Voeding

8 beste plantaardige melksoorten

Plantaardige melk is de laatste jaren enorm populair geworden. Hoewel alternatieve melksoorten, zoals amandel-, soja- en cashewmelk, al een tijdje verkrijgbaar zijn, zijn het andere niet-zuivelproducten die nu steeds meer opkomen, waarbij haver, rijst en kokosnoot steeds populairder worden. Of het nu gaat om voedingswaarde, dierenwelzijn, milieu-impact, lactose of melkallergenen, of het is gewoon een kwestie van smaak, je hebt keuze te over. In dit artikel nemen we je mee door acht van de beste veganistische alternatieven om de beste plantaardige melk te vinden.

beste plantaardige melksoorten

Door: Jenaed Gonçalves Brodell, Diëtist. 

1. Amandelmelk

Licht zoet en nootachtig van smaak, amandelmelk is vaak populair omdat het weinig calorieën en vet bevat. Het amandelgehalte is meestal ongeveer 2%, dus het bevat vrij weinig eiwitten, en het is een veel minder geconcentreerde bron van heilzame voedingsstoffen dan hele amandelen vanwege het hoge watergehalte.

2. Kokosmelk

Kokosmelk heeft ook een zeer romige textuur en heeft een van de laagste koolhydraat- en eiwitgehaltes van alle melkalternatieven. Het heeft een hoog vetgehalte, met voornamelijk 90% verzadigd (degene waar je niet te veel van wilt) vet. Het heeft echter een hoog aantal middellange-keten triglyceriden (MCT’s), die goed voor je zijn.(1)

3. Hazelnootmelk

Zoet en nootachtig, hazelnootmelk bevat relatief veel calorieën, vet en koolhydraten en bevat weinig eiwitten in vergelijking met andere plantaardige melksoorten. Het smaakt nochtans geweldig.

4. Hennepmelk

Licht zoet, nootachtig en dun van structuur, het bevat vergelijkbare hoeveelheden vet als koemelk, maar ongeveer de helft van de calorieën en eiwitten (maar het is een van de weinige plantaardige bronnen met een compleet eiwit).

5. Macadamia-melk

Meestal waterig en met slechts 3% macadamia’s, dit is een van de meer recente melkalternatieven op de markt. Het is rijker, zachter en romiger dan de meeste niet-zuivelmelk. Het bevat weinig koolhydraten en eiwitten en is een geweldige bron van gezonde vetten.

6. Havermelk

Van nature zoet en mild van smaak, heerlijk bij ontbijtgranen en in smoothies. Het heeft de dubbele hoeveelheid koolhydraten en de helft van de hoeveelheid eiwit van koemelk. Havermelk heeft een van de hoogste hoeveelheden vezels van alle melkalternatieven.

Bekijk hieronder meer voordelen van havermelk…

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?

Voeding

Havermelk | Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? Zou je het moeten drinken?

2021-03-21 18:00:33van Claire Muszalski

7. Rijstmelk

Rijstmelk is de minst allergene van alle niet-zuivelmelk. Het bevat veel koolhydraten en calorieën, bevat weinig eiwitten, maar is laag in vet. Het is ook geweldig in smoothies.

8. Sojamelk

De smaak kan per merk verschillen, maar sojamelk is qua eiwithoeveelheid het beste niet-zuivelalternatief voor koemelk. Het is een van de weinige melkalternatieven die een complete eiwitbron is, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat.

Voedingswaarde van plantaardige melk:

Melk (per 100ml) Kcal Eiwit (g) Vet (g) Koolhydraten (g) Calcium (mg)
Halfvolle koemelk 48 3.5 1.7 4.7 120
Amandelmelk 13 0.4 1.1 3 124
Cashewmelk 23 0.5 1.1 2.6 9
Kokosmelk 19 0.1 1.9 0.4 16.2
Hazelnootmelk 29 0.4 1.6 3.1 114
Hennepmelk 35 2 3.1 0.5 220
Macadamia melk 27 0.4 2.1 0.5 140
Havermelk 51 1.3 2.1 6.8 120
Rijstmelk 51 0.4 1.1 9.7 118
Sojamelk 33 3.4 1.9 0.2 125

Bericht om mee naar huis te nemen

Welnu, nu je alles weet over niet-zuivelmelk en al zijn smaken en voedingswaarden, bevind je je in een uitstekende positie om te kiezen welke het beste voor jou is. Sojamelk is een goede optie als je op zoek bent naar iets wat qua voedingswaarde vergelijkbaar is met het echte werk. Amandel bevat weinig calorieën en vet, en bijna allemaal bieden ze een vorm van uniek voedingsvoordeel en ze smaken allemaal geweldig. Proost!

Sojamelk is het beste melkalternatief omdat het in alle macro- en micronutriënten net zo dicht bij koemelk ligt als de andere. Op grote schaal gebruikt als vervanging voor koemelk, is sojamelk opmerkelijk vanwege de anti-carcinogene eigenschappen van fytonutriënten die aanwezig zijn in de melk, bekend als isoflavonen. Qua voedingswaarde bevat het minder calorieën dan koemelk, minder vet en koolhydraten en bijna evenveel eiwitten.

Koemelk zelf is nogal controversieel als product, hoewel de meeste onderzoekers het er nu over eens zijn dat het een gezonde melk is dat alle belangrijke voedingsstoffen zoals vet, koolhydraten en eiwitten bevat. Melk helpt mensen ook door een aantal gastheerafweereiwitten te leveren die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen bepaalde microbiële infecties. Uiteindelijk is het de keuze van het individu of ze voor een zuivelalternatief gaan of gewoon bij koemelk blijven. Maar dit zijn acht van de beste plantaardige melkalternatieven.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

9 voedingsmiddelen met veel leucine

Voeding

9 voedingsmiddelen met veel leucine

2021-12-11 07:00:30van Liam Agnew

Eten voor het slapengaan? | Welke voedingsmiddelen zijn goed of slecht?

Voeding

Eten voor het slapengaan? | Welke voedingsmiddelen zijn goed of slecht?

2021-12-09 12:25:02van Liam Agnew

Wat is visceraal vet? | Hoe verlaag je het? | Visceraal vet verbranden

Voeding

Wat is visceraal vet? | Hoe verlaag je het? | Visceraal vet verbranden

2021-12-09 09:45:45van Alice PearsonMyprotein

Myprotein

Schrijver en Expert