Ga door naar belangrijkste inhoud
Training

Waarom het zorgen voor je emotionele gezondheid nu belangrijker is dan ooit

Waarom het zorgen voor je emotionele gezondheid nu belangrijker is dan ooit
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Met het nieuws dat Covid-19 België bereikt had, begonnen steeds meer mensen zich zorgen te maken. Dit was tenslotte een nieuw virus waar tot het begin van het jaar nog niemand van had gehoord. De enorme aandacht in de media voor de pandemie heeft daarbij niet niet geholpen. En de golf van paniekaankopen en het opslaan van grote hoeveelheden essentiële producten die daarop volgden, zorgde voor nog meer stress.

Toen de regering vervolgens de nieuwe regels aankondigde over de manier waarop we ons leven zouden moeten leiden, werd de bezorgdheid groter. De term 'social distance' werd een van de meest gebruikte uitdrukkingen, zelfisolatie werd iets nieuws en strikte regels over hoe we onze dagelijkse gewoontes zouden moeten uitvoeren, werden afgedwongen. Plotseling werd België in een wereld gegooid die we nog nooit eerder hadden gezien - een wereld van onzekerheid.

Wellicht merk je dat je je snel aanpast aan het voor het eerst op afstand werken vanuit huis. Mogelijk ben je onverwacht werkloos geworden. Scholen zijn gesloten, wat betekent dat kinderen nu thuis leren, wat nog meer stress veroorzaakt bij ouders die proberen hun werk en thuisonderwijs in evenwicht te brengen. Winkels sloten hun deuren voor het publiek, net als ooit zo populaire ontmoetingsplekken zoals pubs, restaurants en bars. Ouderen kregen te horen dat ze hun huis niet moesten verlaten.

We hebben op dit moment allemaal een ander levensritme..

Verandering is nooit gemakkelijk en de afgelopen weken is er veel gebeurd, het is daarom nóg belangrijker om voor je emotionele gezondheid te zorgen.

Veel mensen zijn zich erg bewust van het belang van het werken aan de lichamelijke gezondheid, maar hoe zit het met de geestelijke gezondheid?

Waarom mentale gezondheid op dit moment belangrijk is

Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Proberen om een ​​goede mentale gezondheid te behouden, kan voor sommigen in de beste tijden al een uitdaging zijn, maar op dit moment moet je er hard aan werken, omdat dit je in staat zal stellen meer veerkracht te ontwikkelen, veranderingen gemakkelijker te accepteren en een aantal gunstige coping-mechanismen te ontwikkelen wanneer stress binnensluipt.

Het ouderdomsgezegde zegt: "gezond lichaam, gezonde geest", maar het geldt ook voor het tegenovergestelde. Om jezelf beter te beschermen en elke ziekte te bestrijden, moet je ook voor je psyche zorgen.

 

Betere mentale gezondheid thuis

Door de nieuwe maatregelen die zijn genomen, heb je waarschijnlijk meer tijd thuis doorgebracht dan normaal en is je drukke agenda leeg.

Het gebrek aan menselijk contact kan moeilijk zijn; hetzelfde geldt voor het overweldigende gevoel van isolatie 'koorts'. Maar er zijn manieren om ermee om te gaan en een van de beste manieren om naar alles te kijken, is om dit als gewoon een andere periode te beschouwen. Het hoeft niet per se een slechte periode te zijn.

Zie dit als een manier om contact te leggen met mensen met wie je normaal gesproken weinig contact hebt. Zie het als een manier om anders te communiceren in plaats van alleen maar in het echt met elkaar te praten. Door alle geweldige technologische ontwikkelingen kunnen we nu videogesprekken voeren en zelfs online feesten met vrienden.

Gebruik deze tijd als een kans om een ​​nieuwe routine te creëren en zorg ervoor dat je prioriteit geeft aan het zorgen voor jezelf. Terug in de echte wereld hebben we heel weinig tijd om de dingen te doen die we echt leuk vinden, dus dit is een geweldige kans om die boeken te lezen die je al heel lang wilde lezen, te ontspannen en films te kijken, een gestructureerde workoutroutine te creëren, leer nieuwe dingen en probeer verschillende ontspanningstechnieken uit die je nog nooit hebt geprobeerd. Gebruik deze periode om slaap in te halen en de broodnodige rust te krijgen die je normaal niet zou hebben.

Dit is inderdaad een ongebruikelijke ervaring, maar een ervaring die je waarschijnlijk nooit meer zult hoeven meemaken - het kan zelfs zijn voordelen hebben. Hier zijn een paar tips om een ​​goede mentale gezondheid te behouden tijdens het Covid-19-tijdperk.

 

1. Blijf bewegen

Meer thuis bewegen en actief zijn, vermindert de stressniveaus. Door te sporten of een vorm van lichaamsbeweging te doen, verhoog je ook je energieniveau en verbeter je je slaap.

Zoek naar verschillende manieren om meer te bwegen en vind iets dat voor jou werkt, of je nu stretch-oefeningen doet of thuis een online trainingsles volgt, gaat hardlopen of een stevige wandeling maakt.

 

2. Denk meer na

Maak meer tijd voor reflectie. Dit is iets waar we normaal niet genoegde tijd voor nemen. Maak elke dag tijd vrij om na te denken over wat goed is gegaan. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de overwinningen en alle dingen waar je dankbaar voor bent, ongeacht hoe klein ze ook zijn.

Door in een dankbaarheidsdagboek te schrijven, blijf je gefocust en deze activiteit kan gemakkelijk in je nieuwe dagelijkse routine worden ingepast. Een andere manier om stress te verminderen, is door mindfulnesstechnieken te oefenen en je te concentreren op het heden in plaats van op negatieve of nutteloze gedachten.

 

3. Krijg meer kwaliteitsslaap

Zoals eerder vermeld, is slaap ongelooflijk belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Als je echter slapeloze nachten hebt, maak je geen zorgen, dit is tijdens periodes van onzekerheid en verandering normaal. Maar zonder een heldere geest die een goede nachtrust met zich meebrengt, is het uitdagender om de positieve dingen te zien.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Stel specifieke tijden in om naar bed te gaan en wakker te worden en probeer vast te houden aan een routine. Probeer ook waar mogelijk natuurlijk zonlicht te hebben om de kamer binnen te laten komen, nu dit je lichaamsklok helpt reguleren. Geen telefoon, tv of pc meer gebruiken 30 minuten tot een uur voordat je gaat slapen, kan ook je slaap verbeteren.

4. Gebruik betrouwbare informatiebronnen

Veel dingen kunnen je vervelend laten voelen, en geruchten en speculatie zijn er twee van, daarom zal je toegang moeten hebben tot kwaliteitsinformatie. Je hebt misschien geen controle over wat er in de wereld gebeurt, maar als je informatie hebt van goede bronnen, heb je het gevoel dat je meer controle hebt.

Met andere woorden, vermijd kranten die sensationeel zijn en platforms die 'fake news' publiceren en delen.

 

5. Blijf verbonden

In tijden van stress werken we over het algemeen beter als we ondersteuning hebben. Daarom is het belangrijk om in contact te blijven met je dierbaren via de telefoon, sociale media en e-mail. Veel hulplijnen bieden ook gratis emotionele ondersteuning als je die nodig hebt.

Wat sociale media betreft, is het ook goed om daar eens bij stil te staan. Neem deze tijd om te reflecteren en vraag jezelf af accounts moeten worden aangepast. Zijn er mensen of accounts die je zorgen erger maken? Als dat zo is, overweeg dan om ze voorlopig te dempen of niet meer te volgen totdat dit allemaal voorbij is.

Bericht om mee naar huis te nemen

Het is normaal dat je verveling, frustratie en eenzaamheid ervaart. Mogelijk voel je je ook somber of bezorgd over de gezondheid van jezelf en je naasten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om je op dit moment zo te voelen. Iedereen reageert anders op verschillende situaties. Onthoud dat deze gevoelens zullen verdwijnen en dat je je snel weer normaal zult voelen. Thuis blijven kan soms moeilijk zijn, maar onthoud vooral ook waarom je het doet.

Genoten van dit artikel?
Evangeline Howarth
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Evangeline Howarth

Evangeline heeft al vanaf jonge leeftijd deelgenomen aan competitieve sporten." Als gekwalificeerde RYA Dinghy Instructor begrijpt ze het belang van goede voeding voor extreme en duursporten, met name door haar ervaring in Team GBR Squads en het aanmoedigen en coachen van haar eerste universiteitsteam.

In haar vrije tijd houdt Evangeline van hardlopen - vooral van marathons. In de weekenden zul je merken dat ze watersporten doet of op een heuvel wandelt. Haar avonden besteden ze aan een HIIT-sessie of squats in de sportschool voordat ze pittig gaat eten met een ton groenten - yum!

Lees hier meer over Evie's ervaring.

myprotein