Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Heeft het dragen van een mondkapje invloed op je prestaties?

Heeft het dragen van een mondkapje invloed op je prestaties?
Monica Green
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Monica Green

Je bent er waarschijnlijk aan gewend geraakt om voor elk uitje een mondkapje bij de hand te houden en er een te dragen lijkt de normaalste zaak van de wereld, waar je ook bent. Maar als je een hardloper bent, kan je dagelijkse run daar een uitzondering op zijn, waar je wat frisse lucht kunt opsnuiven.

Deskundigen hebben echter gezegd dat hardlopen in drukke gebieden een hoog risico inhoudt voor de overdracht van Covid19, wat het dragen van een mondkapje mogelijk een veilige optie maakt. Maar betekent dit dat je niet zo ver kunt rennen? Of zo snel? Een recent onderzoek heeft alle antwoorden gevonden en we hebben het voor je opgesplitst.

running up stairs outside

Moet ik tijdens het hardlopen een mondkapje dragen?

Als je door een landweg rent met bijna niemand in de buurt, hoef je waarschijnlijk geen mondkapje te dragen, aangezien het risico op overdracht van het virus erg laag is.

In een interview zei Trish Greenhalgh, hoogleraar gezondheidswetenschappen in Oxford, echter dat er een gevaar bestaat voor overdracht van Covid door hardlopers in drukke gebieden zoals winkelstraten of drukke parken.(1)

Professor Greenhalgh benadrukte ook een onderzoek waaruit bleek dat ongeveer 40% van de Covid-transmissies afkomstig is van mensen die asymptomatisch zijn, wat betekent dat je op je gebruikelijke run kunt zitten, je je absoluut prima voelt, niet beseft dat je Covid hebt, en dat je het zou kunnen verspreiden.(2)

Deskundigen zeggen dat het potentiële gevaar schuilt wanneer je in de buurt van anderen snuffelt en pufft, dus het is misschien het beste om te bekijken hoe druk je hardlooproute is en je mondkapje op te zetten als je een dichtbevolkt gebied betreedt, om elk risico van overdracht te minimaliseren.. (1)

Het goede nieuws…

Geen zorgen, we hebben ook goed nieuws van de experts.

In een onderzoek vorig jaar werd ontdekt dat het dragen van een mondkapje tijdens cardio, zelfs de meest slopende soort, de prestatie helemaal niet remde.(3)

De studie omvatte 14 gezonde mannen en vrouwen, die 24 uur voordat de studie begon, hun slaap-, dieet- en activiteitsniveaus onder controle hadden, en werd gevraagd om tot uitputting te trainen op een fitnessfiets. Ze deden dit 3 keer, een keer met een drielaags stoffen mondkapje, een keer met een chirurgisch mondkapje en een keer zonder mondkapje.(3)

Uit de studie bleek dat er geen impact was op de fysieke prestaties van degenen die een mondkapje droegen, en een minimale impact op de zuurstofconcentraties in het bloed en de spieren.(3)

Dus hoewel je tijdens het hardlopen misschien een beetje zweterig wordt als je een mondkapje draagt, is het de moeite waard om elke mogelijke overdracht te vermijden als je in een druk gebied bent, nu je erop kunt vertrouwen dat je prestaties onaangetast blijven. .

Bericht om mee naar huis te nemen

Omdat we aan de horizon hoop kunnen zien om uit deze pandemie komen, is het belangrijk om de richtlijnen voor social distancing te blijven volgen en het risico van overdracht waar mogelijk te minimaliseren. Als je weet dat je tijdens het hardlopen door een druk gebied zult lopen, overweeg dan om een ​​mondkapje te dragen; onderzoeken hebben aangetoond dat dit de prestaties niet zal beïnvloeden en dat het iemand mogelijk kan behoeden voor het oplopen van het virus.

Het dragen van een mondkapje tijdens het hardlopen is in België niet verplicht. Kijk op de website van de overheid om de regels voor Covid19 te vinden.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

1. Interview with Prof. Trish Greenhalgh, Good Morning Britain (GMB), (2nd March 2021), https://bit.ly/3vbfxRc

2. Prevalence of Asymptomatic SARS-CoV-2 Infection A Narrative Review

Daniel P. Oran, AMEric J. Topol, MDhttps://doi.org/10.7326/M20-3012 

3. Shaw, K., Butcher, S., Ko, J., Zello, G. A., &Chilibeck, P. D. (2020). Wearing of Cloth or Disposable Surgical Face Masks has no Effect on Vigorous Exercise Performance in Healthy IndividualsInternational Journal of Environmental Research and Public Health17(21), 8110.

Monica Green
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Monica Green
Monica komt oorspronkelijk uit het zuiden van Londen en studeerde af aan de Universiteit van Leeds met een graad in filosofie. Nadat ze tijdens haar studie haar liefde voor de sportschool ontdekte, voelde Monica zich aangetrokken tot krachttraining, wat haar enorm hielp tijdens stressvolle tijden als student. Ze schreef voor een populaire studentensite, en ontwikkelde haar vaardigheden als auteur en schreef dan ook regelmatig trending stukken. Ze vindt het geweldig dat ze haar liefde voor schrijven kan combineren met haar passie voor de sportschool. In haar vrije tijd houdt Monica van koken, nieuwe restaurants uitproberen met vrienden en nieuwe wandelpaden verkennen.
myprotein