel van het voedsel dat je eet nog steeds besmet kan zijn met het bestrijdingsmiddel.

Wetenschappers bestudeerden 34 veelgebruikte pesticiden en herbiciden in bruine vetcellen. De resultaten wezen op verschillende effecten van chloorpyrifos. Daaropvolgend werd onderzoek gedaan om de effecten van chloorpyrifos te testen bij muizen die een calorierijk dieet kregen.(1)

Het onderzoek werd uitgevoerd op bruine vetcellen, omdat deze cellen vol zitten met mitochondriën – die meer vet omzetten in energie, wat resulteert in het verbranden van calorieën, terwijl witte vetcellen het vet gewoon opslaan.

De resultaten

Uit het onderzoek bleek dat chloorpyrifos het calorieverbrandingsproces in de bruine vetcellen van muizen vertraagde.(1) Dit zorgde ervoor dat hun lichaam de calorieën opsloeg in plaats van ze te verbranden.

Wetenschappers geven aan dat chloorpyrifos het energieverbruik in bruine vetcellen slechts met 40 calorieën per dag hoeft te remmen om obesitas te veroorzaken.(1) Er wordt aangenomen dat 40 extra calorieën per dag die niet zijn verbrand, gelijk staat aan 2 tot 3 kilo gewichtstoename per jaar.

Hoewel de bevindingen van het onderzoek bij mensen nog moeten worden bevestigd, is het een zeer interessante ontdekking.

Bericht om mee naar huis te nemen

Nu het bestrijdingsmiddel in heel Europa is verboden, hoef je je geen zorgen te maken, maar als je het nog niet doet, is het misschien de moeite waard om je groenten en fruit grondig te wassen voordat je het eet, aangezien chloorpyrifos nog steeds wordt gebruikt in bepaalde delen van de wereld . We willen namelijk wel dat onze bruine vetcellen zo efficiënt mogelijk werken…

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

Algoritme voorspelt de beste manier om spieren op te bouwen op basis van individuele fysiologie

Training

Algoritme voorspelt de beste manier om spieren op te bouwen op basis van individuele fysiologie

2021-09-05 14:00:45van Emily Wilcock

Lichaamsbeweging verbetert de woordenschatgroei bij kinderen, volgens deze studie

Training

Lichaamsbeweging verbetert de woordenschatgroei bij kinderen, volgens deze studie

2021-09-04 07:00:37van Emily Wilcock

Voordelen van ijsbaden | Hoe helpt een ijsbad bij herstel en prestaties?

Training

Voordelen van ijsbaden | Hoe helpt een ijsbad bij herstel en prestaties?

2021-09-09 07:00:30van Scott WhitneyEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.