Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

We willen een einde maken aan gymtimidatie en de genderfitnesskloof, Hier is hoe

We willen een einde maken aan gymtimidatie en de genderfitnesskloof, Hier is hoe
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Heb je je ooit nerveus gevoeld over het binnenlopen van de gym? Vermijd je krachttraining helemaal? Je bent niet de enige.

Onderzoek suggereert dat vrouwen niet alleen minder zelfvertrouwen hebben om de gym binnen te gaan, maar ook in hun capaciteiten als het gaat om fysieke activiteit.(1,2) Het lijkt er zelfs op dat, zelfs als we het zo ver schoppen dat we naar een sportschool gaan, er nog steeds meerdere barrières zijn die vrouwen moeten overwinnen om zich zelfverzekerd en competent te voelen in deze ruimte.

Of je nu de enige vrouw in de sportschool bent of het gevoel hebt dat je niet weet wat je doet, deze gevoelens beperken de manier waarop we ons lichaam bewegen en kunnen ons zelfs volledig afschrikken.

Dus, in het licht van Internationale Vrouwendag en het versterken van al onze medevrouwen, wat kunnen we doen om meer vertrouwen te hebben in sport en fitness om deze genderkloof voor eens en voor altijd te dichten?

Heb zelfvertrouwen

Studies hebben aangetoond dat vrouwen hun testscores consequent zelf lager beoordelen in vergelijking met mannen.(3) Terwijl vrouwen dezelfde gemiddelde score als mannen hebben op de test. Zelfs nadat de deelnemers hun scores hadden laten zien in vergelijking met andere deelnemers, beoordeelden de vrouwen hun prestaties nog steeds lager dan de mannen.

Dus, wat laat dit zien? Ook al weten we inmiddels dat we een taak net zo goed kunnen uitvoeren als ieder ander, we staan ​​nog steeds niet achter onszelf. Dit zou kunnen verklaren waarom we nog steeds het feel imposter syndrome voelen als we de perfecte deadlift uitvoeren voor al die andere sportschoolbezoekers.

Steun jezelf, dames. Als je weet dat je die deadlift kunt, laat ze dan zien hoe het moet. Als je daar nog niet helemaal klaar voor bent, neem dan een vriend mee om je te spotten en je aan te moedigen terwijl je die zet maakt.

Als je een beginner bent, onthoud dan dat de helft van de jongens daar waarschijnlijk net zo incompetent is als jij, ze verbergen het alleen gewoon beter.

Vernietig maatschappelijke stereotypen

Vrouwen kunnen competitief, assertief en zweterig zijn. Hoe eerder we dit allemaal accepteren, hoe beter. De lichaamspositiviteitsbeweging en campagnes zoals This Girl Can hebben aangetoond dat van sporten houden en actief zijn geen specifieke lichaamsvorm of -maat hebben.

En nog belangrijker: wil je echt een sport waar je van houdt vermijden, omdat je misschien een lichaam krijgt dat het idee van de samenleving van een "perfect" lichaam niet voorschrijft?

Olympisch sprinter en Athlete Lead voor de Equality, Diversity, and Inclusion Board for British Athletics, Imani Lansiquot, legt uit dat zelfs topsporters deze druk voelen:

“Vanuit mijn persoonlijke ervaring voelde sport niet als de gemakkelijkste of meest toegankelijke hobby, een jong zwart meisje uit Zuid-Londen. Een belangrijke reden hiervoor was het stigma dat sport voor jongens is, of dat sportvrouwen worden gezien als "te gespierd" of te "bulk-achtig".​

We zijn allemaal opgegroeid met deze vreselijke ideeën die volledig zijn gebaseerd op hoe sport en fitness ons van buitenaf laten zien, in plaats van ons te concentreren op wat ze van binnen voor ons doen. Imani's hoop voor de toekomst van vrouwen in sport en fitness definieert dit perfect:

“Ik denk dat de sleutel om meer jonge vrouwen en mensen met een bepaalde achtergrond aan sport te doen, is het doorbreken van deze bestaande stigma's rond wat sport betekent. Ik zou graag willen dat jonge vrouwen sport zien als een passage van empowerment, in plaats van iets dat je op school moet doen of gewoon omdat je er goed in bent.​

Steun andere vrouwen

Iedereen is zwaar getroffen door de pandemie, maar sommigen van ons worstelen meer dan anderen. Een rapport van Women in Sport heeft aangetoond dat de pandemie de kloof tussen mannen en vrouwen in fitness opnieuw heeft vergroot, aangezien vrouwen meer huishoudelijke taken op zich nemen, zoals thuisonderwijs voor de kinderen.

Het vinden en bieden van kinderopvang vormde al een belemmering voor vrouwen om te sporten vóór de lockdown, maar dit is het afgelopen jaar verergerd.

Uit het onderzoek bleek dat 32% van de vrouwen hun conditie op een laag pitje had gezet omdat ze te veel te doen hadden voor anderen, en 61% zei dat ze meer moeite zullen moeten doen voor hun conditie als de lockdown voorbij is.

Hoewel dit nogal somber klinkt, kunnen we op dit moment genoeg doen om elkaar aan te moedigen en elkaar te helpen. Of het nu gaat om het delen van workout inspiratie (zoals onze blog!) of om vrienden mee uit te nemen voor een rondje hardlopen in het park, het is aan ons allemaal om elkaar in beweging te houden.

Het rapport Women in Sport benadrukt ook het feit dat we het profiel van vrouwen in de samenleving moeten vergroten. We moeten ons realiseren dat het niet egoïstisch is voor vrouwen om de tijd te nemen om voor zichzelf te zorgen, het is in feite essentieel voor niet alleen onze eigen gezondheid en geluk, maar ook dat van ons gezin.

Bericht om mee naar huis te nemen

Internationale Vrouwendag is voor ons een geweldige tijd om de kracht van vrouwen te vieren, maar ook om te kijken wat we nog meer kunnen doen om het speelveld gelijk te trekken. Het komt voort uit begrijpen wanneer we onszelf verbergen vanwege maatschappelijke stereotypen en elkaar juist ondersteunen om onze doelen te bereiken.

Dus blijf doorgaan en onthoud dat je BEHOORT in die gym, op die baan, in dat zwembad, of waar dan ook waar je actief en gelukkig van wordt.

Meer over internationale vrouwendag?

BEKIJK DIT OOK:

1. Sood, R., Jenkins, S. M., Sood, A., & Clark, M. M. (2019). Gender Differences in Self-perception of Health at a Wellness CenterAmerican journal of health behavior43(6), 1129-1135.

2. Wilson, O. W., Colinear, C., Guthrie, D., & Bopp, M. (2020). Gender differences in college student physical activity, and campus recreational facility use, and comfortJournal of American College Health, 1-6.

3. Exley, C. L., & Kessler, J. B. (2019). The gender gap in self-promotion (No. w26345). National Bureau of Economic Research.

4. Women in Sport. (2020). Lockdown Research: Implications for Women’s Participation.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein