Supplementen

Zijn energiedrankjes slecht voor je of kunnen ze gezond zijn?

Energiedrankjes: ofwel de vloeibare vorm van junkfood, of juist meer een hulpmiddel voor meer focus en uithoudingsvermogen? Zijn energiedrankjes dan slecht voor je? Voor de gezondheidsbewuste en atletische mensen die er zijn, vallen energiedrankjes vaak op de lange lijst van ‘don’ts’, samen met een happy meal en diepvriesproducten. De juiste energiedrankjes kunnen echter goed voor je zijn. In dit artikel gaan we dieper in op het goede, het slechte en het mindere van energiedrankjes.

Dit is het moment om jezelf mee te nemen naar de wereld van energiedrankjes en te leren hoe je de prestatieverbeteraars onder alle troep kunt herkennen.

Je vindt in dit artikel:

energy drinks

Wat zijn energiedrankjes?

Je hebt waarschijnlijk al een goed idee van wat een energiedrank is, maar de kans is groot dat je alsnog de koolzuurhoudende dingen voor ogen hebt die je tijdens een avondje uit met drank mengt.

Energiedranken bevatten van nature ingrediënten die je een golf, of in ieder geval de indruk, van extra energie geven. De meest gebruikte ingrediënten zijn bijna altijd cafeïne, vaak taurine en soms vitamines en mineralen.

Niet alle energiedrankjes zijn echter hetzelfde.

Zijn energiedrankjes slecht voor je en waarom?

In een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie werd de veiligheid van enkele van de meest geconsumeerde energiedrankjes beoordeeld, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid over de regelmatige consumptie van cafeïne op de lange termijn, maar ze stelden dat er meer onderzoek nodig is om de effecten ervan vast te stellen.(1)

Een ander punt van zorg was het regelmatig consumeren van energiedrankjes gemengd met alcohol, waarvan wordt gesuggereerd dat het de kans vergroot op het ervaren van meer nadelige gevolgen, zoals blessures of ongelukken.

De laatste grootste zorg had betrekking op het suikergehalte van sommige energiedranken, die kunnen bijdragen aan obesitas als ze regelmatig worden geconsumeerd. Niet alle energiedrankjes bevatten echter grote hoeveelheden suiker – controleer altijd het etiket om er zeker van te zijn.

Dus, zijn suikervrije energiedrankjes een veiliger alternatief? Hoewel de suikervrije variëteiten niet zo slecht zijn voor je tanden, kunnen ze nog steeds leiden tot de andere negatieve bijwerkingen.(2)

Bijwerkingen van energiedrank

Het misbruiken van kant-en-klare energiedrankjes kan je verre van energiek maken. Ze kunnen zelfs aanzienlijke, blijvende schade toebrengen aan je gezondheid.

In kleinere doses kan de gemiddelde energiedrank op korte termijn negatieve effecten hebben, zoals je rusteloos en prikkelbaar maken, maar in ergere gevallen zijn de volgende bijwerkingen gemeld:

  • Slechte tandheelkundige gezondheid
  • Zwaarlijvigheid
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hartgerelateerde problemen

Er zijn echter gezonde energiedrankjes beschikbaar die dergelijke bijwerkingen niet veroorzaken – lees verder voor meer informatie.

Cafeïne in energiedrankjes

Cafeïne is een stimulerend middel. Het is ook het belangrijkste ingrediënt in de meeste energiedrankjes en mag niet in grote hoeveelheden worden geconsumeerd als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Onlangs is er een grote, systematische wetenschappelijke review uitgevoerd waarin werd geconcludeerd dat het drinken van maximaal vier kopjes koffie geen gezondheidsrisico met zich meebrengt (dat is in totaal ongeveer 400 mg per dag).(3)

Het is bewezen dat cafeïne de fysieke prestaties verbetert, het uithoudingsvermogen verbetert en een mentale voorsprong geeft door de alertheid te vergroten en ook de concentratie te verbeteren.

Cafeïne in energiedrankjes is meestal afgeleid van guarana of yerba mate. De cafeïne die je in energiedrankjes krijgt, is dezelfde als de cafeïne die je in de gemiddelde kop koffie aantreft – er zijn gewoon hogere niveaus van.

Voor elk blikje van 250 ml van je gemiddelde energiedrank varieert het cafeïnegehalte van ongeveer 40 mg tot 360 mg. Een kopje koffie van vergelijkbare grootte bevat ongeveer 100 mg cafeïne. Wetenschappelijk onderzoek beschouwt tot ongeveer 400 mg cafeïne als veilig om per dag te consumeren; dus de cafeïnegehaltes zijn niet de primaire zorg voor de gezondheid. Hoewel, één extra je over het veronderstelde veilige niveau van 400 mg kan brengen.

Suiker in energiedrankjes

De meeste traditionele energiedrankjes variëren tussen de 25-40 gram suiker per portie, wat ongeveer hetzelfde is als een chocoladereep.

Een hoog suikergehalte verhoogt niet alleen het caloriegehalte, maar kan ook een negatieve invloed hebben op je tanden, cholesterol, bloedsuikerspiegel en energieniveau. Hoewel ons lichaam op koolhydraten draait, zijn geraffineerde suikers niet de beste energiebron. De negatieve effecten van suiker uit energiedranken zijn vaak genoeg om op te wegen tegen de voordelen.

Gezonde energiedrankjes

Als je ooit een kant-en-klaar energiedrankje hebt gepakt en tussen je sets in de sportschool hebt gedronken, dan wordt het tijd dat je op zoek gaat naar een gezondere optie.

Een hoogwaardige, gezonde energiedrank kan hetzelfde effect hebben als een pre-workout, met toegevoegde ingrediënten zoals aminozuren. Naast pre-workout kun je die middagdip verslaan door een gezondere optie te kiezen voor je keuze aan ingeblikte stimulantia.

Zoek naar energiedrankjes met ingrediënten die je kent en vertrouwt. Voor betere prestaties moet je bijvoorbeeld letten op:

  • Cafeïne – voor betere prestaties en beter herstel
  • Aminozuren – met name vertakte aminozuren (BCAA’s) om spieropbouw te stimuleren
  • L-Theanine – (vooral in combinatie met cafeïne) om de focus te vergroten
  • Vitaminen en mineralen – met name B-vitamines, die vermoeidheid en moeheid verminderen
  • Minimale suikers – je lichaam heeft koolhydraten nodig voor energie, maar niet op het hoge niveau van ongezonde energiedrankjes, waardoor je leegloopt en je herstel na een training kan beïnvloeden.

BCAA-drink

BCAA Drink is een heerlijk smakende prestatiedrank die 5 gram vitale spierinfuserende aminozuren met vertakte ketens (BCAA’s) per blikje levert, waardoor je je fitnessgame naar een hoger niveau kunt tillen. Geen suiker, minimale calorieën en geen koolhydraten, maar het geeft toch een snelwerkende energieboost.

Lees hier meer over BCAA’s:

Waarom en wanneer moet je BCAA's gebruiken?

Supplementen

Waarom en wanneer moet je BCAA's gebruiken?

2021-03-18 07:00:49van Gareth Gray

Command drink

Hoewel cafeïne je een energieboost kan geven, heb je soms wat meer pit nodig. Wanneer je je moet concentreren en je hersenen scherp moet houden, heeft Command Cognizin (dat helpt om de acetylcholineniveaus in de hersenen te verhogen) om je snelheid en aandacht te verhogen.(4)

Voor nog meer voorsprong heeft Command L-tyrosine, om mentale vermoeidheid te verminderen en je de hele tijd scherp te houden.(5)

Wanneer moet ik energiedrankjes drinken?

Omdat energiedrankjes stimulerende middelen zijn, kan hun cafeïnegehalte een tweesnijdend zwaard zijn. In de sportschool maken ze je tot een kracht om rekening mee te houden, maar als ze te dicht bij je bedtijd worden genomen, kunnen ze de slaap onderbreken, wat uiteindelijk nadelig zal zijn voor het natuurlijke energieniveau.

De halfwaardetijd van cafeïne is ongeveer 5 uur, wat betekent dat de helft van de hoeveelheid cafeïne na die tijd nog steeds in je systeem zit.(6)

Het wordt aanbevolen om energiedrankjes te drinken voordat je gaat sporten en tot 6 uur voor het slapengaan om een ​​verstoorde slaap te voorkomen. Door te sporten verhoog je je metabolisme, maar alleen de tijd heeft invloed op het cafeïnegehalte in het lichaam.

Bericht om mee naar huis te nemen

Niet alle energiedrankjes zijn slecht voor je. In plaats van je te onthouden, is het antwoord om het voedingsetiket te controleren voordat je het drinkt en op zoek te gaan naar goede ingrediënten zoals cafeïne, BCAA’s en vitamines en mineralen, met beperkte hoeveelheden suiker.

Genoten van dit artikel?

LEES DIT OOK:

Gaming supplementen | Verbeter je Game Skills

Supplementen

Gaming supplementen | Verbeter je Game Skills

2020-12-09 04:00:19van Claire Muszalski

Waarom en wanneer moet je BCAA's gebruiken?

Supplementen

Waarom en wanneer moet je BCAA's gebruiken?

2021-03-18 07:00:49van Gareth GrayClaire Muszalski

Claire Muszalski

Schrijver en Expert

Claire is een geregistreerde diëtiste bij de Academie voor Voeding en Diëtetiek en een gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach bij het Internationale Consortium voor Gezondheid en Welzijn Coaching . Ze heeft een Bachelor of Science in Biologie en een Master's degree in Clinical Dietetics and Nutrition van de Universiteit of Pittsburgh.

Praten en schrijven over eten en fitness vormen de kern van Claire's ethos, omdat ze haar ervaring graag gebruikt om anderen te helpen hun gezondheids- en welzijnsdoelen te bereiken.

Claire is ook een gecertificeerde indoor cycling-instructeur en houdt van de mentale en fysieke boost die ze krijgt van runs en yogalessen. Wanneer ze niet aan het sporten is, juicht ze de sportteams van haar woonplaats in Pittsburgh toe of kookt ze voor haar familie.

Lees hier meer over de ervaring van Claire.