Supplementen

Hoe veganistisch eiwitpoeder wordt gemaakt | In The Lab

We hebben je al laten zien hoe we wei-eiwit, creatine en vitamines maken in onze fabriek in het VK. Maar daar stoppen we niet. In deze nieuwste aflevering van In The Lab geven we je een kijkje achter de schermen hoe we onze veganistische proteïne maken. Het zou onbeleefd zijn geweest om het niet te doen.

Een veganistisch dieet betekent geen vlees, geen eieren en geen zuivelproducten – dus geen wei. Maar er zijn een heleboel opties voor diegenen die een plantaardig eiwit willen, waaronder erwten, rijst, soja en hennep.

Er is de laatste tijd een stijgende vraag naar veganistische alternatieven. Het VK is een drijvende kracht geworden achter de groei van plantaardige eiwitten, goed voor 11% van de wereldwijde lanceringen van voedingsmiddelen en dranken die erwteneiwit bevatten in één jaar. Dat zijn veel veganistische producten.

 

Waarom kiezen voor veganistische eiwitten?

Veganistische eiwitten zijn niet alleen voor degenen die een plantaardig dieet volgen. Het is ook een geweldige optie voor mensen met allergieën en intoleranties. Het bevat geen zuivel, het is van nature glutenvrij en het is hypoallergeen. En bovendien levert een portie van 25 g je tussen 18 g en 20 g plantaardige eiwitten.

Hoe veganistisch eiwit wordt gemaakt

Een belangrijk aspect van veganistische eiwitpoeders is ervoor te zorgen dat de eiwitbron in hoge mate biologisch beschikbaar is. Dit is een van de redenen waarom erwtenproteïnepoeder zo populair is. Het is gemaakt van gele spliterwten, die, zoals we al zeiden, ook zuivel- en glutenvrij zijn.

Erwtenproteïne-isolaat wordt gemaakt via een eenvoudig voedselproductieproces. De buitenste schil van de erwt wordt verwijderd en tot meel gemalen. De andere delen van de erwt – zoals de vezels en het zetmeel – worden gescheiden door een filtratieproces en vervolgens gedestilleerd tot een wit neerslag. Dit is het eiwitpoeder.

Maar het is nog niet klaar. Het proces wordt vervolgens herhaald met tuinbonen, de bron van B-vitamines, zink, magnesium, ijzer, koper en mangaan die in het eiwitpoeder worden aangetroffen. Koper en mangaan zijn bijzonder nuttige ingrediënten, omdat ze ons helpen om gezonde botten te behouden.

Hierna zijn de eiwitpoeders klaar om naar onze fabriek in het VK te worden verzonden.

Kwaliteitsverzekering

Voordat de grondstoffen kunnen worden gemengd en verpakt, worden ze eerst naar de kwaliteitsborging gebracht voor grondige tests. En dan bedoelen we grondig. Na aankomst in het magazijn doorlopen de producten drie fasen van kwaliteitsborging.

Grondstoffenlaboratoria

Geloof het of niet, hier worden alle grondstoffen getest die het magazijn binnenkomen. Er zijn drie hoofddoelen bij het testen van nieuwe grondstoffen. Ten eerste zorgen we ervoor dat de grondstoffen voldoen aan onze specificaties. Ten tweede zorgen we ervoor dat ze overeenkomen met onze microverklaringen. Ten derde zorgen we ervoor dat ze voldoen aan onze “gouden standaard”. Als de materialen niet aan alle drie deze criteria voldoen, kunnen ze niet worden gebruikt.

Kwaliteitsborgingsteam leverancier

Dit team is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat alle producten die in eigen huis worden geproduceerd, allemaal aan dezelfde hoge normen voldoen. Dit omvat verpakkingen, inclusief wikkels, kuipjes, deksels en scheppen.

Kwaliteitsborgingsteam

Dit team bevindt zich in het productiemagazijn. Hun taak begint zodra de grondstof de IBC-mengcontainers binnenkomt en vanaf hier volgen ze het proces tot en met oplevering.

Lijnoperators spelen een cruciale rol om ervoor te zorgen dat productiepraktijken volgens een hoge standaard worden gevolgd. Ze controleren allergenen en röntgenproducten om er zeker van te zijn dat er geen kruisbesmetting is.

En dan de laatste en beste etappe. Alle producten ondergaan een laatste smaaktest om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de gouden standaard. Na goedkeuring kunnen ze worden vrijgegeven in het magazijn, klaar voor verkoop.

Bericht om mee naar huis te nemen

En dat is dat. Nou, totdat je veganistische eiwit zijn weg vindt naar je eiwitkast. En dan in je shaker. En dan in je buik. En dan te bedenken, dat het allemaal begon met een kleine spliterwt.

Vond je dit artikel interessant?

LEES DIT OOK:

7 plantaardige eiwitpoeders | Hoe kies je de juiste?

Supplementen

7 plantaardige eiwitpoeders | Hoe kies je de juiste?

2022-07-30 20:00:22van Claire Muszalski

7 supplementen die veganisten moeten nemen

Supplementen

7 supplementen die veganisten moeten nemen

2021-11-02 09:00:01van Jamie WrightEmily Wilcock

Emily Wilcock

Schrijver en Expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.