Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Wat zeggen deze onderzoeken over je conditie? | De topstudies van deze week

Wat zeggen deze onderzoeken over je conditie? | De topstudies van deze week
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert3 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Ben je benieuwd naar de laatste wetenschappelijke onderzoeken? We hebben twee van onze favoriete recente onderzoeken samengesteld om je op de hoogte te houden van het laatste gezondheids- en fitnessonderzoek. Van wat te eten tot hoe te trainen, we houden ervan om voorop te lopen met de nieuwste fitnesstrends en -studies.

Deze week richten we ons op fit blijven in een wereld waarin je de hele dag blijft zitten en hoe je je hartkracht kunt testen door simpelweg een trap te beklimmen. Laten we erin duiken..

Training afwisselen met zitten

Velen van ons brengen veel te veel tijd door met stilzitten- vooral nu. Met velen van ons die vanaf de bank werken en minder tijd buiten spenderen, is het meer dan waarschijnlijk dat enkelen van ons niet de fysieke activiteit krijgen die we op dit moment nodig hebben. In het licht hiervan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgewerkt wat je fysieke activiteitsniveaus moeten zijn om lange periodes van zittende dagen te compenseren, welke verband kunnen houden met langdurige gezondheidsproblemen.(1)

Bij het onderzoek waren 44.000 personen betrokken die activity trackers droegen die zowel zittende perioden als fysieke activiteit meten. De onderzoekers ontdekten dat 10 of meer uur zitten per dag verband hield met een slechte gezondheid, maar als deelnemers 30-40 minuten intensieve activiteit per dag deden, bracht dit het risico terug tot het niveau van degenen die slechts een kleine hoeveelheid zittend doorbrengen.

Zoals verwacht, benadrukte het onderzoek dat elke hoeveelheid fysieke activiteit beter is dan geen. Of dat nu gewoon de trap oplopen is of je een korte wandeling maakt tijdens de lunchpauze, het telt allemaal bij elkaar op om zo de gezondheidsrisico's te verminderen.

Voel je dus niet overweldigd door de drang om creatief aan de slag te gaan met je thuistrainingen terwijl je niet naar de sportschool kunt. Onthoud dat elk klein beetje helpt en in beweging blijven is het allerbelangrijkste, hoe dat er ook voor jou uitziet.

Test je hartgezondheid door de trap te beklimmen

Wanneer de meeste mensen aan fitness denken, denken ze aan cardiovasculaire gezondheid - dat betekent in feite hoe sterk het hart is. We weten allemaal dat hoe beter je bloed (en zuurstof) door je lichaam kunt pompen, hoe beter je presteert. Dus, wat denk je van het beklimmen van 4 trappen?

Volgens deze laatste studie betekent het feit dat je 4 trappen in minder dan een minuut kunt afleggen, je een behoorlijk gezond hart hebt.(2) Onderzoekers stelden dit vast door de prestaties van de deelnemers op een loopband te vergelijken waar ze in een hoger tempo liepen of renden tot uitputting bij degenen die de 4 trappen in minder dan een minuut konden redden zonder ze op te lopen.

De onderzoekers stelden vast dat als het langer dan deze tijd of anderhalve minuut duurde, de deelnemers over het algemeen meer risico liepen op ziekte. Ze geloven dat het een goedkope en efficiënte manier is voor mensen om aan hun hartgezondheid te werken zonder het gebruik van een laboratorium - en na een minuut traplopen, zijn we het erover eens zijn dat dit ook een behoorlijk zware fitnessmeting is!

Bericht om mee naar huis te nemen

Of je nu het gevoel hebt dat je conditie op de achtergrond is geraakt door deze lockdown of je het wilt oppikken, op de hoogte blijven van de nieuwste trainingstrends is een geweldige manier om nieuwe manieren te vinden om je prestaties te verbeteren en resultaten te zien. Het is ook een geweldige manier om je fitnessroutine een vliegende start te geven met nieuwe ideeën om fit te blijven.

Genoten van deze topstudies?

LEES DIT OOK:

1. Bull, F. C., Al-Ansari, S. S., Biddle, S., Borodulin, K., Buman, M. P., Cardon, G., … & Willumsen, J. F. (2020). World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviourBritish journal of sports medicine54(24), 1451-1462.

2. European Society of Cardiology. (2020). Test Your Heart Health By Climing The Stairs.

Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein