Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Zo keer je weer goed terug in de sportschool

Zo keer je weer goed terug in de sportschool
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Na bijna 4 maanden eindelijk weer in de sportschool? Als je 4 dagen niet naar de sportschool gaat, kan je na de eerst volgende sessie al flinke spierpijn en vermoeidheid ervaren, dus hoe moet dat wel niet zijn na 4 maanden... Het wordt nog erger gemaakt voor degenen onder ons die ook thuis amper hebben gesport.

We kunnen het onszelf echter nog steeds draaglijk maken- je hoeft je dan ook echt geen zorgen te maken. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je optimaal voor te bereiden voor de sportschool.

Bereid je voor

Er zijn tal van dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op de sportschool: thuisworkouts, hardlopen en je supplementen en voeding onder controle krijgen. Zorg dat je nu al wat lichaamsbeweging krijgt, voordat je straks weer zes keer per week in de gym te vinden bent.

Het nu beginnen met het opbouwen van kracht met lichaamsgewichtoefeningen of uithoudingsvermogen door een paar wekelijkse runs te doen, zal je helpen om wat gemakkelijker terug te keren naar een sportschoolroutine.

Maak je geen zorgen als je "niet zo fit bent als je was" - dat zullen maar heel weinig mensen zijn. De sportschool is een plek voor ons om hier allemaal samen aan te werken, beter te worden en te groeien op welk niveau je ook zit.

Blijf naar de gym gaan

Wanneer je er weer voor kiest om naar de sportschool te gaan is dit nummer 1 en waarschijnlijk het enige waarop je je moet concentreren. Nadenken over al die gewichten en al die cardio kan intimiderend zijn, vooral als het meer dan 3 maanden geleden is.

Dus zeg gewoon tegen jezelf dat je alleen maar hoeft op te komen dag: dat als je eenmaal er bent, je nieuwe oefeningen kunt ontdekken of wat je wel en niet kunt doen. De kans is groot dat het niet de meest productieve training zal zijn, maar dat is ook helemaal niet erg.

Als je gaat en je hebt geen zin om iets op te tillen of als je denkt dat het te druk is, ga dan gewoon naar huis - zet jezelf niet onder druk om direct terug te gaan naar je oude routine. Uiteindelijk kom je weer terug bij je oude routine en gewoontes, dus heb gewoon een beetje geduld en blijf kleine beetjes tegelijk proberen.

Als je alleen al naar de sportschool gaat, heb je gewonnen. Je hebt dat doel bereikt. Als je een goede training hebt, nog beter.

Dit is een geweldige manier om je naar de sportschool te krijgen en dat is de eerste stap om jezelf weer in beweging te krijgen.

Begin met de oefening die je het meest hebt gemist

Wil je iets om naar uit te kijken? Denk dan eens aan de oefening die je het meest gemist hebt.

Ga en doe je favoriete oefening die je 3 maanden niet hebt kunnen doen. Of het nu gaat om squats, deadlifts of bankdrukken, er is iets om naar uit te kijken wanneer je terugkeert naar de sportschool.

Weer sporten in de gym moet een leuke en opwindende ervaring zijn, dus of je nu meer kunt doen dan alleen lichaamsgewichtoefeningen of je rug kunt trainen, vergeet niet om ervan te genieten - hoe zwaar je ook tilt.

Train niet te zwaar

Doe het rustig aan. Studies tonen aan dat te snel te zwaar gaan na een pauze kan leiden tot blessures. Je moet jezelf dus fysiek ontspannen, niet alleen mentaal.

Begin met ongeveer 40-60% van wat je oorspronkelijke liften waren en houd je ongeveer een week aan dat gewicht. Kijk daarna hoe je je voelt en verhoog het gewicht voor week 2.

Verlaag je herhalingen

Dit is er weer een om je een beetje beter te laten voelen. Als je je nog steeds vermoeid en moe voelt tijdens je training, verlaag dan het aantal herhalingen dat je doet. Push jezelf niet te veel, want straks moet je wéér een pauze nemen als je het niet rustig aan doet.

Neem iets langere rusttijden tussen sets

Langere rusttijden nemen is een andere manier om het jezelf een beetje gemakkelijker te maken en jezelf terug naar de sportschool te brengen. Het zal je misschien verbazen hoe moe je kunt worden als je in hetzelfde tempo traint als vroeger.

Dit is echter een evenwichtsoefening: je wilt goed uitgerust zijn voor je sets, maar het nemen van lange pauzes kan je ook momentum laten verliezen, je moe laten voelen en de pijn van dit alles verlengen. Probeer dus de balans te vinden tussen jezelf net genoeg pushen en het niet te overdrijven.

Geniet er zoveel mogelijk van

Zoals alles, zolang je het leuk vindt om te doen, wil je er meer van doen. Dus wat je ook meer van de sportschool laat genieten: doelen stellen, naar podcasts / muziek luisteren of je favoriete oefeningen doen, probeer gewoon een beetje plezier te hebben in de gym.

Onthoud dat je niet zelf naar de sportschool hoeft te sleuren. Het is een plek waar je kunt groeien, jezelf kunt uitdagen en veranderingen kunt zien in welk tempo dan ook en op welke manier dan ook.

Bericht om mee naar huis te nemen

Probeer rustig weer naar de sportschool te gaan, op de juiste wijze. Begin nu met de voorbereiding, verlaag je energie-output en ontspan jezelf zowel fysiek als mentaal. Zo kan het niet mis gaan!

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein