Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Teunisbloemolie voor de menopauze: voordelen en bijwerkingen

Teunisbloemolie voor de menopauze: voordelen en bijwerkingen
Myprotein
Schrijver en Expert1 jaar Ago
Bekijk het profiel van Myprotein

Menopauze en peri-menopauze kunnen een lastige tijd zijn om te navigeren; van opvliegers tot stemmingswisselingen, dit kan een moeilijke periode zijn voor vrouwen. Er is geen one-size-fits-all als het gaat om het beheersen van symptomen van de menopauze. Er zijn echter aanwijzingen dat natuurlijke supplementen zoals teunisbloemolie in deze periode van het leven enkele voordelen kunnen bieden.

Artikel geschreven door Rachel Greene. 

Wat is teunisbloemolie?

Teunisbloemolie, of 'Oenothera Biennis', is een kruidensupplement gemaakt van de zaden van de teunisbloemplant. De olie is een bron van fyto-oestrogenen, een verbinding die oestrogeen in het lichaam nabootst. Met de leeftijd nemen de oestrogeenspiegels af, maar suppletie met oestrogeenachtige verbindingen (zoals fyto-oestrogenen) kan de negatieve symptomen die gepaard gaan met oestrogeenverlies en de menopauze helpen verminderen.

10 voordelen van teunisbloemolie voor de menopauze

 1. Verminderde opvliegers
 2. Verminderd nachtelijk zweten
 3. Verlaagd cholesterol
 4. Verminderde ontsteking
 5. Verbeterde stemming
 6. Verminderde pijn in de borst
 7. Verbeterde botdichtheid
 8. Verbeterde vaginale droogheid
 9. Bescherming van de cognitieve functie
 10. Verbeterde gezondheid van de huid

Verminderde opvliegers

Lagere niveaus van oestrogeen worden geassocieerd met een nauwere temperatuurregeling. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, maar ook een algemeen warmer gevoel. Onderzoek suggereert dat, hoewel suppletie met teunisbloemolie misschien niet helpt om de frequentie van opvliegers te verminderen, het de intensiteit van de opvliegers kan verminderen. (1)

Verminderd nachtelijk zweten

Naast de gevreesde 'opvliegers' is het ook bekend dat de menopauze nachtelijk zweten veroorzaakt. Suppletie met teunisbloemolie kan helpen om niet alleen de frequentie maar ook de ernst van nachtelijk zweten te verminderen. Het exacte mechanisme hierachter is niet bekend. (2)

Verlaagd cholesterol

Door de menopauze gaan betekent een verlies van oestrogeen en de beschermende effecten ervan. Hierdoor lopen vrouwen een hoger risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Het is echter aangetoond dat suppletie met teunisbloemolie het cholesterolgehalte verlaagt. Dit is belangrijk, omdat cholesterolophoping de bloedvaten kan vernauwen en het risico op hoge bloeddruk en bloedstolsels kan vergroten (3).

Verminderde ontsteking

Gewrichtspijn, vermoeidheid, droge huid of maag-darmklachten kunnen allemaal tekenen zijn van een ontsteking van het lichaam. Onderzoek naar teunisbloemolie heeft uitgewezen dat het antioxiderende eigenschappen bevat, die kunnen helpen om het ontstekingsniveau te verminderen. (4)

Verbeterde stemming

De menopauze wordt geassocieerd met een lager humeur en verhoogde angst. Evenals fyto-oestrogenen bevat teunisbloemolie essentiële vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze antidepressieve eigenschappen hebben. Het is aangetoond dat teunisbloemolie een slecht humeur verbetert en de niveaus van zowel prikkelbaarheid als angst vermindert.

Verminderde pijn in de borst

Als gevolg van veranderingen in hormoonspiegels komt pijn in de borst (mastalgie) vaak voor als onderdeel van het premenstrueel syndroom. Mastalgie komt echter ook veel voor tijdens de menopauze en in de periode na de menopauze. Aangenomen wordt dat dit het gevolg is van een verandering in zowel oestrogeen als prolactine. Teunisbloemolie kan mastalgie verminderen die optreedt als gevolg van zowel PMS als de menopauze.

Verbeterde botdichtheid

Het verlies van oestrogeen dat optreedt met de leeftijd leidt ook tot een daaropvolgend verlies van botdichtheid. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op fracturen. Onderzoek suggereert dat suppletie met teunisbloemolie naast calcium- en visolie een significant effect kan hebben op het herstel van de botmineraaldichtheid.

Verbeterde vaginale droogheid

Naast een negatieve invloed op de gezondheid van de botten, kan verlies van oestrogeen ook leiden tot vaginale droogheid. Dit kan seks ongemakkelijk maken en ook het risico op urineweginfecties vergroten. Het is aangetoond dat suppletie met teunisbloemolie en andere fyto-oestrogeenbevattende kruiden de symptomen van vaginale droogheid verbetert. Fyto-oestrogenen werken op dezelfde manier als oestrogeen, wat kan helpen om het natuurlijke evenwicht te herstellen.

Bescherming van de cognitieve functie

Er wordt gedacht dat verhoogde vergeetachtigheid die optreedt bij het ouder worden, verband houdt met verminderde geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron, testosteron). Fyto-oestrogenen zoals teunisbloemolie kunnen cognitieve achteruitgang helpen vertragen of voorkomen door geslachtshormonen zoals oestrogeen na te bootsen. Fyto-oestrogenen kunnen ook helpen om de plasticiteit van de hersenen te behouden.

Verbeterde gezondheid van de huid

Hoewel we het al gehad hebben over de antioxiderende eigenschappen van teunisbloemolie, is het belangrijk om specifiek te kijken naar de voordelen die suppletie op de huid kan hebben. Onderzoek suggereert dat de elasticiteit, zachtheid en droogheid van de huid allemaal kunnen worden verbeterd met teunisbloemolie. Daarentegen kan het verschijnen van rimpels worden verminderd.

Bijwerkingen van teunisbloemolie

500-1000 mg is de typisch gebruikte dosering van teunisbloemolie in onderzoeksstudies. Bijwerkingen kunnen zijn diarree, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Teunisbloemolie mag niet worden ingenomen door vrouwen met epilepsie, omdat dit een wisselwerking kan hebben met hun medicatie. Het mag ook niet worden ingenomen door vrouwen die zwanger zijn of proberen zwanger te worden. Driemaal daags 500 mg – 1000 mg (0,5-1 g) kan als oplaaddosis worden gebruikt.

Praat met je huisarts

Dit artikel is alleen voor educatieve doeleinden en mag niet worden gebruikt als vervanging voor medisch advies. Als je je zorgen maakt over de menopauze of symptomen van de menopauze, vraag dan advies aan een geschikte medische professional.

Bericht om mee naar huis te nemen

Samengevat zijn er verschillende manieren waarop kruidensupplementen zoals teunisbloemolie kunnen worden gebruikt om symptomen van de menopauze te verlichten. Dit is een veel onderzocht gebied dat zich de komende jaren waarschijnlijk verder zal uitbreiden.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik je teunisbloemolie voor de menopauze?

Teunisbloemolie wordt meestal gevonden in capsulevorm.

Wat doet teunisbloemolie met hormonen?

Teunisbloemolie heeft geen directe invloed op de hormoonspiegels - in plaats daarvan bootst het de werking van oestrogeen in het lichaam na en laat het lichamelijke processen doorgaan alsof er oestrogeen aanwezig is.

Hoe lang duurt het voordat teunisbloemolie werkt?

Het kan even duren voordat de effecten van teunisbloemolie zichtbaar zijn, dus het wordt meestal aanbevolen om het minimaal 3-6 maanden te gebruiken.

Heeft teunisbloemolie bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale stoornissen zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel of diarree.

 1. Farzaneh F, Fatehi S, Sohrabi M-R, Alidezhah K. The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomised clinical trial. Arch Gynaecol Obstet. 2013; 288(5): 10755-9.
 2. Kazemi F, Masoumi S, Oshvandi K. The effect of evening primrose oil capsule on hot flashes and night sweats in postmenopausal women: a single-blind randomised control trial. J Menopausal Med. 2021; 27(1): 8-14
 3. Rattanatantikul T, Maiprasert M, Sugkraroek P, Mumrungpert A. Efficacy and safety of nutraceutical on menopausal symptoms in post-menopausal women: a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Diet Suppl. 2020; 19(2): 168-183
 4. Safdari F, Motaghi Dastenaei B, Khieri S, Karamiankakolaki Z. Effect of evening primrose oil on postmenopuasal psychological symptoms: a triple-blind randomised clinical trial. J Menopausal Med. 2021; 272(2): 58-65
 5. Kendra M, Glavac N, Nagy M, Dolenc M. Herbal products used in menopause and for gynaecological disorders. Molecules. 2021; 26(24): 2421
 6. Johnson A, Robert’s L, Elkins G. Complementary and alternative medicine for menopause. J Evid-Based Integr Med [online] 2019; 24. [Accessed 11th Sept 2022]. Available from: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2515690X19829380
 7. Franco O, Chowdhury R, Troup J, et al. Use of plant -based therapies and menopausal symptoms: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016; 315(23): 2554-2563
 8. Echeverria V, Echeverria F, Barrett G, Echeverria J, Mendoza C. Estrogenic plants: to prevent neurone generation and memory loss and other symptoms in women after menopause. Front Pharmacol [online]. 2021. [Accessed 11th Sept 2022]. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.644103/full
 9. Tumsutti P, Maiprasert M, Sugkraoek P, Wanitphakdeedecha R, Bumrungpert A. Effect of a combination of botanical actives on skin health and antioxidant status in post-menopausal women: A randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Cosmet Dermatol. 2021; 21(5): 2064-2072
Myprotein
Schrijver en Expert
Bekijk het profiel van Myprotein
myprotein