Ga door naar belangrijkste inhoud
Supplementen

Is wei-eiwit glutenvrij?

Is wei-eiwit glutenvrij?
Louise Bula
UK geregistreerde diëtist4 jaar Ago
Bekijk het profiel van Louise Bula

Als je een glutenallergie hebt, realiseerde je je waarschijnlijk al vrij vroeg dat het in nogal wat nietsvermoedende voedingsmiddelen kan zitten. Dus zit het in wei-eiwit?

Het antwoord is nee, wei-eiwit bevat geen gluten. Hoewel gluten een eiwit is, is het heel anders dan die in je shake. Gluten wordt gevonden in graankorrels, met name tarwe en is verantwoordelijk voor het vormgeven van het deeg tijdens het bakproces. Bronnen van gluten zijn tarwe, gerst, rogge en haver.

Je moet echter op de ingrediënten letten, omdat veel verschillende weiproteïnepoeders extra ingrediënten bevatten, waaronder aroma's die gluten kunnen bevatten (bijv. Tarwe).

Daarbij wil je je bewust zijn van het kruisbesmetting risico, omdat sommige producten worden vervaardigd in een faciliteit die andere glutenbevattende producten verwerkt.

 

Wat is wei-eiwit?

Wei-eiwit is een van de bijproducten in het kaasbereidingsproces.(1) Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement dat kan helpen bij spiergroei en -herstel.(2) Wei kan worden gekocht in verschillende vormen, waaronder eiwitrepen en shakes.

 

Glutenvrije eiwitten

De meerderheid van de mensen die gluten moeten uitsluiten van hun dieet zijn personen met een auto-immuunziekte genaamd coeliakie. Glutenintolerantie / -gevoeligheid bestaat wel, gegevens suggereren dat ongeveer 0,5-0,6% van de wereldbevolking dit heeft.(3)

Glutenvrij eiwit omvat wei-concentraat, wei-isolaat of gehydrolyseerde wei. Deze soorten wei zijn allemaal glutenvrij en veilig voor mensen die gluten vermijden. Niettemin zijn niet alle weiproteïnepoeders glutenvrij. Sommige varianten bevatten extra ingrediënten, waaronder aroma's die kunnen worden afgeleid van allergenen, waaronder gluten.

Diverse producten worden ook geproduceerd in een faciliteit die ook andere glutenbevattende producten verwerkt. Voor Myprotein-producten worden een aatal van onze producten door leveranciers getest om er zeker van te zijn dat het onder de drempelwaarde is om een ​​‘glutenvrije’ claim in te schakelen (<20ppm).(4)

Als een product van nature glutenvrij is, is het nog steeds belangrijk om te controleren of het is getest, nu kruisbesmetting nog steeds een aanwezig risico kan zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van glutenvrije eiwitten:

1. Impact Whey

Dit is onze meest populaire shake en komt in veel smaken. Het is weiconcentraat en bevat 21 g eiwit per portie.

Sommige glutenvrije smaken zijn: Apple Crumble & Custard Flavour, Banana, Blueberry, Blueberry Cheesecake, Chocolate Banana, Chocolate Brownie, Chocolate Cereal, Chocolate Coconut, Chocolate Nut, Chocolate Orange, Chocolate Peanut Butter, Chocolate Smooth, Cinnamon Danish, Cinnamon Roll.

2. Diet Protein Blend

Als je op zoek bent naar een iets lagere calorie-shake, dan is dit een geweldige optie. Tevens bevat de blend  CLA en choline, evenals vitamines om je gezondheid te ondersteunen.

Alle smaken zijn glutenvrij: Marshmallow, Strawberry Cream, Chocolate Fudge Brownie en Natural Vanilla.

3. Total Protein Blend

Gemaakt van zeven verschillende bronnen van hoogwaardige eiwitten, kun je je eiwitinname verhogen met een flinke 24 gram eiwitten per portie.

Alle smaken zijn glutenvrij: Vanille, Unflavoured, Strawberry Cream, Chocolate Mint, Chocolate Smooth en Natural Banana.

4. Vegan Protein Blend

Als je op zoek bent naar een lekkere plantaardige mix, dan is dit een geweldige optie. Gemaakt van faba-bonen- en erwteneiwit, heeft de blend 22 g eiwit per portie.

Alle smaken zijn glutenvrij: chocolade, koffie & walnoot, kurkuma latte, aardbei en banaan.

5. Pea-Nut Square

Een lekkere snack voor onderweg? Deze gloednieuwe nootachtige reep bevat cacaoboter, geroosterde noten en chocoladeschilfers, evenals erwten- en rijstproteïne.

Alle smaken zijn glutenvrij: Choc-chip, Choc-sinaasappel en Choc-bes.

 

Eiwitpoeders met gluten

Eiwitpoeders met gluten bevatten meestal smaakstoffen afgeleid van gerst en andere gluten bevattende eiwitten zoals hierboven al beschreven. Deze worden vaak vetgedrukt weergegeven in de ingrediëntenlijst bij het product.

Het zijn meestal de eiwitpoeders met een smaak die gluten bevatten.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Impact Whey Protein - Banoffee, Chocolate Caramel en Birthday Cake. THE Whey - Cookie and Cream

Bericht om mee naar huis te nemen

Voor de meerderheid van de mensen die geen gluten consumeren, is het lezen van voedingslabels een tweede natuur geworden. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je ingrediëntenlijsten kunt inzien om eventuele glutenbevattende ingrediënten te ontdekken.

Als je een ernstige aandoening zoals coeliakie hebt, kies dan voor producten die alleen een ‘glutenvrije’ stempel hebben, omdat deze daadwerkelijk zijn gecertificeerd.

1. Dictionary by Merriam-Webster: America’s most trusted online dictionary. Merriam-Webster. https://www.merriam-webster.com/. Accessed September 10, 2017

2. Naclerio F, Larumbe-Zabala E, Earnest C, et al. Effects of protein-carbohydrate supplementation on immunity and resistance training outcomes: a double-blind, randomized, controlled clinical trial. Euro J Applied Phys February 2017;117(2):267-277. Available from: MEDLINE with Full Text, Ipswich, MA. Accessed November 1, 2017.

3. Sapone, A., Bai, J., Ciacci, C., Dolinsek, J., Green, P., & Hadjivassiliou, M. et al. (2012). Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Medicine10(1). doi: 10.1186/1741-7015-10-13

4. Gluten and Food Labeling. (2020). Retrieved 25 February 2020, from https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/gluten-and-food-labeling

Louise Bula
UK geregistreerde diëtist
Bekijk het profiel van Louise Bula

Louise Bula is een in het UK geregistreerde diëtist bij de Health and Care Professions Council. Ze heeft een Bachelor of Science in Nutrition and Food Science van de University of Reading en een post doc in diëtetiek van de Queen Margaret University. Louise heeft veel ervaring. Zo heeft ze als onderzoeksassistent gewerkt voor een studie die werd gefinancierd door de prestigieuze Medical Research Council naar de effecten van verzadigde vetten bij hartziekten. Ze heeft ook in de NHS gewerkt als diëtist als onderdeel van verschillende multidisciplinaire teams die patiënten met acute en chronische ziekten een scala bieden van voedingsinterventies. Ze is nu gespecialiseerd in diabetes type 2 en werkt voor een bedrijf dat patiëntenzorg biedt via een reeks van digitaal gebaseerde benaderingen. Louise heeft ook een privékliniek in het buitenland waar ze elke maand patiënten met verschillende klinische aandoeningen ziet. In haar vrije tijd geniet Louise van krachttraining in de sportschool en koken. Lees hier meer over de ervaring van Louise.

myprotein