Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Top 5 voordelen van vitamine B-complex voor je huid

Top 5 voordelen van vitamine B-complex voor je huid
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein
Door: Rachel Greene.

Vitamine B is meer dan alleen vitamine B12. In feite zijn er acht soorten B-vitamines! Deze omvatten thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur, vitamine B6, biotine (B7), vitamine B12 en folaat (foliumzuur). B-vitamines hebben tal van voordelen voor het lichaam. Ze zijn echter waarschijnlijk het best bekend om hun energieaanvulling en huidgezondheidseigenschappen.

Wat is vitamine B-complex?

Een B-vitaminecomplex is meestal een combinatie van B-vitamines. Elke vitamine is belangrijk vanwege hun verschillende functies. Vitamine B zijn meestal in water oplosbaar, dus hebben een beperkte opslagcapaciteit in het lichaam. Dit betekent dat we voor het grootste deel van onze vitamine B moeten vertrouwen op voedingsbronnen.

Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof voor vegetariërs en veganisten, omdat het alleen in dierlijke producten voorkomt. Dagelijkse suppletie van deze vitamine B12 wordt meestal aanbevolen.

Hoeveel vitamine B heb ik nodig?

Als alleen B12 nodig is, is de aanbevolen hoeveelheid 10 microgram per dag (of 2 mg per week). De aanbevelingen voor foliumzuur zijn 200 microgram per dag. Vrouwen die proberen zwanger te worden of al zwanger zijn, moeten daarbovenop 400 microgram extra per dag innemen. Elk van de andere B-vitamines heeft een andere aanbevolen inname, afhankelijk van het geslacht en wordt meestal weergegeven in microgrammen - één microgram is 1000 keer kleiner dan een milligram (mg).

Meestal is suppletie niet schadelijk. Het innemen van meer dan 200 mg vitamine B6 per dag kan echter leiden tot gevoelloosheid of tintelingen in de armen of benen. Overmatige doses foliumzuur kunnen de symptomen van vitamine B12-tekort bij oudere mensen verbergen.

Wat is de relatie tussen vitamine B en huidgezondheid?

Lage niveaus van vitamine B worden geassocieerd met dermatitis (droge huid) en een algehele slechte gezondheid van de huid. Vitamine B is belangrijk voor het onderhoud van de barrièrelaag van de huid en het ondersteunen van de huidstructuur. Vitamine B is belangrijk om de groei van nieuwe huidcellen te bevorderen - belangrijk om de beschadigde huid te helpen genezen.

5 voordelen van het gebruik van een vitamine B-complex

Zoals eerder vermeld, wordt vitamine B geassocieerd met meerdere gezondheidsbevorderende eigenschappen:

Verhoogde vetzuurproductie

Hoewel dit misschien negatief klinkt, zijn vetzuren essentieel voor een goede gezondheid van de huid. De huid is een meerlagig orgaan dat collageen en andere vetzuren nodig heeft om zijn structuur te behouden. B-vitamines helpen bij de productie van vetzuren. Suppletie kan leiden tot een jeugdiger ogende, stralende huid. Vooral biotine (B7) is hier goed voor.

Verbeterde immuunfunctie

Vitamine B12, B2 en B6 kunnen de immuniteit helpen versterken door de functie van natuurlijke killer-T-cellen en andere witte bloedcellen te ondersteunen. Dit zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor het doden van ongewenste virussen en bacteriën die infecties veroorzaken. Een verzwakt immuunsysteem kan leiden tot hypopigmentatie en verhoogde kans op irriterende reacties, b.v. contactdermatitis.

Verminderde ontsteking

B12, B2, B5, B6 en foliumzuur hebben allemaal ontstekingsremmende eigenschappen. Het is aangetoond dat suppletie met deze vitamines inflammatoire huidaandoeningen vermindert. Voorbeelden hiervan zijn acne en psoriasis. Lage vitamine B-waarden kunnen ook het risico op allergieën verhogen, omdat deze meestal het gevolg zijn van een ontstekingsreactie.

Verhoogde bloedstroom

Vitamine B3 (niacine) wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten omdat het bloedvaten opent. Dit verhoogt de zuurstoftoevoer en de levering van voedingsstoffen aan een gebied. Het kan ook de verwijdering van afvalproducten verbeteren, wat leidt tot een verminderde ophoping van bacteriën en vuil in de huid.

Sterker haar

De gemiddelde haarcyclus is ongeveer 3 maanden of 100-120 dagen. De laatste fase van de cyclus is de exogene fase, waarin uitscheiding plaatsvindt. Een tekort aan vitamine B2, B7, B12 en foliumzuur zijn allemaal in verband gebracht met meer haarverlies. B7 (biotine) wordt vaak aangetroffen in haar- en nagelsupplementen, omdat het de haarcyclus kan beïnvloeden vanwege zijn rol in celsignalering.

Natuurlijke bronnen van vitamine B

Sommige dierlijke bronnen van B-vitamines zijn vis, varkensvlees, kip, rundvlees en eieren.

Plantaardige bronnen zijn overvloedig aanwezig in veel van de B-vitamines, behalve vitamine B12. Deze omvatten bonen, tofu, avocado's, noten en donkere bladgroenten.

Bericht om mee naar huis te nemen

Er zijn veel voordelen verbonden aan vitamine B-suppletie. Het helpt de kwaliteit van haar, nagels en huid te verbeteren, de cognitieve functie te verbeteren en ontstekingen en bijbehorende ontstekingsreacties te voorkomen.

Als je je echter zorgen maakt of hulp nodig heeft bij medische aandoeningen, neem dan contact op met je huisarts. Dit artikel mag niet worden gebruikt als vervanging voor medisch advies.

Vond je dit artikel nuttig?

BEKIJK DIT OOK:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/
  2. https://www.bda.uk.com/resource/folic-acid.html
  3. https://www.bda.uk.com/news-campaigns/campaigns/one-blue-dot/sustainable-september/nutritional-considerations-for dietitians.html#:~:text=If%20a%20vitamin%20B12%20supplement,at%20least%202mg%20per%20week.
  4. Yoshii K, Hosomi K, Sawane K, Kunisawa J. Metabolism of dietary and microbial vitamin N family in the regulation of host immunity. Front Nutr. [online]: 2019. Available from: ·https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2019.00048/full
  5. Almohanna H, Ahmed A, Tsatilis J, Tosti A. The role of vitamins and minerals in hair loss: a review. Dermatology and Therapy. 2019:9; 51-70.
Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein